《香港傭兵》(27)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike

上回講到老闆娘話呢期精神液嘅貨源好似唔多穩定。
點解㗎呢?
飛揚唔清楚SPIRIT嘅運作,就只能鳩估可能有人長Hold,又或者某啲SPIRIT商店拎得太多掛。
老闆娘向綽姿打聽過嚟呢邊做乜。
綽姿又扮晒傻咁打聽有冇關於公開委託嘅情報。
又真係俾綽姿打聽到呢頭有大事發生過!仲要係同黃傘有關!
然後老闆娘再R綽姿要唔要買多啲精神液!而家唔買,好快想買都冇得買!
真係識做生意。
綽姿就唔理咁多,同飛揚出去順手揀埋樓。
飛揚又有選揀困難症...唔知點揀好...
綽姿揀好件黑色毛毛大褸著上身後,就喺堆大褸之中,拎咗件黑色毛毛大褸出嚟,隊俾飛揚:「就呢件啦。」
呢件?
飛揚就著上身...行去全身鏡前照兩照...
又真係好似幾暖...仲要好啱身添...
之但係...呢個款式...同綽姿身上嗰件...咁似嘅?
兩者之間嘅分別...好似只係...男裝同女裝...
咁講法...即係話...唔通係...情侶裝?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 14-紅色警戒] PART 05

望住鏡中嘅我同綽姿...好似情侶一樣...

NO!!!!!!頂多都係叫兄妹!!!

打死我都唔認...打死我都唔認我同綽姿有情侶Feel...

我有月月㗎喇嘛!點可能同其他女仔有情侶Feel呀?!

思想出軌都係出軌呀!!!
「點吖你?OK喇嘛?OK就俾錢喇。」綽姿冷眼望一望鏡中嘅我之後,就行去櫃檯前,搵返大肥婆老闆娘,「呢兩件褸幾錢?」

「呢兩件吖...」大肥婆老闆娘望一望綽姿身上件黑色毛毛大褸,又望一望我身上件黑色毛毛大褸...

OK?真係OK?

O唔OK都好,綽姿都已經俾完錢...「行。」向住門口方向行過去。

『哦哦...』我都不敢怠慢,跟喺綽姿身後。

「多啲嚟幫襯喇~唔死得嘅話...嗚呀~~~」
同綽姿落返樓,街上多返啲人。

幾個男男女女喺面前行過...都係同我差唔多年紀,廿幾歲嘅年青人。

睇嚟唔似係返工,似係嚟行街街。

然後又有啲貨車駛過...泊埋一邊落貨。

運輸呢行真係冇得輸...咩年代咩時候都總有工開...

『呃...多謝喎...』我望住綽姿指指身上件黑色毛毛大褸。

禮貌上都要講聲多謝~
「多咩謝?」綽姿冷眼望住我,「喺生活費扣返㗎。」

『吓?』生活費?生咩活費吖?

「你唔係以為白飲白食白住白著嘛?」綽姿再冷眼打量我一眼,然後雙手插住褸袋向前行。

吓?唔係一直都係白飲白食白住白著㗎咩?

咪住先...咁即係話...平時扣起嘅報酬...係生活費?!

『嘩...咁啲生活費都幾甘喎...』我都跟住喺綽姿身邊行。

「甘?計平咗你啦。」綽姿邊行邊冷眼打量住我。

『哦...咁就係多謝晒喇...』咁都叫計平咗...
食好多咩?飲好多咩?唔係炭就係過期...

住又住舊唐樓...

底褲都唔見你買條俾我啦...

仲話計平咗...

『係呢...跟住我哋應該點做?』都係唔好理咁多喇...Focus返落今次個委託好過啦。

「老闆娘都話早幾日喺呢邊有黃傘出現嘅情報...仲要話好似好大件事...就喺呢頭行陣,睇睇有乜情報收集。」綽姿眼仔碌碌咁左望望,右望望。

『哦哦...好好...』早幾日...好似好大件事...

都真係幾大件事...
情報所指嘅早幾日...應該就係我過咗嚟呢頭嗰日...

黃傘出現...就係馬尾黃傘女...

大件事就係咁啱目標人物被黃傘捉走...仲要死咗三個...國安局嘅人...

黃傘...國安局...目標人物...

目標人物應該係國安局嘅人...但俾黃傘捉走咗...

好衰唔衰俾我遇到...國安局救唔返人都唔止,仲要死咗三個人...

咁成件事算唔算係因我而起?!
就算唔係因我而起...都算係同我有莫大關係...

同我有莫大關係...咁又點呢?

車~其實都冇乜所謂啦~

而家又唔係國安局要嚟追討賠償~

而家都係...委託我哋去搵返目標人物咋嘛~

係咯~係國安局委託我哋...由黃傘手中救返目標人物出嚟...
又要幫政府部門辦事...

又要打壓義士...

雖然我唔清楚黃傘力量嘅背景...唔知佢哋係唔係真心為民主...為香港...

之但係又要幫政府部門辦事就係唔撚甘心情願!!!

「點吖?你諗咁耐,係唔係有乜頭緒?」綽姿邊行邊打量住我。

『我?我...我...我冇吖~冇冇...邊會有頭緒呢?』我都係唔可以俾綽姿知道...知道啲我知而佢唔知嘅情報...

我唔想綽姿大開殺戒...我唔想有太多無辜嘅人死...
「哦...係吖...」綽姿又望望四周,留意周圍嘅情況。

『呃...不如去嗰邊睇睇~』我就指指對面街!企圖打消綽姿想行入後巷嘅念頭。

唔好入後巷...千萬唔好入後巷...

一陣入後巷行幾轉,唔覺意行咗去事發現場...話唔定會俾綽姿發現到啲乜...

「嗯。」綽姿點點頭,望住我指住嘅方向行。

喂又估唔到喎~估唔到會咁聽我講~咁順利喎~

我就同綽姿喺大街上行!視察大街上嘅舖頭!
『呃...不如行入去睇睇...』我又指指女人街...

「嗯。」綽姿又點點頭,行入有唔少檔主正開緊檔嘅女人街。

女人街嘅變化都幾大...

啲檔口新穎咗但細咗...條路都闊咗...

不過賣啲嘢都係立立雜雜...

綽姿一邊行,一邊留意左右兩邊嘅檔口...

女人街...應該就冇乜異樣嘅...
然後就風平浪靜咁行完成條女人街...

『呃...好似冇乜發現...不如我哋行去嗰邊睇睇...』我又指去另一邊...

「嗯。」綽姿又點點頭,望住我指住嘅方向行。

又會咁聽話嘅?

我就唔理得咁多,繼續跟住綽姿行!

『呃...不如去嗰邊睇睇...』又指東指西...

「嗯。」綽姿又聽聽話話咁跟住我指嘅方向遊花園。
一直遊...喺旺角...太子...兩邊四圍遊...

一直都係離遠九龍寨城方向咁遊...

唔可以向九龍寨城方向行過去...指都唔可以指嗰邊!

一定唔可以俾綽姿發現...九龍寨城有黃傘嘅基地!

同綽姿繼續遊旺角...太子...不停咁遊咗好多轉...

之但係...咁遊法都唔係辦法...

可以阻止到綽姿姐...阻止唔到其他行者㗎嘛!

冇錯呀!個委託仲有咁多行者參與...萬一俾佢哋捷足先登...
「再咁搵落去都唔係辦法...行咗咁耐都冇頭緒...一定會俾其他人捷足先登...」連綽姿都諗到...

佢梗係諗到啦!我都諗到綽姿又點會諗唔到先得㗎?!

『咁...咁點好呢?』點先可以...單獨過去九龍寨城呢?

冇錯!其實我一直都搵緊機會使開綽姿,單獨過去黃傘基地!

我一個去嘅話...就可以減少無辜嘅死傷...

只要唔遇上逆行者...

「咁啦...我哋分頭行動。」綽姿突然講出...最利我嘅方法!

今晚出完

三句預告

分頭行動...估唔到會綽姿會主動提出最利我嘅方法...

「我哋分頭行動,或者仲有幾會快過其他行者搵到目標人物...」綽姿企定定,左望望,右望望,望望街上越嚟越多人。

快過其他行者...
點解由你把口講出嚟 總係聯想咗另一樣嘢
啱啱出完
GDP又跌咗0.36
咁樣落去真係唔掂
究竟我係咪唔適合做呢行
讀書成績唔能夠真實反映工作能力
係我自己接受唔到
睇開啲啦 鬥雞眼喇
邊行?
十分同意

誘爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞