(短故)《二月十四號嗰日,我收到一份情人節禮物》

885 回覆
422 Like 3 Dislike
個故未完我已經重覆睇咗三、四次,睇一次喊一次,係咪我太眼淺
我係睇番晒乳絲之前每一個故
呢個時勢,我都好想有實體書
不過香港重要過一切希望大家明白
堆!
隔咗4個月終於敢入嚟睇文
點解居然可以仲未到結局架 嗚呀
會唔會煲底相見都冇結局睇
唔會,因為我而家出了
最後一篇了
------------------------------

我躊躇不安地看著電話,重重複複地解鎖,等著阿宇的回覆。

大概等到我的肚子終於也餓了起來,我才懂得離開侷促的房間,決定要進食。

晚上的馬路邊人不多,來來回回只有小貓三四隻,大多數都是穿著大學學會TEE的學生。

我慢慢踱步到附近一間茶餐廳,就是我們一向光顧的那一家。

「靚女,今晚得你一個嘅?」收銀阿姐依舊熱情地向我打招呼。

「係呀。」我苦笑著:「沙嗲牛麵,凍奶茶少甜。」

我學著他點著一模一樣的食物,好像能得到什麼,實際上什麼都沒有。

吃著不太好吃的沙嗲牛肉麵,我頓時覺悟:原來這間店真的很難食。

而每次和阿宇來,我都是吃得津津有味,從未覺得真的很難食。

愛情不但沖昏頭腦,連味覺也無例外。

我對著牛肉麵失笑著。

我抬頭望向玻璃門外,突然就看到阿宇迎面走過來。

他看到我之後愣住了一下,才施施然走了進來。

「你唔係返去阿姨到食飯?」我故作隨意地問。

「無呀,見遲咗咪唔返囉。」他聳聳膊地道。

「哦...係咩。」

然後他點了依舊的餐,我們就坐著靜默。

直到他的麵到了,他也沒有說話,就只是默默吃麵而已。

「喂。」我喊他。

他抬起頭直視我:「做咩?」

「睇咗未?」

「睇咗喇。」他說畢又低頭繼續吃麵。
---------------------

看著沈卓怡的字跡,心裡只有複雜。

自從爸爸媽媽離開之後,我就啟動了一個自我保護機制:不讓別人太靠近自己,就算是照顧我多年的阿姨也不會例外。

我知道這是一種自私的表現,可是我再也不想經歷多次童年的痛苦。

那是我一生的陰霾。

和沈卓怡的重遇是一場意外;

我們和孩子的事,也是一場意外。

我對沈卓怡的情感,的確與平日逢場作興的女生有所差別。

骨肉的牽絆始終是一種無法割捨的關係,我們的確有過孩子。

可是就算有分別也好,我也無法卸下自己的防線和她在一起。

這是因為我根本不喜歡她?不是,我是有喜歡過沈卓怡的。

不過就僅僅只是喜歡而已。

人生可以喜歡很多女人,對吧?
「沈卓怡。」隔了幾秒,他又開口說話:「一陣出去公園傾下?」

我便只能像等待末日審判一樣,沉重地點了下頭。

拖著緩慢的腳步走到公園,這個時分就只有我們兩個。

「我真係有認真睇哂。」他一如既往地點起煙,然後望向我:「好多謝你咁愛我。」

我也點起煙來,仍然是那包中華牌:「咁所以呢?」

「無,好多嘢都係一時嘅開心,你知我都知。」他像說些老生常談的話題:「係呀,我同你一齊嘅時候係好開心.....不過真係開心囉,唔係一世嗰種。」

「就算我同你經歷咁多事,都唔得?」我啞著聲線問。

「我老實話畀你聽喇,我係有幻想過同你真真正正咁拍拖。」他認真地道:「我諗完之後,都係覺得唔得。唔係你唔夠好,或者我太自私喇,我仲想見識多啲女人。」

我沒有作聲。

「我知你好好,就算我繼續同你咁樣落去,你都一定可以,係咪?」他伸手向我的臉,然後慢慢地摸著:「但係我唔得啊,我唔可以再咁自私對你。」

「你咁樣就唔自私?」我不禁再度失笑起來。

「我寧願你而家嬲我憎我,好過你一直咁愛我。」他堅定不移地說。

「你真係好唔鍾意我。」
「鍾意都有分好多種,你明唔明啊?」他依然很冷靜。

我定著眼看著煙團在眼前化作一絲絲散渙的線條,再慢慢消失。

「沈卓怡?」他見我沒有反應,便再呼叫我。

「無,好可惜。」

「咩好可惜?」

「我地來得快,去得快。好像頭先團煙咁,明明呼出嚟咁靚,散得幾快。」我學著他般淡然。

這次倒是他沒有作聲。

「方天宇啊。」

「嗯?」

「可唔可以比我攬住你啊。」

「最後一次。」我補充。

「好。」

然後我小心翼翼地把他抱著,就像我第一次抱著他一樣。

「多謝你,比咗我一個好好嘅體驗,對我成個人生。」我在他耳邊輕輕地說。

「我都係。雲南,其實我玩得好開心,因為係我細個發生意外之後第一次去旅行.....多謝你帶我離開香港,同我睇咗我以為自己一世都再睇唔到嘅風景。」他緊緊地回抱我。

我聽後把他的胸前都染濕了,我哽咽地說:「我真係好愛你。」

「我知。好多謝你,沈卓怡。」我們之間的遺言,對他而言就只剩下感激。

然後我們坐在月光下的小公園裡,就這樣一直看著,看著沒有星塵的夜景。
------------------------------

「啊,原來你同你男朋友......定我應該點叫佢?」Mandy聽畢我說整個故事後,露出恍然大悟的樣子。

「無所謂啦,反正都已經過去。」我從容地道。

「其實我都幾好奇,你都做完手術大半年喇,點解會要求返嚟覆診見輔導嘅?」

「因為呢個秘密,同你講完之後,我就會收埋喺個心一世。」我微笑著。

「頭先都聽到你好愛佢啊,到而家你仲掛唔掛住佢?」Mandy直接問。

「話掛住,又稱唔上;不過會留喺心入面。」

「如果佢搵返你,話自己後悔呢?」她又再追問。

「哈哈,無咩可能喇。」

「凡事都有可能嘅,畢竟你哋之間經歷咗咁多。」她很樂觀地分析。

「唔喇。」我搖搖頭。

「就算佢話想同你拍拖,你都唔考慮?」

我點點點。

「因為我而家追求嘅,係細水長流嘅愛情。」
呢個拖咗大家好耐好耐嘅結局
雖然唔係特別轟烈,不過希望大家鍾意

之後我會再出新故
雖然社會局勢問題應該無咩人有心機睇故
不過我都會繼續寫
有興趣可以繼續支持下
突然間入黎有故睇
雖然社會上真係發生好多事
大家都冇咩心情
但如果你出故我一定支持你!
睇方天宇個自白睇到好嬲
好凳沈卓怡心痛
支持
好矛盾
覺得方天宇唔拖泥帶水其實係好事
但又戥沈卓怡心痛
不過愛一個上一課
今日突然諗起入黎就有結局睇!!
睇到好心痛啊
請繼續寫下去。
無理由一日七堂體育堂,都要啲真夢遊!
支持
就係每日發生緊咁多事先更想睇故
就當係逃避下唔好每分鐘都係心情沈重同低落
(當然要絲打有心情寫文先)
絲扛寫得好正,特別係大肚個part女主角個心理描寫令我好印象深刻,等你之後再出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞