特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
中國出口之前真係有增長, 但實情係美國佬驚場貿易戰有排打所以入多咗貨, 個樣睇落好似有增長, 其實係落多少少當庫存!
所以張圖已經解哂班haters 既comment. 佢地自己focus on customer surplus loss. 所以我話解釋左一半。

另一半就係你講既其他價值
你知唔知而家企業對vendor 有幾嚴格,
你買件淘寶嘢就一樣,
一間公司做20萬件嘢你以為話轉就轉
成班on9好好笑
經濟書教得出幾多位有錢人
仲要同一個落場玩咗咁多年嘅人講
你識唔識經濟
Trump 咁樣繼續落去隨時會燒爆美國既硬件科技發展
轉個地方賺返25%
而且,新地方實有優惠吸引
你估班生意佬今時今日先知要轉咩 一早已經要睇定其他東南亞國家做backup 不講政治只講錢 支那人工升又多限制 點解唔走?
中共都係右 同蛔豬一樣 包裝成等左膠前嚟大愛
中國工人而家又貴又廢
東南亞(唔包大馬新加坡呢啲其實先進嘅國家) 係廢呀, 但平好多嘛.
柬埔寨HKD一千唔洗一個月人工, 越南都係千鬆啲
人哋一餐HKD 5-6蚊已經有肉

中國?
識幾個小學學歷廠佬無讀你啲乜柒econ
早幾年都知支那好快唔掂開始去Cambodia Bangladesh Vietnam 呢啲地方搬或者另開生產線

支那廠盡量請最少人

貿易戰一擴大支那條生產線只係做非美國市場
美國市場由東南亞頂上
同意。
老美俾左成年時間班生意佬走
20萬野有幾難
咪撚衝出黎柒啦
玩法就係咁玩 Trump 明知中共拖 前幾日仲話唔錯進度 今日即反屌晒鬼 你唔今星前傾好就唔洗再傾啦 唔好晒大家時間啦 飛機油好平呀 機場畀時間你land都係錢
中國係太貪心
一早開放咪無事
中共邊會夠玩
畀晒時間啦 自己唔醒水唔做兩手準備怪邊個?
一盤生意做成世 問問誠哥得唔得 我諗連間配鎖匙個老細都明呢個道理
係 班友當班生意佬傻同你哂時間嘈不如啦啦聲搵地方走好過 搬幾多留幾多佢地自己計過哂條數 真係唔得既數據會反映 聽班淡友9up真係哂時間
本身就帶住一兩個車位 而家放一吓直路 車尾燈都見唔到
中共得返三日諗要畀個plan
你果d細厰就無謂拎出黎獻世
根本有d野係需要中國原材料先做到,例如電腦cpu,手機鏡頭呢d,根本無可能你話轉就轉
英特爾投資越南封測廠196億

出版時間:2006/03/01

【王秋燕╱綜合外電報導】越南政府昨正式核准英特爾(Intel)6.05億美元(台幣196億元)半導體封裝測試廠建廠案,這是越南歷來最大宗科技投資案,也是英特爾第7座海外封裝測試廠。
英特爾董事長貝瑞特(Craig Barrett)昨親臨越南接受建廠核可證書,他說:「英特爾需要更多產能、新工廠與新人才,來滿足市場需求。」

亞洲考慮建晶圓廠

英特爾新廠將建於胡志明市,初期可為當地創造1200個工作機會,預定明年下半啟用。
英特爾海外封裝測試廠多半建於低勞力成本國家,包括中國、馬來西亞與印度,而晶圓廠則建在以色列與愛爾蘭等技術層次高國家。
不過,英特爾越來越重視亞洲市場及人才,貝瑞特昨在越南演說中表示,英特爾將找尋適當機會在亞洲興建技術高級的晶圓廠。
貝瑞特指出,英特爾選擇海外投資地點,主要考慮當地基礎建設、人民教育程度以及生產成本,越南的條件相當符合英特爾的需求。
根據美林證券(Merrill Lynch)報告,越南人民識字率高達95%,加上越南政府目前積極推動經濟發展、招商,經濟前景相當樂觀。
市調機構顧能(Gartner)分析師泰(Lillian Tay)說:「越南低勞力成本與相對安定的政局,是英特爾決定在此建廠的關鍵因素。」

https://tw.appledaily.com/finance/daily/20060301/22435865
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞