點睇達哥事件啲盲撐以英文水平低而自豪

474 回覆
345 Like 501 Dislike
pish
冇絕對既對同錯個個都係為啖氣咖啦著眼點唔同既時候
浪費時間辯護完一輪就要止蝕
依家比我隔黎po果兩條友洗通知有冇咁得閒
個兩個好好笑喎 好似係咪為左emoji 嘈無認真睇
冇睇啦我都
一版幾十篇essay quote到水蛇春咁長癡媽根贏左有錢分咁
到呢一分鐘都仲嘈緊
兩條友essay式嘈左十幾版
浪費左成兩日全日對住手機電腦同個唔識既拗影響自己心情又曬時間
我睇左一頁咁大把
柒就認啦人哋認真討論又反駁唔到 自己以己度人又話人以己度人 有證據證明盲撐啲人自豪未啊? 由頭到尾連標題嗰句都證明唔到就收皮啦
我上黎當玩益智遊戲玩下就算 俾自己有機會去投入思考一個問題
其實係鍛鍊到思考既
隔黎post我d中二言論平時未必爆得出
我半頁都stay唔到
香港人真係好撚多時間 我就話天日唔使開工 夜晚得閒玩下 個兩條友真係痴撚左線
應該放暑假
屌係喎 唔記得中學生放暑假
你知唔知文化同修養係咩?俾個網你學吓。
http://m.chinesewords.org/dict/28280-407.html
基本釋義:

[form ones mind]∶培養高尚的品質和正確的待人處世的態度,求取學識品德之充實完美。古代儒家多指按照其學說的要求培養完善的人格,使言行合乎規矩

[accomplishment;training;understanding;cultivation]∶科學文化知識、藝術、思想等方面所達到的一定水平

文化修養

[self-cultivation]∶指逐漸養成的待人處事的正確態度

加強修養

[view]∶智力,性格

揭示作者修養的文學主題

唔係用簡體方便過用英文就係代表文化修養低,你識英文都唔見得你有高,仲可能拉低香港人文化修養
語言永遠係要用先好
你係要把學習同運用分開就永世不會好
15頁都未有人可以攞得出所謂啲盲撐自豪嘅證據 仲有咩好討論 明明自己先係死撐自己作話有人自豪 然後反擊有咩意思
講左好多次隻Game嘅時間設定係喺中世紀
再加上要即時翻譯
好多英文生字都唔係易同埋常用
有可能會令到佢直播嗰流暢度下降
難以娛樂觀眾
你硬係要講到達哥有個大學學位就可以背曬成本英漢字典咁我都冇辦法
自己用機譯再話段野唔難譯好無說服力,仲要dialog summerize...
一句一句譯,又要譯得快又要譯得准。隻game背景中世紀又同宗教有關,隨時有堆專有名詞,講緊o既係你亞洲文化圈可能無o既概念。唔易譯law, 當然你話求鳩其譯實得架。
Btw
我想講只驚口譯難道唔在於深

只驚係乜撚野黎,隻字簡體?你都應該檢討下自己
你呢種人永遠無進步
呢一代香港人就係垃圾
中學雞圍爐狂講普通話,玩抖音,個個星期去深圳食化學野打卡
叫呢班人學好英文就當你死敵
隻*
同埋唔明點解要話係機譯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞