天蠍係咪孤獨一生

595 回覆
95 Like 186 Dislike
係。每12個人就有一個
星座解釋能力有限,因為占星三大基柱係相位、宮位、星座。但占星個「星」,係解「星體」,即研究星體的一門學問,而唔係研究「星」座的一門學問。

不過一般人學識星座都好夠力,解釋能力雖然有限,等應付日常普通事都可以。即等於你識加減乘除夠你日常生活用,但你想研究彈道學,就要識微積分。
咁雙包胎係咪兩個性格一樣呀?
性格相似唔等於做的決定一模一樣。
即係你覺得兩個人係性格相似?
好心你地D 人讀多D書 睇多D 依個世界
你要黎呃下女仔無所謂 唔好呃埋自己
天蠍男如果對人有意思係會主動定被動
係咪鍾意獨處成日忽冷忽熱
性格相似唔出奇,但問題兩個TWINS做的決定是否一樣,好明顯唔係,包括佢地想show俾你睇的外在一面(即你所謂的「性格」、其實我覺得係行為,但你認為係性格姐),都有可能係刻意思考過先做俾你地睇。

太複雜我表達得唔好,都係引用人地占星師的看法。

不過你似係孔子所講果種「思而不學則殆」果類人,又唔肯下苦功搵下相關資料充實自己。

你應該充實完自己先好再反覆思考同一個問題,要不斷問深落去,但如果你要去到依個地步,一定要認真學習占星學先可以反駁占星學。

因為你果d問題,好多占星師都有自己睇法,而你唔係反駁果d占星師的睇法,反而係問一條咁基本的問題,證明你係「思而不學則殆」果類人」。

https://www.astro.com/faq/fq_gen_twins_e.htm
Why can twins - who have an almost identical chart - be very different?

https://taipeidaniel.pixnet.net/blog/post/67544997
反對者常會舉出「雙胞胎」的問題來責難命理學,認為若是命理學「有準」,那為什麼雙胞胎的一生當中會有不同的際遇?
不如你就咁好簡單講下
係咩原因會令到兩個人既性格/行為會相似
西洋占星喜歡用容格果套,天上天下
https://www.astro.com/astrology/in_pa_synchro_z.htm?&lang=e
As above, so below - Synchronicity

Liz Greene: The positions of the heavens at a particular moment in time, by reflecting the qualities of that moment, also reflect the qualities of anything born at that moment. [...] One does not cause the other; they are synchronous, and mirror each other.

中式的子平八字同紫微斗數已經係自己形成一套system,已經唔再需要好似西洋占星要用「實體」的星體黎計算。

紫微斗數用果D係虛星,所以天上天下果套假說係解釋唔到中式命理。

中式命理係相信有「命運」的存在,而佢地果套SYSTEM係可以預測到「命運」,而同西洋占星一樣,需要用到出生時間黎預測命運。

所以關鍵係出生時間。你應該modify你條問題,係
1)問點解出生時間會和「命運」有關?
2)點解出生時的一刻會和宇宙那刻的星體產生聯繫?

好可惜,我都答唔到你,因為依兩條係哲學問題。
答完=無答
希望你都明占星唔係科學
要黎溝下女 帶下話題就好
自己唔好咁上心
21世紀啦

天蠍不嬲惡名遠播
天蠍愛你既時候當你係寶
唔愛你既時候當你係草
我都好希望你明白,自己唔識的野,就努力D,深入研究左先出黎問問題。你連問題的重心係咩都未知。

唉,21世紀啦,要學,要識有幾難

另外,我諗你連「科學方法」乜都未知就學人係度講「科學」
我天蠍,前度係巨蟹,辛苦到仆街
咁叫你講又乜都講唔到?
你又唔夠深入?
自己GOOGLE 下 占星術假 有幾難?
洗唔洗幫你GOOGLE 埋
真 好撚煩
唔中意佢果陣又迫人受溝
中意佢果陣又對人冷淡
就黎想分 好撚辛苦
因為你連問題都問唔對路。因為你唔深入,我點解要深入,反正你都係學而不思果類人,同你講多係曬口水。

「係咩原因會令到兩個人既性格/行為會相似」,我講左係出生時間。

但你d問題根本唔對位,你應該係問點解要出生時間係原因。但你連依條問題都問唔到呀,證明你知識水平好有限,同你講唔到落去,因為要講,等於要由頭教你。
太認同,傷過一次就永遠都有疤,學識自己先係最重要,明白做決定最緊要係隨自己心而行。
第一次傷心之後每次拍拖都係唔做主動戈個,變到餵到埋口先食。

利申︰被囡溝
對唔住囉
算係推算/推測命運,但一個人的「生命歷程」係由地運+人運+命運+抉擇組成。其實仲有個「努力」

地運就係你所講,出生時代,地點。依點係無可能改變
人運就係原生家庭的屋企人、兄弟姊妹;到命主成長遇到的同學、師長、同事等。依點係一半一半,無權選擇原生家庭,但可以長大選舉好的良師益友,或者誤交損友。

命運就係命主出生時間加父母出生年份所影響,所以就算時辰八字一樣,父母出生年份唔同,都會對命主的命盤有好與壞的調整。唔係exactly同一個命運。

如果係雙胞胎,父母出生年份都一樣,照計係共享同一個命運。但命運不等於生命歷程,最重要係「抉擇」同「努力」。

命運可以比喻係一幅大型鬼腳圖,所有分支基本上一早定好哂,而中式命理就係可以算出部份鬼腳圖的分支(即未來潛在的可能性,但受時空局限,部份可能性雖然睇到,但未必有機會實現。)。

因為命運一早定左,所以無咩改變命運的說法。

不過!

命主去到分支的時候,要做抉擇,當命主選擇左A路時,原本鬼腳圖「潛在」的分支,有可能唔會再有機會選擇,即換句話,消失左,從命主生命中流逝,咁就算共享住同一個「命運」,但唔會可能經歷同一個生命歷程。

當依D關鍵時刻出現時,一作抉擇,決定上永遠翻唔到轉頭,所以事前功夫準備好,有足夠智慧去判斷(所以努力提升自己係非常重要),同多做好事,有靈界引領行正確的道路,係非常重要。
無錯,因為佢地能力不足,智慧不足,性格又懶惰兼固執,唔肯努力係正確的事情上,視野狹窄,知識貧乏,可以「想像到」的選擇範圍自然好細,自由度非常有限,係abcde,要估佢揀咩,基本上好易就估中,但要係abcdefghijk去估條友揀咩,當然難好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞