點睇達哥事件啲盲撐以英文水平低而自豪

474 回覆
345 Like 501 Dislike
唔該唔好以為即時翻譯易先得架,
以其他例子為例如日文,
學過日文既人,留學過都未必輕鬆下下釋番做中文啦
係喎係喎 嘻嘻 盲撐係各方面水平的確低
老賽講 睇得出係無料 回應唔到就會話自己無資格 人地係新移民
老實
一開頭就話譯唔到,比張圖出嚟叫人譯
譯到就話人用機譯
下一步想點呀?比多張圖出嚟?
大佬唔好咁肉酸啦
有睇過下佢啲片
麻麻地
聽巴聲都覺得煩 但依個係佢個niche
佢sell麻甩 15至30個年齡層大把觀眾buy
係成功嘅例子 但同時亦都睇到啲觀眾水平去到邊
你講前面嗰堆,同觀眾水平一啲關係都冇
連你地樓主都比我地玩到走埋,好心你咪咁肉酸啦,講緊即時用口傳譯既難度呀,駁一半唔識駁埋另一半就摺埋啦
咁好心就唔好講咩google翻譯啦
講嚟有咩意思呀,咪又係駁唔到人地真係譯到
你就真係唔好咁肉酸呀
我都唔再追擊佢 但竟然仲有其他廢鳩沖出黎以為自己一夫當關好有型
邊樣係成句重點都睇唔到 邊間大學教出你咁既廢渣
我而家屌你講埋啲無意義嘅野呀
呢句唔係重點咁你講嚟做咩呀,咪又係想屈人譯唔到
唔好扮野啦
你開心咪得 祝你生活愉快
仲講到好似自己在理咁
其實有咩好嘈,覺得英文唔夠好就唔可以打機果個已經係弱撚智
渣住我半個point 當駁晒全部 你開心就得 幾時逐個point駁得晒通知聲我啦 大學生喎 基本辨證都唔識 笑死人咩
我而家唔係駁你其他野
我係話你無啦啦講人地用機譯on9
你就咁講話比足時間譯唔難咪得
講咩google?
人地譯到又要屈人用google?
btw即場翻譯
隔離台伍公子已經做緊
態度正確
唔該你自己幫我答埋應該點講 下次會留意架啦 唔該曬你
你就咁講有足夠時間要譯唔難
上面已經答左你
好 我會咁講架啦 你地樓主都走埋就由個post沉左佢算啦 一定要捱到1001咩
我唔係嚟駁啲咩
純粹見你句野唔啱講兩句啫
好 多謝你
其實我完全唔care 樓主
本身就唔睇達哥,亦唔覺得有必要去為呢件事開post

我只想講嘅係睇得明啲英文字幕都唔算難。甚至最理想係就算有人唔明都可以喺dialog 完咗後講解下,順面講埋時代背景。隻驚啲dialog 其實好多filler, 唔會下下都要解釋。我自己問咗幾個外國留學fd,除咗paganism 之外都睇得明。而paganism 其實係一樣好有趣嘅嘢可以攞黎講。而且如果你打得多機都會識九成字。

我又唔會話用簡體字就奶共嘅。畢竟唔識其他語言,就無辨法唔睇殘體。可免即免啫。成件事只反映香港人英文水平差。

不過我最唔明係點解要話我機譯太生硬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞