19/20 BU CIE嘅巴絲揮揮手

1001 回覆
7 Like 46 Dislike
Yes
我咁講,但你唔好未讀先驚。
commun係一個好大競爭既系,勁人不少,有唔少係dse飲恨而入asso。
入得番u既人 cgpa都好高,你當3.4 or above。識人cgpa3.6 冇city/bu offer,但我又識人3.6 又有前者offer。上述兩位dse成績唔差。
所以
除左cgpa要高,活動都要參加d,到時候面試要吹下!
得閒同lecturer 打好關係,為左攞reference letter 、收下u d風同比下比賽機會你。

至於dse成績,我覺得commun都睇中英,因為讀得傳理,冇理由語言肥。

我亦建議你識下入得番u既師兄/姐,佢地最瞭解asso coumn玩法。

點樣避免伏位?!
成間cie都係伏,盡量快適應,我果時都用左一個seme咁濟。
上面個果表,參詳下

你係cie每個seme都遇到freerider咁濟,難以避免,早d接受。你可能成為carry人/被carry的人。

係seme 1識下同系人。如果夾既話,佢地會成為你既buddy日後一齊add drop and reg科。當然獨行俠都冇問題。
咩方法識朋友最快?
認真講:隨緣同聽天由命
我都冇參加o camp oday識人。
buddy自自然然識到,唔洗咁緊張
想問cie張學生證係咪同bu嗰張一樣?
Yes
算係。cie張學生證會寫住associate degree
本部會寫你讀既學科
O day有咩做/準備?
印象中
有咩做:系lecturer 會講下野(升學率、你黎緊讀咩科)舊生分享
準備:帶個人同靜靜地坐係度

唔係好記得呢明係咪搞埋學生證等等。
本身今年要入cie讀top up 留位費咩都搞好曬
但今日竟然收到Bu既offer 希望大家唔好放棄 無論係邊到讀都要加油
因為cie既上堂模式基本上都算小人
係班房上堂 所以只要同隔離個個講幾句就會識到人
最重要既係 基本上每個講師都會係sem1既第一堂叫大家介紹自己
個格式大概係
name?
concentration?
habit?

只要你想 就一定識人 多少少笑容
如果係身上無咩特別臭味 或者污糟
正常都會有人傾計
congratulation ching
個list開始亂了,commun 個part唔見咗嘅?有無人group返埋佢
中文
YES: FIONA*, 李慶餘
NO: 所有姓林
----------------------------------------------------------------------------------------
英文
YES: Jenny, Carol(幾好人 你問就肯答), Bernie,Anthony
NO: Terrance,Dickson(備註:兩個都係出曬名既killer),Theresa,Monica,Sidney,外藉老師
----------------------------------------------------------------------------------------
文學類 (咁多位要base on 自己英文能力揀!!! )
.Literary Appreciation: 中學有讀詩詞歌賦或者英文勁揪先好揀
Yes: Emma Zhang, Bobo
No:

.Reading Contemporary Worlds (俗稱rcw): 冇考試,睇現代短/中長小說,但workload少少大,隔兩至三星期就要一份交功課
YES: Vicky Lee,Emma Zhang, Bobo,Pablo
NO: Ming Sze Man

.Appreciation of Modern and Contemporary Chinese Literature (呢個elective? 唔sure)
Yes:
NO: Raymond Lam (同中文ge course一樣,姓林唔好揀,除非你中文勁)
Speaking類
Public Speaking / Art of Persuasion:分為英同普。英上兩小時,普上一小時=三小時為一堂。英有Quiz。英同普都係要一個人出黎匯報幾分鐘。 workload偏大,隔兩三星期就要匯報一次。
YES: Carmen Ng, Cynthia,Helen (教普), Olivia (搶手貨)
No:
數學類
有statistics同 daily maths揀。如非學校assign ,底子差/自認數學白痴既請擺seme4讀。
Yes: Michelle, Vincent, Banny (可以wts問佢野 秒回咁濟 夜晚10點都回)
No:
Science類 (唔識擔心冇科學底讀唔黎,淨係背 ,多數D人揀food and nutrition)
.Food & Nutrition:
好:Possy poon (備註:我果時,佢係出卷者,grade都唔差), Ma Ming Sing (備註:你肯努力,a range grade成真,一班內有7-8個人攞A range。雖然note多 但你上足堂有聽書 佢會間哂啲答案比你咁濟)
麻麻: Michelle SHUM

.ICT (肯讀好grade,就算你未讀過IT。IT科冇乜kill人老師 )
YES:simon chow(備註:慈祥老師, 唔好drop走)
No:Yim Kim Fung
PE類 (睇運動項目做人,唔識盡量唔好揀)
.Swimming 記住drop走,比個D你都有份,除非你好勁。
.Fitness, Badminton 大熱!但badminton唔易攞高grade,fitness好唔好grade睇下你跟咩老師同埋有冇操開,普遍好grade。
YES: 莊嘉輝,Crystal,Ho Yuen Man (唔記得果名係咪咁寫,巴絲知佢果名,請correct)
No:
哲學類 (伏味濃郁,就算跟左好老師,都唔代表你讀得好,logic同分析能力好先考慮啲科)
(如非學校assign,請擺seme4讀,仲有summer course 都唔好揀黎讀,grade普遍差)
兩科相比,揀ethical challenges會好d, 以下老師非手鬆,要係教得好同nice。
.Life n Death: 啲科我讀個陣無考試 open notes寫文 可以討論傾計 唔識既字仲可以問,In Angel, we trust
Yes: Angel(好好人 見你聽唔明 會走過嚟幫你,佢既堂都唔多限制, 好free最緊要係睇佢比你既野)
No:

.Ethical Challenges :
Yes: Leung Chak Sang, Arthur, Lorraine
No:
經濟類 (如非學校assign ,自諗經濟白痴既請擺seme4讀。課程內容=dse高中三年經濟精華版。)
Yes: Gary
麻麻:Martin (econ大佬黎,份人nice,好肯教人,但對於冇經濟底既人黎講,佢出既卷篇深)
歷史類
base on你興趣揀啦,history Ge 唔難讀,三個history老師都好好人
.Popular Culture in Contemporary China(用中文讀,鍾意文化就揀,有GP同essay)
.Hong Kong story/the making of hong kong ( 讀番1841-1997香港史,都係有Gp同essay)
Yes:Kong Siu Ping Lucy ( 備註: 好肯幫人同較為鬆手), Kam wing hin ( 備註: 肯幫人同比分中肯)
麻麻: HO Hing Cheong ( 備註: 好肯幫人,知識廣博,但比分相對緊手同講書較悶。)
Social Policy類
.Pacific-rim Asian Societies/( 改左名,唔知),呢科透過睇電影黎認識韓日港社會。讀完之後,你會學左好多野。
Yes: tse tak wah Sebastian ( 備註: 好肯幫人, 想高分就要多D consult, 否則 。)
No:
Commun系
.Visual Comm:
YES: Janice*, Benjamin* (有傳佢係commun 啊頭,比分會緊手但上堂搞笑)
NO: Iris, Chan Hiu Fong

.PRA:
YES: Benjamin*(同上), Anna Yuen, Tsen Wai Sing

.CRCM4010 (唔知咩科,有無巴絲提供)
YES: Wong Wing Hong, Samuel
NO, Chan Hiu Fong

.Buying or Dying (Commu):
YES: Anna

.Data and the media:
YES: CHAN Wun Tat Joseph

.Performing ART:
YES: Kwok Tsz Wan (同時有教Interpersonal communication(IPC) 份人nice,有經驗既人,比分就唔係特別鬆,grade絕對唔差)

.MKT:
YES: Wong Yuen May***

.Visual Comm:
YES: Janice*, Benjamin* (有傳佢係commun 啊頭,比分會緊手但上堂搞笑)
NO: Iris, Chan Hiu Fong

.唔知咩科
YES: (GECR1302) Kwok Terrance,
(GESC1202) CHOY Siu Wah Sarah,
(GECR2001) CHAN Ngan Shuen,
(GEAS2103) TSOI Sze Pang Pablo,
(GECR1001) CHAN Wun Tat Joseph,
(GECR5603) Suet Ying Rosetta, Yeung kar kee Ann,
重新再整理一次
絲打,好波
絲你呢家讀緊咩?
我係樓主 改左名 lol
今年分2日,20,21係註冊整學生證,26係分系o day,不過我會skip 26
多謝各位巴絲提供寶貴意見,個list開始愈黎愈長
為左方便大家日後繼續update比以後既師弟師妹,我整左個google list比大家參考,所有人都有權限可以隨時修改
大家亦可繼續以係呢到自己修改上面個list (不過記得轉顏色等我易搵d),我定期都會睇下有無需要加減

BU CIE Professor List 2019
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1TY7zXzRxSz33KvpuXG-PxtvTkivivhrBzCj_K_Hltdc/edit?usp=sharing
好波
陣間再開機,再寫得detail d
頂,睇漏左
8.16 學界-Stand With Hong Kong聯手萬人集會!國際本土戰線會師!
「英美港盟 主權在民」集會
日子:16/8(五)
時間:8:00-10:00 pm
地點:遮打花園

(1) 英國確認中國違反《中英聯合聲明》國際條約;
(2) 英美國會各自制訂通過香港人權民主法案,制裁損害香港自治、自由、人權與民主的官員,如凍結他們的英美資產、禁止他們入境。

#反送中活動

一齊去支持攬炒巴打啊
想問地理有咩伏位要注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞