張敬軒 王菀之 The Magical Teeter Totter 演唱會 2017討論區

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
肥之把聲一開波爛到呢
好彩之後好翻啲

除左最好的我仲覺得佢把聲好屈機 唔知全盛期既live係點呢

最好的畫意水百合明明應該後段好有爆炸力
張力大好多

迷失藝術好好聽

依首終於見到身邊d hins fans專心聽同大力啲拍手

係咪唱錯咗歌詞

狂錯 本身感動緊架嘛
睇完之後,如鯁在喉,不吐不快
知道哩度軒仔fans多,如有得罪,放心任屌

第一次睇完王菀之concert唔想睇多次
我本身都中意張敬軒;上次叱吒音樂劇下半場個show明明都睇得好開心
但今次完全覺得係1+1<2

主因我覺得係音響、選曲,而Alex Fung責無旁貸

一開波段歌舞我老友見佢地一登場已經準確預言倒:「朱咪咪同尹光」
我本身其實好中意依堆懷舊金曲,不過真係演繹得麻麻
死因係音響混音令到歌詞一舊舊
而王小姐聲音狀態係我聽過以來最差,不過病冇計
依啲都算

我第一次發現王菀之啲輕快歌原來咁蝦人唱
開籠雀同柳暗花明真係好.難.聽
Alex Fung揀個咁嘅key俾hins唱係咪玩佢?
Ivana唱原key再轉軒仔個key已經夠突兀,再加上軒仔得罪講句依個range音色真係好唔夾首歌
成首歌冇咗完整性之後連帶王菀之嗰part都難聽埋
同樣問題之後一再出現,尤其係該死的快樂同chotto等等...

依part聽完之後我同個friend都dur晒皮

之後王之張軒各自獨唱一貫水準,叫提番起勁
不過王菀之畫意水百合最好的等等演繹因為混音問題比以往扁平好多,冇咗水百合同菀之論演唱會嘅爆發力...音響組唔該搞搞佢

終於去到小團圓、青春常駐、迷失藝術、笑忘書、末日combo先有化學作用出到黎
依part睇到我好感動,而末日亦終於係張敬軒啱唱嘅王菀之歌

如果唔係part同encore我應該會想割凳

忠告下次再一齊開演唱會各自各唱、唱番自己歌同好好揀歌

不過最好唔好有下次,雙方fans都好受

聽小團圓明明感動緊前面幾個人去廁所又大大聲講嘢而出咗戲嘅王菀之fans上

agger 尤其係part 1
「小團圓、青春常駐、迷失藝術、笑忘書、末日」真係成晚最好聽
成晚太多膠歌,太多solo,太少crossover了
藍區前排d人好無品

有無detail

握手果時有人掉公仔去皇上到

係藍區咩
唔劇透生命樹會驚喜啲

好靚

末日 聽佢地講完生命樹,仲以為有生命之花
唔劇透生命樹會驚喜啲

好靚

ME TOO
其實我好想聽佢認真唱一次羅賓
唔劇透生命樹會驚喜啲

好靚

其實真係好多更好嘅歌可以唱值得唱
妖...一講又嬲
其實我好想聽佢認真唱一次羅賓

走左去握手
其實今晚hins真係好我是歌手

櫻花樹下
頭髮亂了

完全想像到

佢唱親櫻花樹下都會瘋狂長音
唔劇透生命樹會驚喜啲

好靚

妖...一講又嬲

第二三尾場有無可能轉rundown cut膠歌同多crossover呀唔該

櫻花樹下
頭髮亂了

完全想像到

今晚發現佢唱歌有時真係太多
明明笑忘書最尾我感動緊點知佢又嗌
唔劇透生命樹會驚喜啲

好靚

妖...一講又嬲

第二三尾場有無可能轉rundown cut膠歌同多crossover呀唔該

好想佢地轉,最好聽日嗰場開始轉
等我可以安心飛過去台灣,而唔係成肚氣咁去

櫻花樹下
頭髮亂了

完全想像到

呢個問題有fans成日都屌 好似好時辰臨尾又係咁 佢前年kkbox live好聽好多

櫻花樹下
頭髮亂了

完全想像到

呢個問題有fans成日都屌 好似好時辰臨尾又係咁 佢前年kkbox live好聽好多

簡單黎講即係識放唔識收
我覺得少crossover 係就ivana 把聲
一去到d 傷聲d 既位張敬軒都幫佢頂左(例如該死的快樂,同埋好幾首ivana ge 歌)
我估原本個run down 可能唔係咁,不過因為ivana 病所以夾硬執過下
個show似電台d拼盆show多過係兩邊一齊合作
兩邊各自solo咁我入場做乜鳩
藍區前排d人好無品

有無detail

由唱羅賓之後前面個6/7排經常企哂起身遮住側邊同後面d人 你話握手一首半首擁前去想影相握手就無所謂
已經唔係行近觀眾都唔坐低 唱伴我啟航開始又企足幾首
第一次睇到軒仔演唱會睇到無癮 香港人唔好咁自私得唔得

其實快歌企起身好正常呀?
唔劇透生命樹會驚喜啲

好靚

妖...一講又嬲

叫alex fung上呢度睇睇 一直以黎覺得alex fung好勁,點知今次
藍區前排d人好無品

有無detail

由唱羅賓之後前面個6/7排經常企哂起身遮住側邊同後面d人 你話握手一首半首擁前去想影相握手就無所謂

唔起身又話個show 好靜,起身又話人自私
想點

利申:唔係呢班人既一份子
藍區前排d人好無品

有無detail

其實快歌企起身好正常呀?

快歌唔企又俾人話冇反應,好難做
你話慢歌都企就要屌姐
唔劇透生命樹會驚喜啲

好靚

妖...一講又嬲

一肚氣到明明翻早更都瞓唔著
唔劇透生命樹會驚喜啲

好靚

妖...一講又嬲

叫alex fung上呢度睇睇 一直以黎覺得alex fung好勁,點知今次

其實見係alex 唔係johnny 已經feel 到有機會出事
始終alex 係同ivana 夾多,所以選曲同編曲都似會偏ivana
藍區前排d人好無品

有無detail

快歌起身有咩問題 張敬軒同王菀之都有叫觀眾起身
點都好過成碌木咁坐定定係度 咁先有氣氛
仲追緊post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞