點睇達哥事件啲盲撐以英文水平低而自豪

474 回覆
345 Like 501 Dislike
係abc隔離俾咗佢睇,佢問點解段嘢寫到咁唔簡潔咁難睇
我鳩估姐 唔使介懷
你又啱
但唔好理啦
跟風屌左先
我都覺得巴打你好犀利 我都係最多前文後理去推返個意思 你可以淨係靠自己譯到出黎
scmp真係報紙佬呃稿費 成日成段人地一句講得完既野佢係要寫一大段 講完後面又再paraphrase又講番同一樣野
深就整體唔多深 係有幾隻字未必成日用
new york times個d人地話一就一 話二就二使鬼搞咁多野咩
原來鳩估嚇撚死我
不過如果你推到個意思其實都已經好好
上面先有個reading 5*玩到一半頂唔順

我單純咁啱係對歷史有興趣,好多中世紀驚都有玩下,又成日玩英文驚先會咁。如果係scifi 嘢我都可能會食屎。

如果有能力時間,可以玩paradox interactive 嘅驚:crusader kings 2 (公元九世紀至十四世紀)
europea universalis 4 (公元十五至十九世紀)
Victoria 2 (維多利亞時期)
Hearts of Iron 4 (二戰)

啲驚唔會完全符合歷史,但會畀到個general ideas 你
我都想有好多時間打機 自己有好多時間我點解睇達哥

我都試過返工返到勁累,一到屋企就瞓,完全無心無力無時候打機

利伸讀緊U
加油啦 有得玩好玩
睇SCMP不如睇BBC
唔知係咪題材問題睇young post同student standard仲好過濕鳩SCMP
英文呢家野話深唔深話淺唔淺
要學都係興趣落手
一黎就又臭又長既新聞搵鬼睇咩
我之前返補習社,個呀sir 都show 啲 past paper 話簡單句子,少錯字已經有4, 玩多小小(比如話quote unqoute)已經可以有5甚至5**

完全唔係靠玩花式而高分

小小花式係bonus而唔係主要畀分位
格硬玩只會越寫越多錯位,扣分扣得重甘

我係咁去睇篇文
思路清晰dse reading 應該都唔會難到你
vocab 呢個可能真係我bias,因為我每一隻字唔識
當然我未玩隻驚,可能遲啲都仆街
點解可以討論咁耐?
根本重點唔係英文深唔深,莫講話我去玩d英文基本無大問題
重點係玩個個人平時就講晒時事又拍晒片咁,應該知道今時今日香港文化入侵有幾嚴重,作為公眾人物兼咁多年輕人睇既頻道,你又做左幾多努力去維護?唔理有無收錢玩遊戲定自己想玩我覺得完全無問題,但見英文就話為觀眾好所謂睇得好d就放棄唔肯面對,你所謂既長板橋又係邊度?
既然你選擇呢樣咁唔該以後咪再講咩香港同大陸既新聞,你講咁耐好清楚有咁多唔開心既新聞源頭係乜,唔係過兩日講一單新聞係撐正體字或文化既就可以當無事,你叫人點信你係言行一致,而唔係你口中成日講既偽善
但我絕對認為達仔係一個喜愛文化重視文化既人,只不過呢件事上好明顯做錯左,學佢話齋有時對一d事太耐會麻木左,而今次佢就係太蠢太懶唔知有咩影響,同時我亦相信以佢近年性格佢係絕對一定唔會認錯,所以我只好放棄睇左咁耐我覺得係全香港最好睇既最有得著既節目,連登其他打手其他咩過千正評大讚既我都覺好普通
最後我睇咁耐連登d盲粉既反應回覆就知你同佢討論係無意思,同時我睇到第一日youtube有個回應話支持達叔,跟住達仔就俾like佢,我就知呢件事無得救
一個人見你最好既朋友行錯左應該點做呢?最後呢件事我無嬲到達仔,我只會嬲自己係達哥心入面無咁大影響力去令佢做得更好
其實取捨問題姐
你咁維護繁體字,有冇日日出去中小學推廣?
冇既話其實咪又係覺得唔值得付出時間同體力去做

達哥都一樣,佢係喺更流暢傳達隻game上做咗取捨

所以其實大家一擔擔,企喺道德高地話人錯真係得啖笑
唔好逼我諗返起佢首歌
又係呢啲19理論
唔知19同20有咩分別
拿上面個回覆咪証明我講咩,我又唔係公眾人物,我起碼無公開影響其他人,同埋又係個d要跑快過隻馬先評得馬既弱智point咪又再一次証明同盲粉討論係零意思
佢地不斷side track或者廢up一d錯既論點同你周旋,你同佢講有咩意思?
之後我唔會再回覆呢類人
當年無俾心機讀 英文得三 到讀u先後悔已經太遲 好彩讀既唔係好要求英文既科 唔使讀完出黎乞食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞