19/20 BU CIE嘅巴絲揮揮手

1001 回覆
7 Like 46 Dislike
今年grad 岸已上
我個人覺得cie算係咁啦 professor 見你有心讀一定會幫你 但主要係要靠自己努力
主動同professor 搞好關係 上堂落堂時俾佢留意到你 有唔明立即落堂問
做project /term paper 一定要唔好怕羞約prof consult 做之前俾個rough idea佢睇睇 做完之後俾成份pp佢睇一次 包你一定有A range
最重要既係遇到freerider時 唯有死死地氣做埋佢果份 千奇唔好對佢有期望 同埋唔好對你既groupmate有太大信心 開始做之前一定要一齊傾下每一part點做 盲目信任或者拒絕付出只會累死自己
平時練好啲英文speaking
Bu唔係罷課咩
想問月尾個Ocamp可以點報?嚟緊幾日唔係香港...
即場報
29號即報?😅我連時間地點都唔知
一個人入學好淆底啊
呢兩日註冊 會有人R你報架啦
Timetable咁耐都未出?
大家報左咩O camp
岩岩報左大O
兩邊都有
咁我應該冇機會join喇 呢幾日都唔係度 thx ching
有冇讀s嘅朋友仔
唔怕,我都無join,聽ching講大o唔使報,識到既人都好難撞得返
都係個句cie老師全部都好好人,只要有heart讀就無死,上足堂嘅更加唔洗驚,你怕就怕會唔會自己顧住挽唔翻學唔知做咩功課,加上撞到freerider加pk gpmate,揀隊友好重要揀錯就衰成個sem,然後搞到下個sem自己又大壓力,重點係cie行到邊都聽到普通話,基本上勁多大陸人,我同一組過嘅大部分都freerider,唔好抱住想識學霸嘅心情去識人,情願識過肯同你傾會做野嘅gp mate ,頌有cie勁pk要聽6個講座,最好就第一個sem聽晒佢,基本第一個sem d野唔難讀,又唔係最忙
已grad lm
師兄上返ugc?
係啊
有冇tips share下
頭先望過下上面個Lecturer list,其實大致都正確,只係據我瞭解,有d已經唔係CIE教(退休/其他原因) (E.g.Vicky, Olivia)
如果升ugc的話,我認爲實力(GPA)同運氣各佔50%先會成功

以此為目標既巴絲們,小弟建議你地可以努力d consult lecturer,任何野都要問到明白&清楚爲止先做每一份assign

同埋同UG唔同既係,Asso應該盡量揀d有考試既科,令自己個grade有翻多少保障

最後就係Life and Death真係好伏,建議唔好揀
-
Btw, 好掛住Olivia同Vicky,多謝你地既教導
覺得Stat的話,Timothy Chau幾好
數渣表示佢好有耐性去解比你聼,解得好清楚
(雖然個midterm好難,我fail左,但overall都有B+,所以自己諗啦
olivia冇教啦
咁正既老師
ching 可幫手update入面d資料?
Ok,我得閒執執佢先

-
Monica best of the best
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞