張敬軒 王菀之 The Magical Teeter Totter 演唱會 2017討論區

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
究竟係冇ivana fans定係全部都係文靜fans

佢地多數坐黃區 我後面有班人應該係佢fans好hyper

同埋握手位ivana留喺黃區幾長時間下
應該真係喺哂黃區

紅區就算啦,預咗冇反應,
一個連Lip都可以大部分時間冇反應嘅區

尾場坐前排黃區
到時衝上去
想問買邊段最好?
75點睇
以為會有留白x井 之類質素嘅改編/crossover 歌
呢樣有d 失望
同埋讓我擁抱一個人 果段讀白
如果唔知出處嘅話係咪會有d 奇怪

紅區真係靜d, encore 好似得我嗌

不過overall 都係正嘅
好想聽春秋live啊屌!!!

好失望跪求緊每日都有啲驚喜到改少少rundown

希望之後嗰幾場有唱啦

之後果幾場都唔會有呀

利申:今場睇咗,好失望
其實成個show以ivana嘅歌為主,
會唔會係因為張生都想俾多d機會觀眾聽ivana d歌 ,
可惜觀眾都係冇反應

歡呼聲真係聽到有差別
雖然ivana d歌冷左d,尤其該死的快樂
但如果有聽開既真係會好開心

最尾摩天輪改詞果度 好正

agger

呢首好正

得我一個孤芳 花枯了心還在
想問買邊段最好?
75點睇

好想聽春秋live啊屌!!!

好失望跪求緊每日都有啲驚喜到改少少rundown

希望之後嗰幾場有唱啦

之後果幾場都唔會有呀

利申:今場睇咗,好失望

唱半首再mix其他歌都好呀

應該真係喺哂黃區

原來紅區不嬲靜?
咁下次點先唔會買左紅區飛?
睇完之後,如鯁在喉,不吐不快
知道哩度軒仔fans多,如有得罪,放心任屌

第一次睇完王菀之concert唔想睇多次
我本身都中意張敬軒;上次叱吒音樂劇下半場個show明明都睇得好開心
但今次完全覺得係1+1<2

主因我覺得係音響、選曲,而Alex Fung責無旁貸

一開波段歌舞我老友見佢地一登場已經準確預言倒:「朱咪咪同尹光」
我本身其實好中意依堆懷舊金曲,不過真係演繹得麻麻
死因係音響混音令到歌詞一舊舊
而王小姐聲音狀態係我聽過以來最差,不過病冇計
依啲都算

我第一次發現王菀之啲輕快歌原來咁蝦人唱
開籠雀同柳暗花明真係好.難.聽
Alex Fung揀個咁嘅key俾hins唱係咪玩佢?
Ivana唱原key再轉軒仔個key已經夠突兀,再加上軒仔得罪講句依個range音色真係好唔夾首歌
成首歌冇咗完整性之後連帶王菀之嗰part都難聽埋
同樣問題之後一再出現,尤其係該死的快樂同chotto等等...

依part聽完之後我同個friend都dur晒皮

之後王之張軒各自獨唱一貫水準,叫提番起勁
不過王菀之畫意水百合最好的等等演繹因為混音問題比以往扁平好多,冇咗水百合同菀之論演唱會嘅爆發力...音響組唔該搞搞佢

終於去到小團圓、青春常駐、迷失藝術、笑忘書、末日combo先有化學作用出到黎
依part睇到我好感動,而末日亦終於係張敬軒啱唱嘅王菀之歌

如果唔係part同encore我應該會想割凳

忠告下次再一齊開演唱會各自各唱、唱番自己歌同好好揀歌

不過最好唔好有下次,雙方fans都好受

聽小團圓明明感動緊前面幾個人去廁所又大大聲講嘢而出咗戲嘅王菀之fans上
想問買邊段最好?
75點睇

其實四面台好似坐邊段都差唔多

應該真係喺哂黃區

好想坐黃區
我附近幾乎都係hins fans
次次一到王菀b就無晒反應
可惜觀眾都係冇反應

歡呼聲真係聽到有差別

其實依首擁抱一個人先個原版
當年之軒一齊做森美小儀歌劇團之作嘅
有十年以上lu

所以好感動
贊同井+留白屌打今次所有

唱畫意、小團圓都尖叫咩
不過水百合都冇乜反應

水百合勁正

唱水百合個陣好想跟住跳奇怪舞
利申先:以往淨係識ivana既hit歌,到左1月至聽熟8, 9成至發覺佢d作品好正
$480飛藍區,前排

opening開籠雀好好,我覺得相對論係呢部份敗筆,唔係好夾
快歌絕對有驚喜,氣氛好好,難得我覺得佢地唱同跳快歌都好
頭髮亂了好正
最鍾意小團圓笑忘書末日果part,個台好靚,編曲好好聽
為左呢part如果出bluray必買

友誼的小船部份好好睇,堆壽司好盞鬼 好好氣氛
有d戥ivana傷心,除左我真的受傷了solo親班友都無反應

總結黎講,如果cut唒d膠歌多返兩個人既medley就好,伴我啟航可以保留
感覺好少兩個人既歌同對唱
除左最好的唱得差咁d,ivana唱live把聲好屈
佢地兩條友真係好好朋友,吹水環節好好笑
可惜觀眾都係冇反應

歡呼聲真係聽到有差別

agger

正到爆
同埋ivana好多文藝fans鍾意靜靜咁睇 冇反應都唔出奇

之前ivana紅館啲fans會等到最後一粒完先拍掌
好似去咗聽管弦樂咁

利申:鍾意聽ivana未算fans
贊同井+留白屌打今次所有

井+留白 係上次LIP演唱會邊有得同今次演唱會比呀
ivana 首首歌完我都有歡呼 但坐附近嘅都冇乜 佢真係好似嘉賓 香港人係show文化好差 就算唔識都俾d尊重起碼人地唱完歌都拍幾下手丫

重有credit果度都好多人唔拍手 雖然果d人我地都唔知係乜水 但係都起碼俾返d尊重 冇佢地我地冇show睇架

between 畫意冇唱到執起手槍然後自殺 係咪有特別意思?
可惜觀眾都係冇反應

歡呼聲真係聽到有差別

agger

正到爆
同埋ivana好多文藝fans鍾意靜靜咁睇 冇反應都唔出奇

之前ivana紅館啲fans會等到最後一粒完先拍掌
好似去咗聽管弦樂咁

利申:鍾意聽ivana未算fans

當年睇水百合演唱會第一場真係首首都最後一粒音餘震完先拍手
青春常駐最後一段副歌既「時光」係咪又炒車
ivana 首首歌完我都有歡呼 但坐附近嘅都冇乜 佢真係好似嘉賓 香港人係show文化好差 就算唔識都俾d尊重起碼人地唱完歌都拍幾下手丫

重有credit果度都好多人唔拍手 雖然果d人我地都唔知係乜水 但係都起碼俾返d尊重 冇佢地我地冇show睇架

between 畫意冇唱到執起手槍然後自殺 係咪有特別意思?

執起手槍然後自殺好似係因為涉及血腥題材所以除咗自己個人演唱會之外其他場合都唔唱得
咁講好衰
但作為張敬軒死忠都係想聽返張敬軒solo多d
上次𠮟咜效果都唔係好
找對的人最尾d拍子好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞