《香港傭兵》(27)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike

上回講到飛揚仲要問羅羅係唔係行者!
咁都仲要問?綽姿真係冇眼睇!
原來羅羅係執行者!
嘩!勁綽姿咁多都係執行者咋?!
綽姿聽到飛揚咁講,立即想攞佢命!
咁講法...羅羅之前所講嘅...全部都係大話?
又唔係喎!SPIRIT都算係孤兒院~而且最重要嘅係羅羅對飛揚係真嘅~
嘩...又有囡囡送埋嘴邊...
飛揚都係問返佢哋係幾時到嘅...
綽姿一早就察覺到飛揚有古怪,就主動提出分開行,再跟住佢。
而羅羅就一早就喺對面座大廈平台,即係同飛揚初次見面嘅地方。
飛揚真係好蠢㗎!一個小妹妹見到自己從天而降仲講乜命中注定都唔覺得有古怪!
咁羅羅真係曾經被SPIRIT嘅人救過吖嘛~
講唔夠幾句就話飛揚弱...
「你話唔係咩?!用精神液嘅Level又高過我哋...維持精神化狀態就短過我哋...進入深層睡眠又早過我哋...又遲過我哋醒...你話係唔係弱喇?!」
「就係咁先可愛吖嘛~」
點解講講吓又講咗去飛揚身上㗎...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

『呃...話說...點解目標人物身上...會有精神能量?』都係講返正題...

「呢層...」羅羅咬住唇咁諗諗,「我都覺得奇怪...」

綽姿就翹住對手唔出聲。

『會唔會係...目標人物都係SPIRIT嘅行者?』我嘅大膽假設夠唔夠大膽?

「唔會。」綽姿擰擰頭,「佢同我哋...有分別...」

有分別?
「嗯...」羅羅咬住唇咁點點頭,「佢嘅精神能量唔係長袍發出...而係...直接喺身上...」

直接喺身上?!

『呃...其實會唔會係佢身上啲衣物都係用長袍嘅物料製造?』即係新款式呢...

「唔會。」綽姿又擰擰頭,「你有冇留意佢對手、頸同塊面?睇你個呆樣都知冇。」

吓?我又要留意到啲乜呢?

「嗯...」羅羅又點點頭,「佢哋精神能量係直接喺皮膚發出...就算你哋把精神刀斬中佢條頸,都會被精神能量擋住。」

又係喎...

當精神刀直接斬中目標人物條頸,冇任何衣物擋住之下...都有超強嘅紅色精神能量阻隔刀刃...
「雖然話喺我哋皮膚都會有少量精神能量做保護...但都唔足以好似目標人物咁,有咁強嘅保護能力...而且仲有一點...」綽姿諗一諗,「佢對爪...」

『發出紅光嘅利爪!!!』就好似精神刀刃一樣!

「嗯...」羅羅又點點頭,「佢對手乜都冇...但就可以散發出紅光利爪...呢點已經同我哋好唔同。」

冇錯喇...我哋係靠精神刀柄...

但標目人物就乜都唔使...直接靠雙手...

「而且佢嘅能量好大。」綽姿又諗一諗...

『係!係極大!不論係身上...定係雙爪!』防禦力極高...攻擊力又極大!
「唔止...」羅羅又諗一諗,「仲有口砲...」

係...仲可以用口噴出極高精神能量...當砲咁用!

「直接用身體...」綽姿諗咗一諗,「釋放出精神能量...作攻之用...」

「係我哋SPIRIT唔會用嘅方法...」羅羅又諗諗...

『點解我哋SPIRIT唔會用呢?』雖然我問完呢個問題之後覺得問得有啲戇鳩...

之但係我唔明吖嘛...
只見綽姿同羅羅互相對望...

咁...咁即係點?

「其實我哋都唔清楚吖~」羅羅擰擰頭~

吓?唔清楚?

「冇任何有關呢方面嘅情報。」綽姿都擰擰頭。

吓?又係冇呢方面嘅情報?

「或者係太過危險掛~」羅羅又擰擰頭~

吓?有幾時唔危險㗎?
「呢啲都係謠傳。並無實質證據。」綽姿都擰擰頭。

吓?係謠傳?邊度傳過嚟㗎?

真係唔明...點解身為SPIRIT嘅一份子,都總係唔清楚有關自己組織嘅事?!

「但謠傳又未必信唔過喎~」羅羅又諗咗一諗,「假如拉埋今次件事嚟講...」

拉埋今次件事嚟講?

「你嘅意思係...」綽姿又諗咗一諗,「目標人物用上危險方法...」

唔明...佢兩個講緊乜?
「有冇發現...」羅羅又諗一諗,「目標人物好似失控咁?」

『有吖有吖!直頭冇人性嘅野獸咁呀!!!』又大嗌!又亂爪!

「仲好似一直都...」綽姿又諗咗一諗,「神志不清...」

『神志不清...都係吖都係吖!一直都呆呆濟濟咁!』之前見佢被馬尾女挾持已經係咁!!!

「所以...」羅羅又諗一諗,「佢就係用上危險嘅方法...」

吓?都係唔明喎...
綽姿又唔出聲...翹住對手諗諗...

『呃...咁即係話...佢都係SPIRIT嘅人?』我真係諗唔到嘢...只好又大膽假設。

「唔係。」綽姿又擰擰頭。

『點解可以咁肯定呢?』係唔係又隱瞞住啲乜呢?

「係因為...」羅羅又諗一諗,「委託人係愛港愛國...」

『委託人係...愛港愛國?!』點會係班仆街㗎?

雖然話黃傘同愛港愛國係敵對...

之但係...目標人物同愛港愛國...有關係咩?
綽姿擰擰頭:「假如目標人物係SPIRIT嘅人,託委人唔會係愛港愛國...更冇可能會喺黃傘手中。」

雖然唔明...但好似好有道理...

綽姿再諗諗,打量住我:「你頭先話...黃傘嘅人挾持住目標人物同國安局對峙?」

『嗯!係吖!就頭先嗰個馬尾女咋嘛!係喇!個馬尾女呢?』同發咗癲咁嘅目標人物交戰之後,都唔得閒去留意馬尾女...

「佢襯亂走甩咗Luu~」羅羅咬一咬唇,「早知就捉咗佢先啦~」

噢...原來走甩咗...
「係國安局...」綽姿又諗一諗,「個馬尾女仲好似話...就算係同歸於盡...都唔會交返實驗品俾我哋...」

『係吖...佢係有咁講過吖...仲唔止一次...』我一捉住佢嘅時候就已經有咁講過...

羅羅又咬住唇諗諗:「黃傘...愛國愛港...國安局...實驗品...真係奇怪...點連都連唔到落同精神能量有關連...仲要係極大量嘅精神能量...」

「嗯...」綽姿又點點頭,「極大量嘅精神能量...仲會爆炸...」

「冇錯喇...」羅羅點點頭,「雖然爆炸嘅威力唔算好大...之但係...散發咗好多好大量精神能量!」
綽姿又點點頭:「啲精神能量亦都消散得好快...」

羅羅又點點頭:「只係維持咗一瞬間...就消失得無影無蹤...」

綽姿再諗諗:「而喺我一見到目標人物之時...我就感覺到佢身上有啲唔妥...」

羅羅打量住綽姿:「喺佢身上...感覺到氣息?」

綽姿點點頭:「嗯...有一點點...好微弱...」
羅羅接住講:「好微弱...好微弱...然後一瞬間膨脹...爆發!」

「你都感覺到?」

「你都感覺到我又點會感覺唔到吖?」

雖然仲係唔係好知乜嘢情況...

之但係...有一點...喺我腦海中閃過...

國安局同我哋SPIRIT...係有合作關係...

今晚出完

三句預告

[Day 14-紅色警戒] PART 10

我仲記得嗰個喺會展開嘅會議...

有解放軍總司令...有國安局局長...仲有片翼...
已經將[Day 14-紅色警戒] PART 09 Upload上Facebook同紙言
好準時咁出咗
用錯咗添
我冇嘢講 只會出文
好準時咁出.....
我冇嘢講 只會睇文
你咁清楚飛揚嘅
我冇嘢講 只會打J
星期一至五7點出文吖嘛
我冇嘢講 只會覆post
文文文
我冇嘢講 多謝睇文
大家又有誤會
我冇嘢講 一晚七次
果然係清楚了解
我冇嘢講 只會FF
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞