特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
真係加先講啦。。。。

利申:希望儘快支爆
未有中國之前,佢應該食緊屎
我覺得關稅係七傷拳
短線美國國內實有影響
始終d貨made in china
唔通撻一下手指就搬到廠或者搵到其他貨源?
消費者點都硬食架喇

中線就到中國收皮
長線就真係睇中美邊個頂得到
而d發展中國家開心到笑啦,冇得輸
咁咪就係證明左佢好識玩經濟囉,係咪?
其實美帝只係賺少左
轉去巴西個啲國家再賣
係賺少左個差假啫
我覺得關稅係七傷拳
短線美國國內實有影響
始終d貨made in china
唔通撻一下手指就搬到廠或者搵到其他貨源?
消費者點都硬食架喇

中線就到中國收皮
長線就真係睇中美邊個頂得到
而d發展中國家開心到笑啦,冇得輸
其實美帝只係賺少左
轉去巴西個啲國家再賣
係賺少左個差價啫
美帝冇嘅 大部分都係啲低科技產品
好易同快cover到 例如nike Adidas 呢啲好耐以前都轉左唔炒越南 印尼外判
但係強國要個啲係高科技晶片 只可以靠美帝入口
笑到仆街 諗起九品
真係好on9, 唔同大陸買貨未無事囉
Under armour 都唔知邊度黎
你理解左一半
依家美國人係講
本身買中國貨10蚊 你加佢25%稅 佢賣12.5
ok,太貴唔買,轉買美國貨
美國貨12蚊(雖然一定唔只,可能14蚊)
咁美國人係咪都係比貴左錢買貨呀
但個14蚊係落番美國本土 冇出過去
但你買強國野12.5係出左去俾強國
呢到都有分別
留意返d錢係落左美國本土
但最終係用哂係軍費
加左關稅,d,野貴左,都仍然係中國生產就抵你仆街啦,我公司d美國落單都得返1成啦,等緊收皮
原來特朗普都有睇大時代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞