天蠍係咪孤獨一生

504 回覆
77 Like 152 Dislike
算係推算/推測命運,但一個人的「生命歷程」係由地運+人運+命運+抉擇組成。其實仲有個「努力」

地運就係你所講,出生時代,地點。依點係無可能改變
人運就係原生家庭的屋企人、兄弟姊妹;到命主成長遇到的同學、師長、同事等。依點係一半一半,無權選擇原生家庭,但可以長大選舉好的良師益友,或者誤交損友。

命運就係命主出生時間加父母出生年份所影響,所以就算時辰八字一樣,父母出生年份唔同,都會對命主的命盤有好與壞的調整。唔係exactly同一個命運。

如果係雙胞胎,父母出生年份都一樣,照計係共享同一個命運。但命運不等於生命歷程,最重要係「抉擇」同「努力」。

命運可以比喻係一幅大型鬼腳圖,所有分支基本上一早定好哂,而中式命理就係可以算出部份鬼腳圖的分支(即未來潛在的可能性,但受時空局限,部份可能性雖然睇到,但未必有機會實現。)。

因為命運一早定左,所以無咩改變命運的說法。

不過!

命主去到分支的時候,要做抉擇,當命主選擇左A路時,原本鬼腳圖「潛在」的分支,有可能唔會再有機會選擇,即換句話,消失左,從命主生命中流逝,咁就算共享住同一個「命運」,但唔會可能經歷同一個生命歷程。

當依D關鍵時刻出現時,一作抉擇,決定上永遠翻唔到轉頭,所以事前功夫準備好,有足夠智慧去判斷(所以努力提升自己係非常重要),同多做好事,有靈界引領行正確的道路,係非常重要。

我認同㗎!
所以算命只會30-60%準
60%準嗰啲人通常性格由頭到尾好統一, 唔會點思考人生反省自己嗰啲

無錯,因為佢地能力不足,智慧不足,性格又懶惰兼固執,唔肯努力係正確的事情上,視野狹窄,知識貧乏,可以「想像到」的選擇範圍自然好細,自由度非常有限,係abcde,要估佢揀咩,基本上好易就估中,但要係abcdefghijk去估條友揀咩,當然難好多。

但有啲係大眾眼中嘅成功人士
可能就係因為早年太順利所以覺得自己嗰套一定啱

工作生活智慧同人生智慧爭好遠
我認同㗎!
所以算命只會30-60%準
60%準嗰啲人通常性格由頭到尾好統一, 唔會點思考人生反省自己嗰啲

無錯,因為佢地能力不足,智慧不足,性格又懶惰兼固執,唔肯努力係正確的事情上,視野狹窄,知識貧乏,可以「想像到」的選擇範圍自然好細,自由度非常有限,係abcde,要估佢揀咩,基本上好易就估中,但要係abcdefghijk去估條友揀咩,當然難好多。

世俗的成功同成就好有分別。
唔好相信咩白手興家,係香港地,全部都係古古惑惑,遊走灰色地帶。正正因為佢地一直唔係行正道,所以「成功」左之後,肯定會極力維護自己的利益而出賣公眾。

所以你唔覺,香港以前仲會有「社會賢達」依個稱呼,但依家社會無人用依個字眼了。正正香港依個地方唔會鼓勵你做正直的人,每日開電視就見到班高官,紅頂商人日日9up,講歪理,講大話,而仲可能俾佢地掌權,依d就係香港的榜樣。

世俗的成功同成就好有分別。
唔好相信咩白手興家,係香港地,全部都係古古惑惑,遊走灰色地帶。正正因為佢地一直唔係行正道,所以「成功」左之後,肯定會極力維護自己的利益而出賣公眾。

所以你唔覺,香港以前仲會有「社會賢達」依個稱呼,但依家社會無人用依個字眼了。正正香港依個地方唔會鼓勵你做正直的人,每日開電視就見到班高官,紅頂商人日日9up,講歪理,講大話,而仲可能俾佢地掌權,依d就係香港的榜樣。

係呀,所以我好唔鍾意香港人嘅價值觀
做咩都好最後都係想踩住其他人上位
成個社會啲人都好大怨氣好易嬲
可以試下講野唔好咁難聽?下下都係質疑,其實好難頂。
唉 自己收皮啦唔好逼人
試下完全唔好搵佢
自己生活多姿多彩d
post下story好似冇左佢都可以好開心咁

如果有用佢就會自己痴返埋黎
如果佢心裡面係冇你嘅咁你都起碼有返尊嚴

咁我冇諗住逼佢講既只係
佢都話唔識表達自己我仲可以講啲咩
咪等佢囉冷靜下囉

有時候佢自己靜下就會諗明
加油啊

無啦,散咗了
佢話做返朋友好啲
可能前日我唔應該慰問佢
因為始終冇見十幾日,好擔心佢
對不起
比天蠍愛嘅時候真係好好 散嘅時候極絕情

利申比天蠍飛左幾年但仲抱緊希望嘅人

我係天蠍 但比人飛既天蠍都會變得好絕望
男朋友係天蠍,仲要係滿盤天蠍果種,係真係有啲chur,有啲難搞,不過我地都係認真嘅,樓🐷唔好放棄
男朋友係天蠍,仲要係滿盤天蠍果種,係真係有啲chur,有啲難搞,不過我地都係認真嘅,樓🐷唔好放棄

我嗰個都係超天蠍 chur之餘性方面需求都超大
天蠍實在太陰暗
又難估 又收埋好多秘密

人地對你好嗰陣就唔受
對你差你就狗咁追住人

忽冷忽熱
食屎啦

佢地真係好鍾意收收埋埋,生悶氣,難估,不過如果真係愛上一個人,未必會忽冷忽熱,但麻9煩係事實
天蠍實在太陰暗
又難估 又收埋好多秘密

人地對你好嗰陣就唔受
對你差你就狗咁追住人

忽冷忽熱
食屎啦

啱呀問你感覺點又唔撚答 一問關於感覺嘅嘢就淆撚曬底咁
懶係有方向其實你都唔知做緊乜撚
收皮啦天蠍屌曬你老母

天蠍會為鐘意既人傾出所有
反觀射手一味瞞瞞瞞瞞 問非所答
利申 抽離唔到
被冷淡緊

agger 比較怕射手
天蠍實在太陰暗
又難估 又收埋好多秘密

人地對你好嗰陣就唔受
對你差你就狗咁追住人

忽冷忽熱
食屎啦

啱呀問你感覺點又唔撚答 一問關於感覺嘅嘢就淆撚曬底咁
懶係有方向其實你都唔知做緊乜撚
收皮啦天蠍屌曬你老母

天蠍座好需要安全感架,要真係確認對方可信先會講心事
同埋天蠍座好敏感,當佢sense倒你好似唔多想聽嘅時候佢就會即刻唔講,下次你再問佢都唔會再講架喇,因為認定左你唔係真係想聽
但天蠍嘅愛係濃烈,當你係被天蠍認可左嘅人,你會比佢嘅愛緊緊包圍,佢會盡力令你成為世上最幸福嘅人
利申: 天蠍

唔係講笑,好中啊!唔小心恍神無好好聽佢講,就會即刻唔講🤦🏻‍♀️不過真係會feel到被天蠍的愛緊緊包圍

um⋯⋯超天蠍,乜都chur

點樣chur 好癡身定點?
未拍拖之前你點知佢冧你?
關星座乜撚事
人嘅問題。。。

佔有慾超強 日日都想見 未一齊之前會扮唔chur但眼神好明顯望住你係好開心咁 天蠍男眼神係呃唔到人 仲有咩話題都接到 願意同你一路傾
天蠍實在太陰暗
又難估 又收埋好多秘密

人地對你好嗰陣就唔受
對你差你就狗咁追住人

忽冷忽熱
食屎啦

好撚中

佔有慾超強 日日都想見 未一齊之前會扮唔chur但眼神好明顯望住你係好開心咁 天蠍男眼神係呃唔到人 仲有咩話題都接到 願意同你一路傾

未一齊之前會唔會扮唔care,忽冷忽熱?
定成日都會傾計msg?
佢哋鍾意一個人會點?
我諗你係lor

你會好愛佢 佢都會好愛你 無論係點希望你永遠都唔好離開佢 唔開心果時諗番你地點識,佢可能唔係好識浪漫,但會比你細水長流既愛。

未一齊之前會唔會扮唔care,忽冷忽熱?
定成日都會傾計msg?
佢哋鍾意一個人會點?

唔會忽冷忽熱喎 我熱佢熱 我冷佢更冷 可能呢個就係天蠍會報仇嘅例子
成日傾計 未必次次秒回 但一定會回
會係咁試探 你表示中意 佢個樣會好明顯好開心

你會好愛佢 佢都會好愛你 無論係點希望你永遠都唔好離開佢 唔開心果時諗番你地點識,佢可能唔係好識浪漫,但會比你細水長流既愛。

我係天蠍 但比人飛既天蠍都會變得好絕望

係佢要飛我 好想依家同佢再試多次呀返黎啦公主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞