《香港傭兵》(27)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
高才鳩早
咩咕咪早
報報早
一齊走!一齊走!一齊走!一齊走!
各位早晨
感動嘅一晚過後 要繼續抗爭

上回講到綽姿叫羅羅做妖邪?!
係咯!明明就係羅羅!點解綽姿會叫佢做妖邪?!
羅羅一句“我哋又見面喇~”後,身上就飄出大量紅色粒子!
羅羅都係...行者?!
與此同時,頭上四周都有陌生嘅氣息,包圍住飛揚佢哋!
原來剛才目標人物嘅口砲,吸引咗其他行者過嚟...
羅羅又一句“佢係我嘅!”就拔刀衝向目標人物!
“嗡!嗡!”兩刀就砍斷目標人物雙臂!
羅羅順勢一手就捉住目標人物後腦!撳佢落地!
好強...羅羅咁輕鬆就搞掂...好似痴撚咗線咁嘅目標人物...
就喺呢個時候,目標人物自爆!
大量紅色粒子喺空氣中飄散...
羅羅乜事都冇,仲同綽姿嘈起上嚟!
其他行者都閃晒!
就喺飛揚想問個明白,突然就進入深層睡眠...
夢到同阿月傾電話,傾緊聖誕一齊睇戲。
但阿月嗰邊班Friend就話嗰日要去Jen Jen屋企開P!
雖然阿月話冇問題,可以陪到飛揚...之但係...都係唔好買飛住...
已經唔係第一次甩底...
「自從你同阿月去咗讀I大之後...好似多咗問題喎~」豪爺點起支煙,遞包煙俾飛揚。
『嗯...自從入咗I大...識咗呢班所謂同學嘅仆街之後...』飛揚都接過豪爺包煙,拎一飛...
「唉~賣藝臨去大馬之前交帶落,要我好好睇住你...」豪爺幫飛揚點點煙,「唔好話我唔提醒你...」
『嗯?』提醒飛揚?想提醒啲乜吖?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「再係咁樣吖...」豪爺吞口雲,吐啖霧,「你同阿月好快散㗎咋...」

我都扯啖煙:『你詛咒我吖?』

「唔係話詛咒你吖...」豪爺挨喺欄杆,望住馬路上嘅車駛過,「講事實咋...問心吖,你都話啦...唔止一次啦...」

係...啱啱自己先講完唔止一次...

『咁都係因為班仆街姐!』唔係仆街霸住月月...

「班仆街固然仆仆街啦!」豪爺再扯啖煙,「但牛唔飲水點撳得牛頭低?」

『呃...』都係嘅...
「我唔係想分化你哋吖~但阿月係愛你吖,又點會捨得Dom低你吖?女人都係黐身㗎~」豪爺擰擰頭。

『咁阿月不嬲都唔黐身嘅...』同月月一齊咁耐,大家都好自由嘅...

「屌你啦~好好好~就當佢唔黐身喇~都冇理由甩自己男朋友底呀化?!喂上次哈囉喂本來話一齊去海浪公園玩嘅!然後呢?咩佢個Friend突然話想去老蘭飲嘢就唔得閒嚟!咩Friend咁巴撚閉呀?!」豪爺屌晒鬼咁。

『Jen Jen吖嘛...』有邊次唔係因為佢吖...

「Jen乜撚嘢Jen吖?仔定囡嚟㗎?!」豪爺皺晒眉黑晒面咁。

『囡嚟㗎...』真係唔鳩想提起...
「囡?囡又會咁撚重要?重要過自己條仔?!」豪爺越問越躁!

『唉...條囡TB嚟㗎...』我大大啖扯飛煙!

「屌!咁就明撚晒啦!」豪爺擰擰頭,又大大啖扯飛煙!

『明乜撚姐...』我冷眼打量住豪爺。

「條TB擺撚明係想撬你牆腳啦!你咪撚扮唔明啦!」豪爺又冷眼打量返我。

嘩!咁都俾你睇得出我扮?!
「喂!人哋擺明車馬,你唔係咁都唔保衛家園呀化?!」豪爺鄙視我!

『唔擺明車馬啦...人哋係TB...唔通去屌鳩佢咩?佢話係“Friend”喎你都吹佢唔脹啦...』講起就扯火!

最撚憎啲TB扮撚晒係Friend嚟撬你牆腳!

進可攻!退可守!陰撚濕到!

「屌咪屌囉!明眼人一睇就知佢係仆街啦!」豪爺舉晒中指屌晒鬼!

『最弊就係其他人都幫住佢啦!』呢樣又係勁扯火!
「其他人?」豪爺扯飛煙,諗一諗,「你班同學仔吖?」

『係吖...咪就係我班好同學囉...成日推波助瀾...』我都扯飛煙,點點頭,『屌佢哋班人老母我同阿月第一日返學,佢哋班友都睇我唔順眼㗎啦...』

「點解呢?衰樣衰吖?」豪爺又冷眼望住我。

『點鳩知呀?話我襯唔起阿月掛~』成班都係屎忽鬼!

「咁咪即係衰樣衰囉~」豪爺又恥笑我!

『喂係唔係咁講嘢呀?!』兄弟都唔幫吖化?!
「唉~啲仆街係咁㗎啦!唔抵得人哋好,係都要拆散人哋先安樂!咁啱唔啱聽吖?」豪爺搭搭我膊頭!

『唔係啱唔啱聽!呢個係事實!』事實就係有咁多仆街仔鍾意人哋仆街!

「唉~沒有他都會有別人~你我避免不過~」豪爺擰擰頭。

『無啦啦唱咩歌呀?』仲要唱得咁難聽...

「三角誌吖~唔係咩?當年你喺校草手中搶阿月返嚟...而家就俾個TB搶...」豪爺再扯啖煙,擰擰頭。

『或者...或者情況未去到咁壞呢...』或者...或者...
「情況未去到咁壞?哈~」豪爺恥笑一聲,「我就真係唔多睇好喇...」

『或者今次...唔會再甩我底呢...』或者...或者...

「或者?或者啦呵~唉~入去打多鋪機先~第四者跟你有段情...我也為你高興~」豪爺彈一彈走手上支煙頭,行入機舖...

唉...都係唔好諗喇...

就喺我都彈走手上支煙頭,正想行返入機舖之時,手上部電話一震...

我望到...有SMS...係月月Send嚟嘅SMS...

我打開個SMS一睇...內容係寫住...

“Sorry吖...我都係同唔到你哋睇戲...唔使買我飛喇...最多我嗰邊開完Party就立即過嚟Join你哋啦~”
我望住阿月Send俾我嘅SMS...整個空間漸漸變成灰色…分裂…

分裂到手上部電話...阿月Send俾我句SMS...唔使買我飛...粉碎...飄散...

當我再次有意識之時...再次睜開眼之時…

『就算她...跟你有...天...天...花...』陌生嘅...天花板?!

我望住...粉紅色嘅天花板...

「你醒喇?」然後就係有把嬌俏嘅聲音...加上一個身影飛撲埋嚟!攬實仲瞓喺張...生保床上嘅我!

呢個身影...係...
『羅羅?!』的確...睇清楚啲...攬到我實一實嘅...的確係羅羅!

點解?點解會係羅羅?呢度又係邊度?

「終於醒喇?」呢把係...綽姿把冷淡聲,「咁我哋走。」

『喂喂...等等先...』我推一推起羅羅,再坐起身,『呢度係邊度?點解我哋會喺度?』

我坐起身再睇清楚呢間...房...

全間房唔係好大...但好整齊...好女仔...

全間房唔係粉紅色...就係以粉色為主嘅色調...
「呢度係我喺旺角區嘅藏身之地~」羅羅仲係攬到我實一實,「你進入深層睡眠之後,我同梁綽姿就帶咗你返嚟。」

係...係我進入深層睡眠...

綽姿立即插嘴:「搞清楚,係佢死都要帶你返嚟。我冇諗過要嚟。」

係...係羅羅要帶我返嚟...

「哎吖~」羅羅攬實我,皺住眉咁望住綽姿,「都話咗唔使收你Sil咯~你咪安心喺度一齊進入深層睡眠囉~」

唔收Sil...一齊進入深層睡眠...
綽姿冷眼望住羅羅:「我唔覺得你會有咁好人囉。」

羅羅谷起塊面豬登:「難得我好人又唔得吖?」

「又唔知有乜詭計...」

「我似會有乜詭計吖?」

「我點知你...」

「好心著雷劈~」

『等等先...等等先...』我雙手捉住羅羅膊頭,眼定定望實羅羅,『你...你都係...行者?』

今日出完

三句預告

[Day 14-紅色警戒] PART 09

「死咯...」綽姿Face Palm,「你真係唔知㗎?」

吓?乜我係應該知㗎咩?
早到留名
等佢哋一齊進入深層睡眠之後

落街買餸煮飯
已經將[Day 14-紅色警戒] PART 08 Upload上Facebook同紙言

今日既文已經出左喺第28頁

夜行男神早
追返尋日嘅文未呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞