點睇達哥事件啲盲撐以英文水平低而自豪

474 回覆
345 Like 501 Dislike
撚下你又幾好玩

屌你我廿幾年前有第一部pc開始玩乜驚都係英文原版

果段野我緊係可以釋到出黎
我係講緊你份人自以為事唯我獨尊無理過其他人感受
有幾多睇達哥既係低年齡層 小學初中左右?
中學世史都未教到Crusade
都咪講Christianity係歐洲做過乜野
咩famine咩戰亂咩plague
跟本佢地唔會有慨念

你自己識就等於人地識呀?
我咪塞過例子整堆拉丁文德文出黎
如果你開台打EU4 點講果堆野呀?
無接觸過世史既同班唔識果堆英文既人一樣道理睇到堆不明雞腸呀?
Irrelevant 喎

Paradox 堆驚係中世紀就大量中世紀term
法文德文middle English Latin 都有
邊有普通人唔google知果堆字係乜呀?

開台呀懵丙 你自己玩咩?
唔撚駛理人架?
唔撚駛觀眾識唔識架?
自己弱智就話撚緊人
Reading U 就收皮啦
你啲point 又無新意又一早回應咗
假膠都做得好睇小小
慘囉 技窮囉
得翻插稻草人囉

做左教育界差唔多六年竟然比個DSE雞屈reading U
cls㗎
點解啲人仲針緊睇唔睇得明啲英文...
達哥做直播唔係要睇得明九成就算
係兩、三秒內做埋即時傳譯做通順廣東話,仲要演埋戲

係咁易啲讀翻譯既食得屎啦
你以為做教畜就得於你閱讀能力高?
你真係弱撚柒智
你真係食屎算啦
上面有人話英文深我咪回應佢囉係有條癲狗係要jer 住我啫

口譯唔到?你話唔得就唔得?你睇個隻game 啲dialog?你睇我個reply 都講咗 九成嘅dialog 都係好簡單直接。其實係得item descriptions 啲字會特別少見。完全係doable.

而且有人直播做到呀?你地係咪可以全面縮返入老母個閪?其實話咩唔想用英文估估下唔能夠全面享受隻game 根本係藉口係要享受嘅唔該你讀埋歷史去認識當代環境。如果你連隻字都未見過,你睇到個翻譯你咪又係唔知其實發生緊咩事。
咁爛口為人師表
開口唔埋兩句就問候晒人全家
定教育界講緊做校工
樓主波台狗成日開垃圾po俾人屌 逃犯條例唔狙擊 普教中唔狙擊 淨係針住達哥因為一隻game用殘體 可唔可悲
上面都有人講 達哥唔係自己玩 係因為streamer要顧及觀眾體驗
不如樓主自己睇下隻game d英文字幕先啦 當你哈佛畢業睇明曬啦 咁你係咪又可以即時準確翻譯比觀眾呀?
你睇得明得啦得啦你英文最撚勁啦睇達哥既全部支那廢物開心未咁都盲撐 點解唔睇下係咪自己盲反呢忽然本土撚
Child登仔真係child登仔

人前後台兩個面係常識啦下話?

得地盤佬講得粗口?
是但啦 人前人後兩個樣仲要擺埋上台面講 你品性都好極有限 諗返起香港下一代要俾你呢個一代宗師教就打冷震
或者我會咁理解啦, 其實玩呢一隻Game其實係睇緊一個故事, 咁如果你了解到個背景, 可能你係體驗度係110%, 而一般人既體驗就係100%
但如果連故事本身都理解唔完全, 個體驗度就會下降

英文對非母語人士既其中一個挑戰就係佢可以用好多個vocab黎表達同一個字眼, 好多時候唔係唔明個意思, 而係無為意到其實個字代表緊呢樣野

呢樣野經常導致到一個現象, 明明句字意思好簡單, 但係玩家一時間LOAD唔到

伍公子直播可以口譯, 我都同意咁樣做係證明廣東話翻譯有可能, 至於達哥做唔做到, 呢樣就只有佢自己心入面清楚, 我地隔住個mon, 其實只有信與唔信
啱啱爆機,好撚差,3.5/10

我已經懶得再為隻驚嘈
因為真係好撚垃圾
巴打可唔可以講下聽人講話有啲似last of us諗緊入唔入手
以前打機全部日文英文咪又係咁打 。。
我唔鍾意 其他人都唔准鍾意
我唔睇 其他人都唔准睇
根進開始死撐
偽毒達  食長腿MK妹

證明佢班觀眾用殘體多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞