特朗普嫌貿談進展慢 周五起對$1.56萬億中國貨關稅升至25% 但特朗普Twitter 上被多過美國人屌表示不滿???

594 回覆
209 Like 10 Dislike
美國同日本一早已經去左東南亞玩左十幾年
而家開始收成期
大家都係低技術工人
堆廠同中國有親咩
要睇下屆總統邊個做
郭台銘真係唔知咩立場 同中美關係唔差 又撐泡菜瑜
加單去東南亞,講就易
好似相機就算係世界工廠當起果期
寧願交比泰仔好過支那(唔係普通組裝,機內某d電子機板ROM做埋生產)

最主要係忠誠度高~有道德底線
廠家安心
學得慢都值得教
有幾難?大把廠十幾年前已經開始部署
你又講吓有幾難?
唔明點解仲有人以為冇咗中國唔得, 其實個個國家都有礦場, 只係大陸用補貼去開採先會咁平啫, 如果美國話幫東南亞搞核電, 你估佢地可唔可以出產稀土?
共產黨搞一帶一路最令美國唔happy嘅唔係扮大佬或搞殖民地, 其實美國最唔happy係共產黨要搞人民幣國際化, 依樣嘢係美國最不能容忍, 所以就算自己都有傷害, 美國都要重手打擊共產黨!
美元地位同石油 美帝都唔容忍
石油就支持以色列 中東越亂越好,再支持委內瑞拉反對派 又係越亂越好
講到尾都係美帝自身利益
見啲人FF 美帝救香港 香港有咩值得人救?
亞洲中心一早已經唔係香港 係新加坡
敵人嘅敵人就係朋友
我唔求其他,只係想睇侵侵搞鳩支那
又係你呀王小虎
其實香港對大陸嚟講係一條吉住響屎忽嘅刺, 所以唔多唔少留住香港一條狗命對大陸都有少少影響嘅!
反正香港都係要死的話,點解唔想中國都死?香港係畀中國搞死㗎嘛
嗰啲貨唔加關稅都會自己被淘汰
好似成衣鞋袋咁

但有啲貨並唔係或者未係咁
中國剩返咩野貨係唔可以比其他國家取代?
佢咪又講咩簿膜磁石
有啲貨即係咩貨?佔普通人shopping list上比重幾多?呢啲貨食得起中國幾多勞動人口?
我有預惑好快又全港斷網
而家連電腦mainboard, 手提電話,LCD mon,Intel CPU embedded都可以泰國越南啦喎。有啲貨即係咩貨?
唔係講唔可以被取代
係講賣得更平

上面我講緊嘅係某啲巿民睇住自己銀包就會咁諗

例如大陸啲玩具電器依家美國入口好多
巿場上非大陸嘅選擇都有好多
只係價錢唔一樣
有啲貨即係咩貨?佔普通人shopping list上比重幾多?呢啲貨食得起中國幾多勞動人口?
而家連電腦mainboard, 手提電話,LCD mon,Intel CPU embedded都可以泰國越南啦喎。有啲貨即係咩貨?

電器?越南泰國產嘅點會比你中國貴?
要轉睇唔到有咩難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞