《香港傭兵》(27)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
兵仔就有份

好熱咁等文
做Miss嘅兵仔
逝去感情如何留得住
我都係吹住風扇咁做最後校對
吹住都流汗
d風熱㗎
Friend都有得錫嘴嘴
兵仔就有份
https://img.ltn.com.tw/Upload/ent/page/800/2017/03/10/phpV4PIuR.jpg

https://static.appledaily.hk/images/apple-photos/apple/20170312/large/12ec1p6.jpg
逝去感情如何留得住

綺~~~夢~~~~~~
兵仔陳先生
冇計啦 電費貴 只好赤裸裸咁吹
俾阿叔威返一次得唔得
有軍糧派

上回講到綽姿同飛揚互相攬實對方嚟行。
真係好鬼有Feel㗎姐~
咩Feel?自己FF啦~
綽姿帶飛揚去一間古著店。
飛揚以為綽姿帶佢買褸先~實情原來呢間係SPIRIT店!
入到暗房,綽姿就幫飛揚揀好精神刀柄。
其實都係同東叔嗰啲貨一樣姐~
就連價錢都係一樣。
公價嚟㗎?
綽姿叫飛揚自己俾...飛揚都係打算分期俾返綽姿算啦...
到揀精神液嘅時候...
「呢啲...精神液...」大肥婆老闆娘望住檯上部電話撳撳撳撳撳,皺一皺眉,「Level 1...5 Sil...Level 2...20 Sil...Level 3...60 Sil...」
「嗯?」綽姿望住手上支淡淡地嘅紅色精神液,「貴咗咁多?」
係囉...好似貴咗成...五倍?
雖然飛揚都唔係好記得東叔賣幾多錢...應該差唔多有五倍...
「係吖...呢期貨源唔穩定吖嘛...嗚呀~~~」大肥婆老闆娘又打咗個大喊露。
呢期貨源...唔穩定?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

聽到大肥婆老闆娘講貨源唔穩定,我腦裡又閃出個問題...

點解會唔穩定?

精神液嘅貨源...又喺邊度嚟㗎呢?

我一直都認為,所有行者嘅物資都係由SPIRIT嘅總部供應俾好似東叔咁嘅店舖散貨。

一條大水喉不停咁射住射住,又點會有貨源唔穩定嘅情況?

除非話某啲店舖拎得太多...

但係SPIRIT唔會好好控制,等啲貨唔會俾某啲店舖炒起?
如果真係控制唔到,咁咪直接自己直銷~用SPIRIT App賣貨~搵人送貨囉~

個情況就好似賣Game咁咋嘛~

唔益其他人,自己賺到盡~

我諗呢個年代做生意嘅人,冇理由唔識吖~

咁點解...仲有呢啲商店呢?

綽姿拎住支精神液喺手默不作聲,諗了又諗...

好似有好多嘢諗唔通咁...

係好似我咁諗唔通點解仲要俾機會呢啲商店炒賣?定係諗緊買唔買好?
大肥婆老闆娘見綽姿好似揸唔定主意咁,又發功:「Supply and demand...你而家唔買嘅話,遲啲想買都冇得買...」

嘩我屌你個嘴講英文添喎~

其實乜嘢Supply and demand?

明明好多時都係啲仆街仔囤積居奇咋嘛!

香港就最多呢啲仆街㗎啦!

你睇啲官都係咁㗎啦!

真係屌佢哋老母搞到香港民不聊生!

唔怪得會出現天門同黃傘力量...
綽姿就拎住一支Level 1同一支Level 2(睇隻色就應該係)行去櫃檯前:「就呢幾樣。」

「真係唔買多啲吖?」大肥婆老闆娘再盡點牙力,想說服綽姿再幫襯多啲。

真係做生意㗎喎...

綽姿擰擰頭:「唔使。」

「講真㗎喎...你睇我呢度都唔係好多貨咋...仲要唔知幾時先有貨返㗎...」大肥婆老闆娘再出多啲牙力。

真係咁缺咩?咁缺就唔使死纏爛打趕住散貨咁啦...
綽姿一邊擰頭,一邊拎部電話出嚟:「唔使。」

「咁好啦...」大肥婆老闆娘又好冇癮咁拎起部電話撳撳撳,「講開又講,好生面口喎...唔係住呢頭㗎?」

綽姿點一點頭:「嗯。」

「哦~」大肥婆老闆娘拎住部電話對住綽姿,「咁早就嚟買嘢...過嚟呢頭做委託?」

綽姿都拎住部電話同大肥婆老闆娘手上部電話“對望”:「嗯。」

“叮”一聲響…

「哦~」大肥婆老闆娘望返自己部電話,點點頭,「我見好似...有個好大型嘅公開委託喺呢頭附近喎...你哋都係接咗嗰個吖?」

問咁多做乜春姐?想收風吖?
「關於咩㗎?」綽姿收返埋部電話,再拋咗支精神液過嚟!

我雙手接住支...Level 2精神液...

原來係...幫我買...

係喎...我哋身上都冇精神液...一陣仲要執行委託...

Level 2...夠唔夠用呢?

唔好理喇~袋好佢先~

我袋好支Level 2精神液,再將把精神刀柄插喺腰間。
「關於...」大肥婆老闆娘諗咗諗,「好似係黃傘力量...」

「嗯?」綽姿眉頭一皺,「黃傘力量...喺呢頭?」

咦喂...綽姿好似喺度扮無知喎...

「係吖...早幾日先有黃傘出現喺呢頭嘅情報...好似仲好大件事...」大肥婆老闆娘點點頭,再打量住綽姿,「睇嚟你哋唔止唔係住呢頭喎...」

綽姿擰一擰頭:「我哋冇跟開黃傘。」

「哦~」大肥婆老闆娘又點點頭,「又好難怪嘅...黃傘好似都係呢排先多動作...咁你哋跟開咩㗎?」

「我哋乜都跟啲。」綽姿又隨便咁答。
「哦~」大肥婆老闆娘又點點頭,「喂~真係唔買多幾支吖?呢頭有大型公開委託...話唔定轉個頭就賣晒㗎喇~」

屌~講到尾又係想R我哋買多啲~

我真係唔鳩信你會咁好生意囉~

「真係唔使。」綽姿一邊擰住頭,一邊向住暗門行過去。

綽姿拉開暗門,我都跟住佢身後行返出去舖面。

綽姿行到去啲大褸前,揀兩揀:「你都揀返件。」

『哦...哦...』我都揀返件?

啱吖~順過靚手揀埋件褸都好吖~
我都喺啲大褸之中揀兩揀~

拎起兩件啡色皮褸睇清楚~一件深色啲~一件淺色啲~兩件嘅色都好有古著嘅味道~

可惜...唔方便...

皮褸唔可以遮掩晒成件行者長袍...所以...都係揀返大褸啦~

我喺堆大褸之中揀了又揀...

想揀返件...黑色嘅...最好暖身啲嘅...(我唔係西伯利亞人...我真係好撚怕凍...)

綽姿揀咗一陣,就拎咗件黑色毛毛大褸出嚟,著上身。
我望住綽姿企喺塊全身鏡前照兩照...

呢件黑色毛毛大褸都好啱綽姿身形...啱啱好唔覺好大件...而且同佢平時著開嘅款式都差唔多...

綽姿企喺塊全身鏡前照多兩照,就行埋我身邊:「揀件褸都揀咁耐...你真係有選擇困難症。」

咩...咩姐...應該話我一直都冇乜選擇嘅機會...

返工淨係聽肥豬腦細同啲閪客點!

阿月咁有主見又唔使我幫佢選擇~

而家俾我做老闆,我都唔知點揀啦...
綽姿就喺堆大褸之中,拎咗件黑色毛毛大褸出嚟,隊俾我:「就呢件啦。」

呢件?

我就著上身...行去全身鏡前照兩照...

又真係好似幾暖...仲要好啱身添...

之但係...呢個款式...同綽姿身上嗰件...咁似嘅?

兩者之間嘅分別...好似只係...男裝同女裝...

咁講法...即係話...唔通係...情侶裝?!

今晚出完

三句預告

[Day 14-紅色警戒] PART 05

望住鏡中嘅我同綽姿...好似情侶一樣...

NO!!!!!!頂多都係叫兄妹!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞