特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
Uniqlo都係
同一條款褲
半年前仲係made in china
今日新一款已經係孟加拉

今次加稅只係加快外資製造業遷離中國,創匯能力減少,缺乏美元會令中國經濟重創,班白鬼仲唔明自己既總統想做乜
幾年前就笑孟加拉、越南造D衫唔洗都會爛
而家個質素追得上中國造

外資跟本無理由重留係度,東南亞工人既技術只會越黎越好
但中國人工就越升越高,點做世界工廠呀
就算唔追加,維持現狀,中國經濟都支撐唔到幾耐,就連強仔都無力回天啦,抹汗仲多過講嘢,加到25%只係提早經濟爆煲姐

中共外匯仲有無3兆?佢話有,你信?早幾個星期彭博就有話中國實際那外債有3.5兆美元,今年就有1.2以上就要還,還唔到就day good bye,而且上星期WSJ就報導左中國四大銀行美元由幾百億盈餘,變為負債幾十億到七百幾億美元,仲有堆未計既企業外債同國內一堆人民幣國企,民企既債務。都已經資不抵債

根本呢個所謂既貿易戰,簽唔簽得成,中國經濟都會爆煲,係睇下仲泵到幾大個泡沫咁解,中共想創造經濟無週期呢個神話,算吧啦。泵左個波四十年啦,全球都爆過2-3次啦,仲唔肯爆?
中國既微博開始刪美國加中國關稅消息既post
唔係真係以為咁有用呀嘛?
現在某D中國貨 e.g 華為小米佢平人地咁多原因係共產黨100%補貼 如果冇共產黨補貼佢地,佢地冇可能用$1500賣出去
其實好多中國國產都係用依招
但個結果幾成功
華為、小米、oppo果堆真係打死左好多中低階既電話
前題係要中國本身仲有錢可以咁樣玩補貼
不過當係貿易賺到既美元愈來愈少,根本呢個補貼既模式唔持久
最重要係就算華為好小米好,呢d高科技公司其實製造唔多太多職位
真係除左衫褲鞋物轉左唔係made in china
其他野都係無得揀
基本上大牌子咪有能力囉
但係美國生活唔係淨係買衫褲鞋物咁少野
美國除左食物呀洗衣液果d有本土
其他野全部入口
平時美國人好多野都要上amazon ebay 買
你地可以是旦去search下
就知幾多made in china
屌,同佢地講都晒尻氣啦,係到講感受唔到,早幾年買對鞋買件衫都見唔到made in china啦,而且美國都岀晒指數,薪酬高過通脹,又低失業率,唔通啲數據假架?點解唔質疑下啊?係香港就真係切身感受到通脹啦,屌你老母
真係除左衫褲鞋物轉左唔係made in china
其他野都係無得揀
基本上大牌子咪有能力搬生產線囉
但係美國生活唔係淨係買衫褲鞋物咁少野
美國除左食物呀洗衣液果d有本土
其他野全部入口
平時美國人好多野都要上amazon ebay 買
你地可以是旦去search下
就知幾多made in china
所以中共好撚仆街
中國人由上到下,做生意只有一個手法,就係一開始借到盡/極高槓桿,之後就岀勁多優惠,蝕本價咁去賣去打低競爭對手,再佔晒市場佔有率,再調整到極高價,根本就係個惡性經濟發展嚟
呢個世界, 無乜野係無左某個人唔得
國家都係一樣
班傻閪根撚本就唔明 個關稅增加既意思唔係要你比
係叫你唔好入支那貨呀 你入越南野印度野咪唔洗比關稅囉
再唔係大番中國廠商叫佢地一係幫手比關稅一係你成批貨我唔要 成班傻閪美國佬好似台灣人去大陸做生意咁賣國
左膠多到震,都唔知幾多鬼佬為反侵而支持中國
好彩清醒既美國人仲佔多數
對侵侵經濟方面既評分升爆機

https://www.zerohedge.com/news/2019-05-05/trump-approval-rating-economy-skyrockets-biden-slams-president-aberration
到時咪以股代債或大量發債賣俾香港
忍一時之痛換長遠發展,呢個就係trump同你嘅分別
咪咁開心住,侵玩緊一拍兩散手段唔代表談判破裂,估計係支那有啲嘢唔肯答應,侵侵大鳩支那,想嚇到佢地就範,星期五前可能又會峰迴路轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞