19/20 BU CIE嘅巴絲揮揮手

1001 回覆
7 Like 46 Dislike
今年升番cityu 等入學

不過psycho升學冇咁廣闊 通常都係入番類近psycho學系
睇連登database,d人都好似好屈機
我建議你入cccu 除左cie濕鳩之外,
因為cityu 本部有psycho and Criminology.
我諗都cityu仲照顧cccu既人
但Bu呢
就算有psycho degree 都好似係top up黎好似
其實都聽講過讀psycho唔係真係專攻psycho
係夾雜埋啲九五搭八既科 我想major啲
更加唔好入cie
cie d科係雜到仆街
我都係讀好少自己major
cccu psycho好多人爭?
比起cie應該都多掛
我以為cccu psycho 爆曬位 先要你等通知
正常一報即in人即收
我交咗form連叫我去in都無
竟然間間asso唔同做法
不論點都好,
讀左psycho asso之後,努力入番ugc,信自己就得
如果最後真係入咗cie,係咪真係巴絲打講到咁悲慘
咁又唔係既我都升到u,肯讀就得,努力有回報既
但好多ge courses要讀(文學 數學 科學 commun 等等啦)
其實攞得高gpa果d人,唔止擅長自己major咁簡單,而係全能型,咩科都ok
例如
我果fd係學霸黎但係數學白痴
cie迫鳩每個學生一定要讀數學ge course(statistic黎)
咁我果fd就仆左街啦果gradecgpa都拉低左少少
仲有,
cie好多濕鳩行政政策。
要迫year1聽六次講座,否則冇得畢業。

又限制同學揀lecturer ,屌佢老母令到好多人會係ge course撞到killer

太多,不能盡錄
好似好恐怖
睇黎真係要祈禱求入到cccu
祝你好運
想問cie同sce分別係咩?
真係讀CIE就不了,啲同學多數走哂去含大,一係TOPUp 。讀commu競爭大 但如果有3.4以上同lecturer 熟入返唔難。但前提都係CGPA要夠分。
冇聽咪sem尾寫文 都畢到業嘅
bu有asso 同 hd 等等
你當sce係管理兩者
sce核下有cie 同 hd(我唔知hd果邊叫咩)
係雜到仆街 5科 得一科係major
睇到笑左

cie啲lecturer對於俾高分你好似佢地會扣人工咁

不過事實個情況真係好似
啱呀 有cccu就即走 cie psycho無後路
sce 好似仲有埋FD?
其他科唔知
我果度每一個seme兩科major
咁就唔知
不過一班人好似唔可以超過8個人攞a range
part time老師相對鬆手,比a range數目相對多d
好似有
有啲科係限左8個人
但我又覺得啲part time老師好尻
佢地好似連幾多分比A range都唔知
9十幾%照比B Range
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞