《香港傭兵》(27)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
Duvet
同咗月月一齊都係
同咗月月一齊都繼續用
妹妹仔早
報報早
各位早晨
一起身 個腦就Loop住那些年
冇事吖嘛你
可能係尋晚唔覺意聽到 結果發夢不停Loop
有無唱出黎
醒嗰下真係口噏噏咁
好彩冇人聽到 唔係就柒喇
落住雨等文
落住雨出文

上回講到綽姿幫飛揚揀咗情侶大褸嚟著!
唔可以咁㗎!唔可以咁諗㗎!思想出軌都係出軌呀!
飛揚都係要Call聖人上身!唔FF咁多。
同綽姿落返樓後,綽姿問問飛揚有冇頭緒。
飛揚當然就唔會話俾綽姿聽,上次咁大件事都係由自己搞成。
飛揚就開始帶綽姿遊花園~唔想俾綽姿有任何發現蛛絲馬跡嘅機會。
因為飛揚唔想綽姿大開殺戒...殺錯義士...
都行咗好耐...遊咗好多個地方...飛揚見再咁落去都唔係辦法...
「再咁搵落去都唔係辦法...行咗咁耐都冇頭緒...一定會俾其他人捷足先登...」連綽姿都諗到...
佢梗係諗到啦!飛揚都諗到綽姿又點會諗唔到先得㗎?!
『咁...咁點好呢?』點先可以...單獨過去九龍寨城呢?
冇錯!其實飛揚一直都搵緊機會使開綽姿,單獨過去黃傘基地!
飛揚一個去嘅話...就可以減少無辜嘅死傷...
只要唔遇上逆行者...
「咁啦...我哋分頭行動。」綽姿突然講出...最利飛揚嘅方法!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

分頭行動...估唔到綽姿會主動提出最利我嘅方法...

「我哋分頭行動,或者仲有機會快過其他行者搵到目標人物...」綽姿企定定,左望望,右望望,望望街上越嚟越多人。

快過其他行者...

如果其他行者唔知道黃傘力量嘅基地喺邊嘅話...

又或者黃傘力量唔只得一個基地...而目標人物仲喺九龍寨城嗰個基地...而其他行者又唔知有嗰個基地...

咁分頭行動...我就一定快過其他行者...快過綽姿搵到目標人物!
『好!一於分頭行動!』最利我嘅方法!

「你真係掂㗎嘛?」綽姿打量住我。

『掂!咩唔掂?你要相信我先得㗎嘛!』你要相信我!

「嗯...咁你要自己小心。」綽姿搭一搭我膊頭,「萬一真係遇到逆行者嘅話,第一時間逃走。」

『嗯嗯...一定...一定...』放心啦...遇過逆行者幾次都知咩料啦...

俾我再遇到,老閪都第一時間走!
「咁好喇,我行呢邊。」綽姿指指佐敦方向。

『嗯嗯...你都小心...』綽姿向佐敦方向...

「我使你教?記得逃走。」綽姿就轉身邊行邊背住我揮揮手。

『嗯...』望住綽姿越行越遠...

望住綽姿嘅背影行入人群之中...消失於人群之中...

綽姿走咗...我都要盡快趕過去九龍寨城...趕過去黃傘力量嘅基地!
我立即行近馬路邊,隨手Fing幾Fing!睇睇有冇的士駛埋嚟!

馬路上唔算多車,但有幾架紅的駛過!

我再Fing多幾Fing,就有架紅的打住死火燈咁駛埋嚟!

我都未等到架的士停定,就趕住開門衝上車:『九龍寨城!』

「九龍寨城咁大,邊度先得㗎?」的士司機邊落旗邊問。

『你一去到九龍寨城就停俾我落車啦!』醒少少啦死人的士佬!

「而家啲西客真係惡過馬撚...」的士佬一邊口噏噏,一邊開車。

嘩...講西又點夠你哋啲的士佬西?講惡又點夠你哋啲的士佬惡?
“吱!”的士佬踩盡油咁衝過幾個街口!

見就快轉燈就再踩得盡啲!

見前面架私家車開得慢又爬佢頭!

“吱!吱~”一路風馳電掣!喺馬路上左穿右插!

好快就嚟到九龍寨城!

“依!”的士停定喺路邊...

「齊頭八十蚊啦!」的士佬隊咗部機仔過嚟!
『齊頭八十?七十五個幾咋喎!點齊頭呀?』唔好話齊頭八十,旺角搭程的士過嚟都要成七十幾蚊咁撚貴㗎咩?!

「四捨五入呀嘛!第一次搭的士呀?」的士佬仲要唔好老脾咁望住我!好似要我快啲俾錢唔好阻鳩住佢做生意。

『係吖...第一次搭咁貴嘅的士呀...』我就拎部電話出嚟...

“嘟叮~”

「搭唔起就咪撚搭啦...而家啲客真係西...」我落緊車嘅同時,個的士佬仲要口噏噏...

我一個反手大大力咁車落度門!

“啪!”成架的士都震幾震!
的士佬立即擰轉頭望過嚟!

屌你老母死人的士佬...望咩吖望?望吖...再望吖喇...你再望吖喇...再望我就將你架的士斬成碎件!

“吱!”的士佬舉住中指咁開車離開!

『屌你老母走遲兩步睇吓我斬唔斬撚死你!』死人的士佬!

好好好!唔好再俾無聊嘢影響!

而家要...走過去黃傘力量個基地!
我左望望!右望望!係...嗰邊!

我認得㗎!我認得路㗎!我認得座工業大廈喺邊㗎!!!

我立即向住座工業大廈方向跑過上!

跑過幾個街口!無視紅公子橫過幾條馬路!

『嗄...嗄...』我跑到嚟工業大廈面前...抖兩啖大氣...

點呢?應該點做好呢?

黃傘嘅基地就喺我面前...

我應該點做先啱呢?
現實就係同RPG Game唔同...

唔係話去到某個地方同某個NPC對話完就有下一步指示...

或者去到某個情節就俾你揀潛入定武力突入...

現實係...當中並冇任何選擇方塊...

而家我...應該就咁行入去?

以普通人...血肉之軀...就咁行入去查探?

咁樣會唔會太危險?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞