特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
瑞聲科技你聽過未? 知唔知全球有幾多成手機材料係佢地提供?
唔理解佢哋觀點
關稅本身唔係就係想透過增加外來貨品嘅市場價格令到少啲人買,保護本土產品銷售咩?

堅持買中國貨梗係硬食關稅啦,但就性價比而言,點解唔改買美國貨?
五毛蝗無視真實數據
只會當fake news content farm料係真
連自己都呃撚埋
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20190506/59568111

【中美貿易戰●分析】網絡盜竊等問題未符特朗普目標 民主黨罕有力撐:對中國不要退縮
42分鐘前

突發
娛樂
兩岸
國際
財經
果籽
體育
賽馬
影片推介
Ketchuper
主頁
即時
動新聞
日報
果燃台
即時分類
焦點
全部
要聞
突發
娛樂
兩岸
國際
財經
果籽
體育
賽馬
影片推介
Ketchuper

【中美貿易戰●分析】網絡盜竊等問題未符特朗普目標 民主黨罕有力撐:對中國不要退縮
42分鐘前
即時國際

特朗普突然宣佈增加對1.56萬億港元中國貨關稅(路透社)

本來傳出樂觀消息的中美貿易談判突然出現變數,美國總統特朗普宣佈周五起向2,000億美元(1.56萬億港元)中國貨提高關稅,由10%增至25%,一直與特朗普唱反調的民主黨,罕有支持他的決定,要求特朗普面對中國時不要退縮。美國商會官員早前透露,中美之間即將達成的貿易協議無法滿足特朗普政府的幾項關鍵目標,包括打擊中國網絡盜竊,也不滿中國的國家補貼令中國產品擁有不公平競爭優勢,有分析擔心中國不會讓步,或者會索性離開談判桌。

美國《紐約時報》上周四引述美國商會(U.S. Chamber of Commerce)負責國際事務的副會長薄邁倫(Myron Brilliant)指,中方談判代表抗拒討論網絡盜竊。薄邁倫對此「不感到意外」,因為中國一直反駁美方指控她有系統盜取美國企業的知識產權,中方官員更強調中國一直保持2015年與前總統奧巴馬達成的網絡安全協議。

貿易協議本來原先估計會包括中方承諾保障知識產權;中國進一步開放汽車、銀行、保險及證券市場;中方承諾提升管理貨幣透明度,同時買入更多美國產品,如大豆及天然氣等。不過,協議很大機會未能化解美國對中國工業政策的憂慮,例如國家補貼
人哋咪講埋瑞聲自己都囉,選擇性失明當理據

三星喺越南堆供應商又會只供應三星啦。
之前有幾個大陸有錢佬都搬啦, 有個仲搬去美國開廠添!
仲講瑞聲
上面都有source 話佢有幾條生產線響支那以外
好多廠其實都怕左侵侵
一早撤中轉去東南亞

今次侵侵擺明有心夾硬迫d 人慢慢撤中
最後就算談判唔到,都會減少左對中逆差,分散左去第二度

其實不嬲正常人都明,個逆差點都會存在,係差在對中定對其他國家咁解,只要個逆差唔係太極端,就唔會因為匯率問題而令企業收入同國家稅收有大波幅同減少。
專家食屎是常識吧
樓跌緊有限,而家大把人揸住筆錢做首期,跌市都搶住接貨
有咩係支那有美國無?
支那雞?
支那以外就生產唔到?
Hell Yeah
奴工
美軍來了
係囉, 外星科技? 得大陸造到?
逃犯條例咁強姦法
侵呢下真心出得及時
老實, 有d嘢你預咗會發生, 但當真正來臨果一刻真係有少少淆底
冇link 死全家
Fake架
自己去侵Twitter 睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞