八達通你仲想叫幾多人輪九你老母呀屌

1001 回覆
456 Like 27 Dislike
呢個係你用佢個store 賣野 收㗎啵

同埋我講人地唔係apple 係其他地方 例如 倫敦 新加坡
所以水果想用家比多D
家下***用信用卡增值唔洗比手續費?
咪又係收你用家錢
你on9, 講到samsungpay 嚟緊支付寶visa master唔收咁,google仲未有得玩添呀
30%係app唔撚係applepay囉on9仔
app就唔係錢

即係想用家比多D囉

咪一Q樣
咁Suica 啵。似八仔問題多
點撚樣一Q樣呀,app係收developer,唔想收又可收寫免費app收廣告錢,用家完全無影響。而applepay先係收商戶0.15%唔係收用家,再者其實出面啲細鋪visa master收用家3%係犯法,金管局寫到明唔可以markup,你瞓撚醒先啦柒頭
惠康百佳上架要比錢
最後都係用家比,咁你用人地 地方賣野 可以唔洗比錢?
我用信用卡增值西瓜,銀行收我1.98海外消費
慢慢幫水果含啦

直接用八達通好過你d 乜野pay啦

想用就叫水果回比八仔
岩呀

咪叫水果比返錢八仔囉
銀行收你 又唔同啵

你搵張聲稱唔收海外簽賬 既信用卡嘛
你有冇介紹
我淨知台灣有
香港唔通你等東亞日4.4%去增值咩
佢都照收你1.98再回返4.4比你啦
大把啦
匯豐 收1.95 回2.4/4.4/5.6
渣打 收1.95 回2
東亞 收1.50 回4.8

2019年仲講信用卡海外碌要手續費 根本就係攞黎講 而家銀行貼埋錢叫你去海外碌佢
DBS Black card 無
哈囉 八達通打手
呢張里數卡黎...
用外幣結算一向都收海外交易手續費,唔開suica事

講緊八達通呢啲乞衣咁用香港信用卡入錢要幫佢俾埋嗰2.5%手續費
唔明
平時自動增值都唔洗手續費
唔係自動增值
Suica@apple pay 同八達通@Samsung pay係可以用信用卡增值而唔洗落7仔

公平啲唔計海外交易手續費
suica增1000 yen,張信用卡就扣1000yen
八達通增300蚊,張信用卡就扣309蚊
因為自動增值係八達通同每間銀行deal
扣數方式類似direct debit 你申請自動增值時授權銀行係你張信用卡直接扣數比八達通
手續費方面分分鐘銀行倒貼返比八達通 因為實有人還唔起銀行可以食息 拆返少少比八達通唔出奇 又或者超低手續費

但你經Samsung Pay手動增值 係經visa/master網絡
用任何有以上logo嘅信用卡都得 但經得visa master網絡 2.5%手續費又唔甩 佢又度縮唔肯自己食將所有成本轉嫁消費者(好似腦場咁)
渣打係就係回2
但個rate差到無朋友
x2
事後中伏
不如講銀聯 收0回2
不過好多人屌佢個rate差
有冇詳細條例參考吓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞