《香港傭兵》(27)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
妹妹仔早
高才鳩早
報報早
廿年後有㗎喇
咩咕咪早
各位早晨
請問而家人情係俾幾多
$800?
上次聽個friend講:「而家唔會仲有人俾800吖化?」
已經係上年嘅事
今年唔會有人話:「而家唔會仲有人俾1000吖化?」掛
4000仲未到手 今年好似仲有最少兩餐要飲
唔好去囉
同佢講 你下次結婚補返
好friend㗎
一陣佢娶多個咪仆街
啱啱個Group Send咗今屆港姐 有個好撚正喎 勁似麻倉憂

上回講到綽姿主動提出分頭行動!
飛揚梗係話好啦!咁就可以自己一個趕過去黃傘基地!免得無辜死傷。
等到綽姿走咗之後,飛揚第一時間坐的士去九龍寨城!
一去到九龍寨城,飛揚就跑返去上次嗰棟工業大廈!
飛揚諗應唔應該用咗精神液,精神化咗先。
但因為怕目標人物唔喺裡面,同萬一有逆行者喺裡面,就會被感知到氣息嘅存在...被發現...所以都係唔用住!就咁行入去查!
當飛揚插住樓袋,揸住袋裡面支精神液咁行過去工業大廈,睇睇水牌...都有唔少公司。
啲公司睇落都唔係做工業生意...全部都係做零售賣嘢...War Game場...密室逃脫...又或者...Party Room?
當然就唔會有“黃傘基地”咁明目張膽啦~
咁點搵呀?成座工業大廈咁鬼大!
就喺飛揚望住個水牌頭都大埋都唔知由邊度搵起好之時...眼眉見到身邊...有個好似鬼鬼祟祟咁嘅身影企喺身邊...
飛揚望清楚...呢個戴住頂帽...紮住馬尾...斯斯縮縮咁嘅...女仔...之唔係就係...黃傘馬尾女?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 14-紅色警戒] PART 06

竟然...竟然一入到嚟工業大廈就俾我遇到...上次嗰個黃傘馬尾女...

究竟係我好彩...定係佢唔好彩?

我望多兩眼,馬尾女望咗過嚟!

我立即扮晒鹹濕佬咁,掃視馬尾女全身~然後又扮晒冇乜好望咁望部𨋢幾時落到嚟。

警覺性果然好高!

不過唔係問題...

至少佢一定認唔出我!
上次見佢,我係笠好帽,拉起衫領...佢根本就睇唔到我係咩樣。

就算認到我嘅身形...我呢啲香港男仔標準身形一街都係~認到都唔可以肯定係我~

所以...我而家可以好放心咁...企喺馬尾女身邊...一齊等𨋢。

其實...企喺度一齊等𨋢嘅,唔止我同馬尾女...

仲有兩男三女...

睇佢哋嘅裝扮...應該係上去Party Room嗰啲地方,或者係買嘢。

而馬尾女除咗對我有所戒心之外,對嗰兩男三女亦都一樣...
馬尾女不時都望住嗰兩男三女...

我都留意嗰兩男三女多一陣...發現兩個男嘅係相識...但就唔識得嗰三個女...

而三個女都係同行...有傾有講有笑...

傾談嘅內容都係講上面有乜嘢賣...想賣啲乜...都係啲無聊嘢...

好吖...普通人...用嚟掩護一下都好...

等𨋢都等咗一段時間,終於都等到其中一部客𨋢落到嚟。

嗰兩男三女好自然咁行入𨋢。

我就讓馬尾女行先,跟住佢身後入𨋢。
入到𨋢之後,我已經見到有兩個樓層撳著咗。

係嗰兩男三女要去嘅樓層。

一個比較高...另一個比較低...

至於馬尾女就喺控制板前,撳閂門...但就冇撳到樓層...

係因為佢要去嘅樓層,咁岩係嗰兩層嘅其中一層?

定係為咗...等我...
等我撳埋先...以防我跟蹤佢?

如果係咁嘅話...咁我撳...定唔撳?

唔撳嘅話...縱使佢估我咁啱就係嗰兩層其中一層,都一定會起疑心...

俾佢起疑心,就冇咁易跟到佢...

所以...

『唔好意思...』我都係撳比較中間嘅樓層。

然後就要睇睇...馬尾女肯唔肯撳...
佢肯撳就最好,我就可以跑樓梯趕去佢嘅樓層。

萬一佢唔肯撳,等我出咗𨋢先再撳,我都可以出咗𨋢再睇佢邊層停。

始終而家𨋢裡面嘅人數唔係多...

「唔該~唔該~」兩男仲要出𨋢先。

而家𨋢裡面淨係得返我...馬尾女同三個女仔...

就喺部𨋢繼續向上升...

仲未撳...仲未肯撳...唔係真係打算等我出埋𨋢先撳嘛?

定係...佢要去嘅樓層...咁啱就係嗰三個女仔嗰層?

再唔係...再巧合啲...俾我撳中咗?!
就喺我諗緊六合彩又唔見我中之時,馬尾女突然撳我撳嗰層嘅下一層!

部𨋢亦都慢慢停落嚟。

𨋢門都未完全打開,馬尾女就一個側身急住出𨋢!向右邊方向行!

我都立即撳閂門掣!

右邊方向...右邊方向...

估唔到...馬尾女真係咁小心...

等到最後一刻先嚟撳...

不過總算好彩...只係一層之隔...
部𨋢好快就上到上一層,打開𨋢門!

我都係未等到𨋢門完全打開就一個側身衝住出𨋢!

我左望望...右望望...後樓梯...後樓梯喺邊呢?

喺𨋢嘅左手邊,正正就有道防煙門!

係呢度喇!

我左手插住褸袋,右手就推開道防煙門!衝落樓梯!
下面嗰層!一出去轉右!!!

就喺我跑到落下層,一拉開防煙門,我就見到...有個身影...用槍指住我!

係馬尾女!馬尾女用支手槍指住我個頭!

「你...係...」我未等到馬尾女講晒出口...

左手用力捏...捏褸袋入面支精神液!

一道寒意由手背傳遍手掌…傳到手臂…全身!
當道寒意游到上頭之時…

「好凍...好攰...」我又聽到喇...

「救命...有冇人可以...救我...出去...」我又聽到女仔嘅...求救聲...

「有冇人...呢度係邊度...咩液體...」唔好理...而家唔係理呢啲求救聲嘅時候!

「...咩...人?」就喺馬尾女問晒成句嘅同時...

我以迅雷不及掩耳嘅速度捉住馬尾女手上支槍再捉佢入後樓梯反佢隻手向背後壓佢埋牆!

一連串嘅動作我諗應該唔到0.3秒!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞