八達通你仲想叫幾多人輪九你老母呀屌

1001 回覆
456 Like 27 Dislike
係 但我人生都好多時間 唔會益佢
問題係防唔到人 hack 佢不斷重用同一個 offline token
因為 reader 唔 online,所以好難 check 到個 token 係咪已經用咗
佢可以限時限金額,但係咁就會煩到用家

信用咭機多數會 online authorize 所以冇咁嘅問題
就算真係有 offline 機可以用到,佢最後都係 charge 返個 account,同埋收單行會因應唔同風險收返適量嘅交易手續費
其實可以留意下輕鐵有部分站已經轉左新入閘機 個反應快過舊個部 唔知係咪同8仔入apple pay有關
新機啲 chip 快咗啫
本身堆機都應該已經過晒設計壽命
仲有港鐵巴士啲機都排緊隊換
唔係
只係因為本身嗰啲機已經用左成廿年
加上舊機處理唔到智能車飛(狗鐵plan好左之後用屯門南昌全日通搭輕鐵同鐵巴都要拍卡)先換機

唔關smart octopus 事
過左成日都無人diu
同個政府一樣
屌極都唔鬆化
邊有人得閒 政府成日搞9香港人

八達通老母
讚好
仲要屌足3個月先知有無機會有得用apple pay
出咗新beta,有無巴打繼續拆嚟睇
9to5mac 通常每次都會拆嚟睇, 佢冇提即係冇
只要間唔中online renewal就得
最主要唔會影響交易進行
一般人係唔會為意背後做緊乜
除非你長時間offline又做相當數量或額嘅交易
唔講喇,其實我唔知八達通嘅 threat model 係唔應該亂估
八達通如果係想做嘅話啲 engineer 實有試過唔同嘅做法,可唔可行係佢哋最清楚
上次啲資料好似係係apple.com搵出嚟 唔係ios13喎
理論上iPhone定期會make一個request去
https://smp-device-content.apple.com/static/region/v2/config.json

呢個JSON決定邊一個地區可以用Apple Pay, 同相關config (有咩payment network可以用)

最底有一條URL關於Express transit
 "MarketGeosURL": "https://smp-device-content.apple.com/static/region/v2/marketgeos-ad96b072-bd96-4d3c-aff6-6cc477f0d88a.json"

而較早前流出既就呢個係MarketGeosURL既staging版本

所以當所有野ready好, Apple係server-side改一改個config就應該得, 好似美國既HOP卡
有無巴打有印象之前其他地區既交通卡,例如日本既西瓜卡係咪係咁keep住每個beta 都搵到蛛絲馬跡,定只係間唔中出現下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞