特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
Sony / HTC 所以收左皮
唔通你話做數,係就好快有『做數門』
就算係港資都已經去哂越南
對鬼佬黎講去越南仲易適應過去中國大陸
越南本身又冇打算蝦蝦霸霸
複製中國模式唔見得有咩好
仲未講其實中國既生產成本根本唔再平
唔少成衣或者波鞋都轉咗去東南亞或者印度孟加拉
班白鬼買衫都唔會睇下產地
現在某D中國貨 e.g 華為小米佢平人地咁多原因係共產黨100%補貼 如果冇共產黨補貼佢地,佢地冇可能用$1500賣出去
其實好多中國國產都係用依招
但個結果幾成功
華為、小米、oppo果堆真係打死左好多中低階既電話
Oppo / VIVO 係步步高,民企成份高好多。唔同小米/華為半國家隊

信BBK係民企???!!!
平一定重平過
但侵係逼美企走
加生意人賺錢要賺盡嘅本性
都會向越南馬拉印尼轉移
朗仔真係撚狗咁,靜一段時間起身又加尻你稅
可以玩幾耐貨仔???
搬廠唔駛時間咩
咪係
而家罪大已經人妖國造, iPhone 6S (雖然係舊款) 係印度產.  Asrock 底板已經係Made in Vietnam. Intel 喺胡志明市郊有廠. 中國貨? 一定要買佢?
四代米字旗下出世喎, 咩"自己國家"?
班傻閪讀下歷史都知零關稅係二戰之後既產物,更加唔好講18世紀個陣海權唔係開放,你連係個海都航海都有阻滯。民族國家之間既不平等貿易,你唔強硬面對選擇軟弱投降,注定輸一世。做生意本身就係要隨市場環境而變化
睇來真係又要上山下鄉了
作為單一消費者,如果唔用國與國既眼光去睇呢件,純消費角度又確實係使多左既,只不過佢地冇諗過買美國貨最終對自己有SO姐
D古典經濟學可以燒左佢,無撚用的
係得班中國佬嘅廠無搬之嘛, 外資走得都走咗啦
香港有望在夾縫之中繼續發光發亮
破過產一沈不起就係垃圾黎
破過幾次產仲做得番起,呢個人絕對係人中之龍

係絕境入面保持樂觀審慎,積極解決難題,係成功人士既特質
有咩SO
佢家陣只係做到佢佢前半段
後半段D廠番美國佢根本冇做到
你做到佢鳩UP既咩D廠番美國D人收入升左就係
雖則佢呢樣本身究竟係咪國民真係有SO就另一回事
以前就得
而家美國佬眼中香港=支那
最易睇到嘅例子係
而家你出街睇下nike嘅標籤
都有唔少made in vietnam
以前清一色made in china
證明好早就開始走緊
十年前人哋已經將最low end 難度最低嘅波鞋開始越南造. 但當然當年連啲膠水漬都亂鳩咁嚟啦. 而家人哋真係追到中國水平啦
中國不斷偷取外國技術,再用補貼人工優勢低價賣佢地既產品俾外國,然後用賺外國既錢去再補貼國企,不斷LOOP落去最終外國商家因價格差距無法經營,最終外國既所有資本俾中國揸乾

百幾年前既解決方法就係鴉片,然後導致鴉片戰爭。今時今日都冇邊種商品有鴉片當初既威力,結果就係戰爭早一步發生,不過今日既戰爭係唔見血咁解
放左風咁耐都仲唔走?
你要死唔俾你死咩
反Trump 班美國佬根本同香港班港豬一樣,唔靠中國係美國根本生存唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞