【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXX

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
Black String
Mask Dance

#korea #fusion jazz
https://music.apple.com/hk/album/mask-dance/1153689793?l=en

開心。隻碟終於有streaming,2016年三大愛盤。呢張係用巫教做主題,來緊下一張玩佛教,好期待

芬蘭power metal

話說北歐幾國都係全球快樂指數前列
不約而同佢地都係好多band, metal band 尤為出名,好多喺國際上好有影響力既band
以前睇劉sir 個blog, 話melodic death band In Flames 直頭可以攞埋國家頒既經濟成就大奬,呢樣野喺香港係天方夜談

Art Pop

澳洲年輕bedroom pop artist Katie Dey 今年既新作
一張關於自己,頭(思想),身體(性別/外觀)與及心臟(靈魂)持續戰爭既作品

大碟既人聲用盡一切現代電腦DIY音樂既技巧: 高低音變換/混響重響合唱/失真/Auto Tune/什至係會將尾音打磨潤滑既EQ效果
當然啦 年輕嘛 少不了D流行花臣 所以Glitch Pop/Chamber Pop/Ambient Pop/Synthpop仲有Krautrock混電音式舞曲一類近年常見既流派手法都擺晒入去

攪咁多野 無非都係想多愁善感D咁講下故仔 講下因為關於自我認同既持續戰爭 而為佢人生所帶黎既種種煩躁 不安 以至關於LGBT話題既自我仇視等等 一D佢認為好唔真實得黎 又其實係好真實既事實

但都係一句啦 年輕嘛 即使有好多自我懷疑都好啦 但佢既音樂都係一片鬱鬱蔥蔥 令聽眾總會保持住「聽後思考」既活力
呢種形式既借刀唔太掂,對家文宣擺番呢個連登post出黎就可以洗乾淨,順便貼多張 "卑鄙" 紙晌你頭上,叫d中產同姐姐將箭頭指番你。
開心仔
女keyboard手
我都睇好澳洲嚟緊走勢,咁多年積埋好多好嘢,而家準備打出。
佢地經典喎

留名學野
佢個唱腔好特別
依個係唔係全連登唯一未有呂麗乳搖飛機gif既po

以前唔會聽post-rock 近幾年聽啲野係咁變
我已經睇到一合眼就見到架飛機撞鳩過來

幾好聽呀 點解咁多人話失望

今日班細路叫得勁大聲 好似聽啲細路唱metal咁 有下仲要叫到走音 叫到依家都未停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞