《香港傭兵》(27)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
而家睇嚟
當時攻入犬署係重要嘅一步
最後因為我冇行者長袍,精神液同精神刀,聽完計劃衡量後走左,抱歉
完全係關鍵
妹妹仔早
啱㗎 最重要係要知自己想行邊一步
各位早晨
港殤日
早晨
咩咕咪晚安喇
一向路痴嘅我唔識方向
只好跟住人行去邊 我就行去邊
咁大班人 方向應該啱㗎啦
但今日真係迷晒
差啲真係唔知自己去咗邊
BTW我返嚟校對 準備出文

上回講到綽姿同飛揚面對住一班手持長槍嘅黃傘成員!
黃傘向綽姿佢哋開槍!馬尾女立即捉住目標人物向後巷走入去!
綽姿手起刀落!所有黃傘成員都變散件!
果然...殺人唔手軟...
飛揚跟住綽姿追入後巷!
馬尾女用槍挾持住目標人物!揚言再迫佢就同目標人物同歸於盡!
飛揚想勸馬尾女!但綽姿就拉住飛揚!
唔係綽姿都怕咗馬尾女嘛?定係想搵機會砍甩馬尾女個頭?
就喺呢個時候,目標人物唔多對路!
馬尾女向目標人物後腦開兩槍!但冇效果!
而目標人物仲要爆出精神能量!
點會...
目標人物發晒癲咁向綽姿同飛揚使出紅光利爪!
綽姿同飛揚都以精神刀反擊!但就算斬砍中晒目標人物身上,都係唔入肉!
咩料呀?
「嗚呀!」目標人物向天發口砲!再向住飛揚佢哋掃落嚟!
綽姿立即保護飛揚!想用自己嘅背脊擋!
就喺刺眼紅光巨柱快要掃到綽姿背脊之時...突然有個身影喺佢哋面前出現!幫佢哋擋住口砲!
身影面前不停有紅色粒子飄出!擋住紅光口砲嘅掃射!
呢個身影...呢個散發住陌生氣息嘅身影...係邊個?
“轟!吱!灑...”當紅光口砲完全被抵消之後...
飛揚望到呢個...著上行者長袍嘅身影...回頭望住飛揚...
呢個帶住微笑望住飛揚嘅妹妹仔係...
「妖邪?!」綽姿望住羅羅...
冇錯...呢個啱啱幫佢哋擋完口砲...而家仲帶住微笑望住飛揚嘅妹妹仔...明明就係羅羅!
點解...點解綽姿會叫佢做...妖邪?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 14-紅色警戒] PART 08

點會...

明明係羅羅...

眼前呢個...啱啱幫我哋擋完口砲嘅...明明就羅羅...

點會...點會係...

「我哋又見面喇~」羅羅帶住微笑望住我講完一句,身上就飄出大量紅色粒子!

點會係...羅羅點會係...行者?!
無數咁多發出刺眼紅光嘅紅色粒子圍住羅羅身邊!

仲要...咁強...氣息好強!

唔止...唔止羅羅...附近都出現咗唔少陌生嘅氣息!

喺上面...破爛嘅牆邊...水管...圍住我哋...企咗唔少散發住紅色粒子嘅黑色身影!

係頭先...一定係頭先目標人物碌口砲...強大嘅精神能量引起佢哋嘅注意...引咗佢哋過嚟!

無錯...精神能量...點解目標人物會有...
「佢係我嘅!」羅羅大喝一聲!就一個閃身!邊拔出精神刀柄!亮出極刺眼嘅精神刀刃!邊飛過去目標人物面前!

“嗡!嗡!”羅羅極速揮兩刀!目標人物對手臂隨即被斬斷!

好快...仲好強...好強大嘅精神能量!!!

「嗚呀!!!」目標人物雙臂斷口噴出大量紅色粒子!!!

斷肢亦隨即化成大量紅色粒子,喺空氣中飄散!!!

頓時間,整個空間都被大量紅色粒子包圍!
羅羅立即一手捉實目標人物後腦,順勢撳佢塊面落地!

「嗚呀!嗚...嗚!」目標人物整個人就被羅羅壓住喺地上!博命掙扎!

竟然...可以咁輕鬆...

「嗚呀!嗚...嗚!嗚呀!!!」目標人物身上飄散出大量紅色粒子!

而且...而且面上好似...有啲裂紋...

一條條...一條條裂紋...
裂紋之中發出紅光...同時亦有大量紅色粒子喺裂紋中飄出!

唔對路...好似...點睇都好似...唔多對路!

「嗚...嗚呀!嗚...嗚!嗚呀!!!」目標人物身上嘅裂紋越嚟越多...

由裂紋飄出嘅紅色粒子亦越嚟越多...越嚟越光!

「嗚呀!嗚...嗚...嗚!嗚呀呀呀呀!!!」目標人物全身發出刺眼嘅紅光!

“轟隆!”一聲巨響!目標人物發生大爆炸!

『嘩!』爆炸所產生嘅紅光極刺眼!刺眼到白茫茫一片!乜都睇唔到!
痴線㗎!發生咩事呀?點解會人體爆炸㗎!

過咗一陣...開始睇得返嘢...就見到成個空間都被紅色粒子包圍...

紅色粒子閃著閃著...飄散...消失...

「咳...咳!」被紅色粒子包圍住嘅羅羅撥一撥開紅色粒子,「點會爆炸㗎?!」

我同綽姿互相扶住對方,行近羅羅:『你...你冇事吖嘛?』

咁近距離爆...點都有啲擔心嘅...

「我冇事~係有啲蝕姐...」羅羅望住目標人物爆炸嘅位置...再望望頭上...

我都跟住抬頭,望上圍住我哋嘅其他行者...逐一離開...
都走晒...走晒...

只係淨返...我哋三個...

「唉...蝕吖蝕吖...」羅羅擰擰頭,「今鋪真係蝕到入肉吖~」

「你仲好講...」綽姿對羅羅冷言冷語,「唔係因為你,目標會爆炸?」

「嘩~你咁講嘢嘅?」羅羅冷眼望住綽姿,「聽講頭先係我救咗你喎~」

「邊個使你救?」綽姿冷眼望住羅羅。
「你囉~人少少咪認咗佢囉~」

「係你多管閒事。」

「唔係我多管閒事,你死咗喇~」

「就係你多管閒事,先打亂我嘅計劃。」

「你有計劃架咩?」

「有都唔會話你知。」
綽姿同羅羅就一人一句咁...

『呃...呃...係呢...』本來我都唔想打擾佢哋...

之但係...

「嗯?」羅羅又帶住微笑望實我...

突然…

「嗯?唔係...唔係而家就...」

覺得有啲攰…
「嗯。佢又進入深層睡...」

好眼瞓…

「吓?咁快?佢由使用精神液一刻開始...到而家都唔夠...半個鐘喎~」

四肢乏力…

「係...佢就係咁弱…」

失去意識…

..

.
「我真係得㗎~」月月把聲由電話之中傳過嚟。

但除咗月月把聲...我仲聽到...

「喂呀!唔好陪佢啦!」

仲聽到背景有唔少男男女女嘅大嗌...

「嗰日我哋有Party呀!」

吵吵鬧鬧...
『你唔得閒可以唔使專登陪我㗎喎...』我都無謂要你難做啦...

「呃...得㗎得㗎...我都好耐冇見過你班Friend喇~預埋我啦~」雖然月月係咁講...

「我哋呢邊難得人齊呀!係囉係囉!我哋難得咁齊人!又可以上Jen Jen屋企開Party!」但月月背後班仆街又起晒哄咁!

真係唔撚明班仆街咩心態!邊有顏面叫個Friend唔好陪男朋友過聖誕?!

『真係唔緊要喎...如果你真係唔得閒,我可以叫佢哋唔好買我哋兩個飛。』做男朋友就係要大方...
「得㗎喇得㗎喇~預埋我啦~我哋今晚再講啦~」月月趕住收線咁...

『嗯~咁好啦~今晚再講啦~拜~』

「拜~你咪鬼理佢啦!男朋友陪少陣唔係會死㗎嘛?咁痴身...」臨收線之前都聽到班仆街講難聽過粗口嘅說話!

我望住部電話:『屌你老母真係唔知乜撚人嚟!』

同我一齊挨喺欄杆嘅豪爺拍拍我膊頭:「點吖?係唔係買埋阿月飛㗎?」

『唉...佢話就話OK...但係...都係唔好買住...』我帶點無奈擰擰頭...

「哦?你怕佢又甩你底吖?」豪爺又無奈咁打量住我。
『嗯...都唔止一次啦...因為呢班仆街...』記得嘅都已經有六次...

唔去記嘅呢?真係唔想去數...

「自從你同阿月去咗讀I大之後...好似多咗問題喎~」豪爺點起支煙,遞包煙俾我。

『嗯...自從入咗I大...識咗呢班所謂同學嘅仆街之後...』我都接過豪爺包煙,拎一飛...

「唉~賣藝臨去大馬之前交帶落,要我好好睇住你...」豪爺幫我點點煙,「唔好話我唔提醒你...」

『嗯?』提醒我?想提醒我啲乜吖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞