八達通你仲想叫幾多人輪九你老母呀屌

1001 回覆
456 Like 27 Dislike
iphone 8開始支援?都好
iphone 8 ok
公佈果日即刻將部7 trade做8
個網話有機會apple 比埋 iPhone 7 既授權錢 開埋比 iPhone 7 唔知真定假
日版 iphone 7 先 support FeliCa
唔關俾唔俾錢事
iPhone 7 日版同國際版硬件唔同,剩係得日版機支援 Suica
八達通同 Suica 一樣技術, 但 Apple 唔會同客講日版得港版唔得, 所以 iPhone 7 唔會喺支援機種
Sim卡係過時科技只會慢慢淘汰
我就覺得虛擬化張卡唔會幫到佢嘅收益
啲人用支那we7其至面的pay唔係因為佢唔想帶張8仔出街
而係其實媒介優惠折扣力度加大使然

大家事實袋入面就有張8仔
不過選擇唔用咁解

例如買杯咖啡或者去快餐
用信用卡9折用支那we7又平幾蚊
我自己就每次都兩pay簽卡
就算8仔虛擬咗我都唔會變

所以8仔收益跌最大原因係來自佢嘅商業模式

如果交通開放其他支付方法同時提供高優惠吸客
8仔虛擬化幾成功都好一樣會pk
但係有另一種講法係有硬件 只不過買比版權
呢個機會大,通常全世界都會用量產同一set硬件,localisation留返畀software層面做differenation已經夠晒
iPhone 7粒 nfc chip 係全球一樣,只是當時只日本有license用
其實而家八達通reader都已經係多制式
只要佢肯同Google傾下
入Google Pay又唔係冇可能嘅
一日apple pay未正式落實用到
都暫時唔好咁高期待擴展埋其他平台
Google 嗰邊真係全cloud 要成套tokenization infra
佢自己肯定無即是要畀錢拆帳

如果唔係計呢啲縮數真係諗唔到點解唔做
連風都無吹過
三五七年後可能會慢慢被淘汰 ≠ 依家已經被淘汰
如果佢真係想做嘅其實可以 bypass 咗 google pay 用返己個 app 整住先
但係冇 secure element 嘅話用 online HCE 真係會慢咗,用 offline token 嘅話又有 risk
同埋佢用 FeliCa HCE 嘅話唔知會整壇乜出嚟 (依家好似冇人用),用 Type A/B 嘅話又可能會有兼容問題 (我驚到時想用八達通 sim 但係就彈個 google pay 信用卡出嚟)

最後如果真係連 google pay 嘅我估有機會好似日本咁整個 wrapper 背後用返 secure element smart octopus 同八達通 app 做 backend
如果 apple 出咗,咁可能 google 都會着緊少少,不過 pixel 喺香港都冇行貨,佢唔想 join 香港市場嘅話...
香港人咁屎忽鬼,優惠一完就del app啦
冇優惠拎部電話出黎慢慢掃qr code貪得意咩,拎八仔黎一野就嘟左啦
幫屌,咁樣屌法八達通都無反應,抵撚佢死!
Qr code做payment呢啲落後野早就應該收皮
阻撚住哂俾錢
就算藍綠pay啲優惠完晒
但只要一日仲係link信用卡, 一日都仲可以食到信用卡回贈( 睇你邊張,有回7.8%)
更何況中國pay最唔缺既係promo費, 優恵長做長有
LM
冇記錯而家Google Pay都唔使全程online
token可以有限度咁store喺部機度
交易之後再同個cloud同步返
例如倫敦地鐵有啲位收唔到信號都可以用Google Pay出入閘
拍落八達窿機彈apple pay, 近了
不嬲都有㗎
因為NFC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞