特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
唔係唔可以轉
亦唔係無咗大陸就唔掂

係回應原本引用緊嘅題目
點解會有人反對就係因為呢啲原因

佢地係知道自己買緊大陸嘢
所以反對加大陸稅
問題係轉完in general唔會貴咗吖嘛.
有其他同價或更平嘅選擇時,都仲死要中國貨,係佢哋自己問題囉
中國新聞要點兜
證明你最近呢兩年少上amazon買野,除咗電器仲係好多中國做,好多野已經轉咗越南泰國孟加拉巴基斯坦做
川普一旦調高關稅 機械公會柯拔希:買主要求供應商離開中國

〔記者林菁樺/台北報導〕美中貿易談判未果,美國總統川普更在推特上發文,表示10日起將調高中國進口貨品關稅,對好不容易擺脫谷底的工具機產業又添陰霾。不過,機械公會理事長柯拔希指出,一旦確定關稅調升,買主要求供應商離開中國,中國世界工廠局面將改變,短期來看訂單會暫緩,但長期來看台灣會是受益者。

外貿協會今舉辦「台灣智慧機械國際媒體茶敘」,邀請機械公會、工具機公會、業者等與外媒會談。外界關注美中貿易戰加劇,尤其工具機先前已在第1波關稅名單,去年下半年明顯受到影響,川普最新推文,擬將關稅從10%調高至25%,讓產業前景再添不確定性。

請繼續往下閱讀...

柯拔希表示,美中貿易戰對台灣短期訂單有影響,但長期來看「會是最大受益者」,對全球機械業者而言也是千載難逢的好機會。

柯拔希說,美中貿易戰開打後,買主為避免關稅風險而進行管控,要求業者必須離開中國、全球布局,否則不下訂單,等於「中國世界工廠會被改變 」,並轉往印度、越南、墨西哥等地,世界工廠將在各國遍地開花,且整個製造外移離開中國的商機會持續不斷。

至於第2生產基地外移,柯拔希也分析,老齡化、少子化的趨勢不變,人力成本將提升,廠商不會只考慮便宜人力,因此投資設廠會採購智慧化、自動化設備,這就是台灣機械業的好機會;但原本看好今年第2季起機械業景氣回升,但美中貿易戰衝擊,業者最怕觀望,柯拔希說,今年原喊5-10%成長,最近本來考慮上修,但目前暫不調整。

工具機暨零組件公會副理事長謝瑞木說,「世界工廠轉移,就是台灣最大契機」,去年台灣工具機銷往中國大衰退,台廠應利用這段時間研發,先蹲後跳是給台灣最大工具機非常好的潛沉。

業者同樣也不悲觀,友嘉工具機事業群業務協理洪崇育認為,最新1波美中貿易戰是「短空長多」,短期會衝擊中國訂單減少,但長期來看工具機業者仍受惠。以友嘉為例,近期接到台商回流訂單成長20至30%、東南亞訂單也成長1成,洪崇育提到,台灣的工具機有彈性化與客製化優勢,美中貿易戰對台灣的工具機效益已逐漸浮現。

銓寶工業董事長謝樹林也說,美中貿易戰就像亂流,長期成長趨勢仍看升,只是碰上亂流會掉下來,未來還是會回到上升軌道,因此業者要做好產品研發,等到需求浮現即能跟上下1波成長浪潮。

https://ec.ltn.com.tw/m/article/breakingnews/2781037
古代死能左啦,反侵個班on9
比你地上位有咁既謀略咩?人地一上場就己經賺緊錢
所以都要屌一次 垃圾奧巴馬
《環球時報》總編輯胡錫進在twitter上回應說,特朗普在威脅中國,但是他似乎還不理解關稅是怎麼運作的。不確定美國民眾是否理解。中國一直都在為最壞的情況做準備,不會相信這種把戲,「此外,他甚至都嚇不到朝鮮。」

大陸人睇唔到
目的係要將大陸啲廠搬走
冇廠就大量基層失業,生產線最低就斷左
連帶其他行業都收皮
呢幾年開始

我盡可能避免用Made in China 產品

主力支持Made in USA

其次Made in Japan
去shopping mall 買衫
除左高檔歐洲野
其它已經少左見made in China
好多轉左去東南亞
中國磋商已經佢出極大讓步 但美國依然執迷不悟 意圖打擊中國崛起 選擇雙輸
似乎不明白十三億中國人早已作好為保護民族尊嚴而食樹皮對抗的決心
Same here
咩都唔好講,大家出街帶少啲錢,唔好帶咁多金器係身小心門戶
剩講印尼啦
人地國家本身有出口煤,燃料果part已經無問題
仲要比支那低成本,因為支那係內陸開出黎既煤運到東南沿海既成本大過哂海運

跟住到發電同供電技術啦
都9102年啦,呢d野早就普及化哂啦
唔得咪搵日本起
你知唔知日本係海外接左好多工程job?
繼續
要果班接貨嘅人集體斷供先真係爆,即係要經濟全面衰退,週街失業
除非東南亞咁多個國家玩到聯合定價啦
唔係最大gamer一定係美國
唔使驚, 大陸跪住含, 會堅持含實侵侵直到完成個deal!
估唔到你咁講
對個地方無前景仲接貨托柒

重覆沙士事件?你估呢世道咁好混
大把人等緊買自住樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞