特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
中美貿易談判入直路之際,美國財經頻道CNBC周日報道,總統特朗普表示周五起2,000億美元(1.56萬億港元)中國貨關稅會由10%提高至25%,又威脅「不久」對另外3,250億美元(25,350億港元)中國貨加徵25%關稅。。特朗普嫌中美貿易談判進展緩慢。
特朗普在Twitter發文:「過去10月,中國就500億美元(3,900億港元)高科技(產品)向美國支付25%關稅,就2,000億美元其他貨品支付10%關稅。10%周五起會提高至25%。另外3,250億美元未徵稅貨品,不久會被加徵25%關稅。」

特朗普原本威脅今年初提升那項關稅稅率,但在中美同意「停火」展開貿易談判後暫緩。
日前美國傳媒報道,中美貿易談判已經進入尾聲,更可能在周五前達成協議。《華爾街日報》引述知情人士指出,中國國務院副總理劉鶴本周將會率領一個來自十多個部門、超過100名官員組成的代表團,前往華盛頓進行會談,報道認為,這顯示中國政府認為雙方能敲定協議最終細節。

特朗普上周五曾表示,中美已接近達成歷史性貿易協定,指談判進展良好,但他同時表示,如果無法達成貿易協定,或許對美國更好。

CNBC/路透社

https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20190506/59567802

先生 - 作為來自中國的商品的進口商,不能在美國採購,我只想說,我的公司,而不是中國,必須支付25%,然後我們必須將成本轉嫁給我們的客戶和 最終是美國消費者。 這是對我們徵稅,而不是中國。
有啲人為咗反侵 支那都撐
睇下反侵果班有幾多唔係民主黨支持者先
侵侵咁耐無聲氣仲以為佢忘記左初心添
睇嚟星期六晚yahoo真係洩漏國家機密
呢D行為應該視作叛國
秋官效應
大龍鳳撚散戶
其實係咪同中國夾埋
屌你...成日一齊彈出彈入
班支那豬講到美國人一定要買佢地啲垃圾貨咁
價錢貴咗仲有人買先算啦
品質又唔係好
淨係貼D 負評出黎=美國人屌表示不滿 ?
侵仔破過幾次產,都可以搵得番幾十億美元世家。又係生意世家岀生,唔痴華爾街都可以係美國有自己既皇國,私人既海湖莊園仲大撚過白宮。然後一大班反對者岀嚟質疑佢識唔識經濟

你係正常人,你會信邊一面啊?真係人唔笑,狗都犬
咁長遠咪有誘因叫人投資係美國生產,唔再source中國
好想睇班親中廢老輸股票
笑撚死,講埋d廢話仲自我感覺良好
依家d白鬼真係得啖笑
關稅就係咁樣用
你要將果25%轉嫁比消費者,消費者唔買你,
咁你就只有選擇一係執柒一係由其他地方進口,進而打擊支那經濟
關稅本意都唔係直接收支那錢
成班傻仔連落場砌都未砌過, 質問個商場老手識唔識經濟

D白鬼真係笑死人
本on9仲覺得自己講緊大道理,好有智慧咁款
笑撚死人,依家d後生白鬼同班祖先差天共地,大部份都係弱智。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞