Cities:Skylines自由度最大建城遊戲(9) Campus 1.12.0

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
新手一問, 響kinguin 應該要買邊個先岩?
就咁買 steam cd key 果個?
超級新手想問
點解我明明係平地起野
但係棟建築物既周圍會自己變左高地
姐係變左呢棟野好似係一個斜坡上面起
係咪其中一個我用既MOD有BUG定係正常
宜家STEAM特價想玩下 應該買邊個版本
Cities: Skylines $44
delux $54
new player bundle $138
基本版,delux 係多幾座unique building
想問一個問題,困擾咗我好耐

當一條路線嘅一架火車去到終點站,落客之後可唔可以番車廠去對面月台上客(MTR),成日塞住一個月台搞到塞車
邊度set
整做循環線?
有兩個方法
1. https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=905876582&searchtext=Empty+train+station
裝呢個越位路軌喺你個總站後面

2. 用find it 搵station track
喺總站後面拉一段距離嘅station track
Add stop落呢段路軌
啲車就會當呢段路軌係總站再掉頭
https://steamcommunity.com/profiles/76561198186539810/myworkshopfiles/?appid=255710
平時用開modular station
用D, C 單側式月台砌成島式月台,兩個車站終點砌轉月台loop
路面電車先一定要用 balloon loop
圖plz

兩種情況 一係突起 一係凹入去
我諗係建築物兩邊有高低差 所以一起完就變成咁????
咁可以點搞??好鬼樣衰
整平咗塊地先起
我都係啱啱開始玩
網上見到大家都推薦 DLC mass transit, after dark
所以買咗 New Player Bundle
我都係啱啱開始玩
網上見到大家都推薦 DLC mass transit, after dark
所以買咗 New Player Bundle
點呀,一開始話平地,而家貼出嚟原來係斜嘅。你鍾意點咪點囉,建築物一定有水平面㗎啦,睇跟咩嚟平整啫,個asset點設計晒咁多個層數版本畀你。Move It 升高高位嗰面,低位咪急斜變高台;Smooth terrain 咪會整咗個柔和嘅山坡出嚟;睇你自己點揀點設計嘛,隻game點知你。
又唔使咁 新手ma, 呢d 叫暗鈄, 要點處理都要考d 功夫, 最好起野前先平整好一大片地方, 然後係崖邊用樹同,道路修飾, 呢d 野就考你的美感啦。
[edit] 真係再斜啲,屋就有畀山邊嘅,例如 SoCal Laguna 同 Slope Homes;大樓點樣設計好晒呢,只可以 Move It 自己插入去,呢啲噉樣更加難整得好睇
山城係高手中的高手先整得好, 平地城都唔易整得令, 你就不好諗三潘市呢d 啦, 搵張平d 既地圖開始玩。
因為有啲真係asset本身設定會令周圍出現高低,一般講平梗係覺得你話水平而唔係平滑㗎啦
呢度tricky之處係佢用緊大大嚿Campus建築物,普通細嘅冇嘢,平時開 contour line 縱向擺問題就唔會咁大。開始時玩咩兩睇啦,山地先難後易,平地先易後難,香港人會更加明顯
有無山城高手圖睇下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞