特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
oh, 我睇咗嘢, 自膠
你都識講徵緊10%
當年話乜鳩七傷拳會雙輸
支那已經放風話食樹皮都唔驚
家吓美帝發現反而自己經濟向好
仲唔加大火力?
你可能無讀econ,有樣野叫comparative advantage
即係話就算你美國生產效率各方面屌打中國,但最好都係生產d 對比中國效率最多,咁樣唔生產果d就問中國買,個成本先平。
想像一下d低技術野你再搵人去生產簡直浪費人材。
所以話,今次佢都係靠嚇
之前美國d新聞話中國出口冇影響仲增加左
Source 搵唔番
美國要掉畀人生產嗰啲low end 嘢, 轉去東南亞咪得囉, 都轉咗好多啦
中國自己吹之嘛
戇鳩
自己唔做
俾東南亞國家做哂唔得

點解要俾你坐大又偷技術etc
美國數據話入口中國嘢仲多左wo,你可以搵下source
低技術嘢無所謂人材
人手只係作業部件咋
廠佬邊個國家成本低就跳過去
跳唔到過去美國買手咪換當哋供應囉
家下咩都電腦化, 做生產有file就做到生產, 去邊做都一樣
你估話轉就轉,你咁多大型機件同設備同埋請人你估即刻做到咩,一定會無啦啦多左成本
He who asserts must prove
所以最少早喺十年前已經好多廠喺東南亞開始生產啦, 等你今日咩
你個講法係地球上得返中國同美國 先會成立
唔係話轉就轉
而家好多都轉左
一筆過負債但賺到錢

無負債但蝕緊錢

邊個容易搵到banker借錢週轉呢
根本外資一定要同一定會從大陸撤資, 就算美中傾得成都要撤, 原因好簡單, 因為只要大陸一有小動作, 美國就會玩嘢, 如果你係做生意, 你都唔會想響咁唔穩定嘅地方做生意啦! 所以未來大陸嘅外資廠只會越來越少, 大家唔會幻想美中會和好如初!
渣渣臨啦
靠買豆搞掂貿易逆差就食得啦
每次加稅都會吹美帝成本高左咩咩咩
但人地大廠好多都因為本身強國人工開始高而跳去東南亞
只係關稅會逼佢地再快左咁解
早係10年前都已經轉緊
食得屎
你咁講根本唔需要加完稅先做啦,依家就已經可以
你加得稅就預左有d野會貴左成本,退一步講中國消費美國貨都會少左,商家角度一定唔好
人地就係唔想你買支那貨,班友都on99

你轉嫁成本俾消費者,人地咪買其他國家既貨

支那貨唯一優勢係成本低,加左價搵鬼買咩
分分鐘有一半係大陸網軍用個美國人icon扮嘅假account帶風向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞