[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
cont.

小幌駅位於兩條隧道既交接位,係深山入面,基本上除左經海路或者鐵道之外,無第三種方法黎到呢個站,附近完全無車路
點解會係呢個乜都無既位加個站?最主要因為以前太多運煤炭既蒸氣火車行經呢段連續既斜路,需要有個位做信號場做列車交換,就揀左係呢個兩條隧道既交接位整個信號場,而複線化左之後呢個信號場亦同時做埋客運(通常得路軌保養工人或者玩磯釣既人上落),到JR北海道接手之後就正式昇格做車站,而作家牛山隆信有本書叫《秘境駅》,小幌駅排名第一,所以小幌駅又被稱為日本第一秘境駅
http://hp1.cyberstation.ne.jp/hikyoueki/
可以參考下

另一邊.....封左既隧道係以前保線用的

長萬部方向一日4班車,亦有普通列車會唔經小幌,但又發生過應該停站既普通列車飛錯站而要後續既特急列車接走乘客
同時因為呢段室蘭本線係北海道客貨運鐵道既動脈,有好多車會通過呢個站

附近得放保線用品既倉庫、茅廁一個,無候車室的
以前曾經有人住係海邊,有露營既場地同沙灘,亦有國道經過,但全部係1970年代前後廢棄哂,除左有個自稱「仙人」既男人住到2006年因為病而由直昇機送走,第二年死埋
cont.
可惜因為班車遲左到,少左好多時間四圍行,一個人都無既秘境真係好正

係往東室蘭方向月台放左個箱,入面有留名冊同其他有用既野

有張好大磁石入場券,請自行貼好日子,亦準備左唔同數字畀人砌好日子

重有個溫度+濕度計,而因為係深山比較潮濕,個箱入面放左吸濕大笨象

重有個FOLDER放左用小幌駅做封面既日曆同留名冊,睇完寫完請好好放返好所有野!

睇下本留名冊發現有香港人留名,CANDY CHAN、JACKY WONG同JASON WONG唔知係咪巴絲打,見字可以相認

btw JR北海道曾經計劃廢駅,不過豐浦町政府以車站有高人氣關係而反對廢駅,最後亦同JR北海道達成協議,車站營運保養支出由町政府出,所以廢駅計劃擱置
cont.
獨處時間過得好快,話咁快車又到

整理券,叫做拎左張紀念品

搭普通列車去洞爺落車,呢度係洞爺湖既玄關車站,第34屆八大工業國高峰會議(所謂G8峰會)就係洞爺湖舉行

駅前通,行人都係得我一個

再行出D就係噴火灣,好猛太陽

有個外表幾靚但已廢棄既廁所

真係他鄉故支,仆街支那狗
LM
貼埋人地寫咩野上嚟
無乜特別先post姐
咁偏僻都有微信支付
其實個站對個鎮仔冇咩經濟幫助.....
小幌上車點買飛呢?撘霸皇車?
日本鐵道有樣叫ONE MAN OPERATION,列車只會開一度門,上車後拎整理券,落車個陣將整理券+車費放落箱入面/經人工改札口畀錢
同係日本搭一般路線巴士一樣,無機會搭到霸王車
明白...搭巴士咁玩就試過,原來鐵路都有D咁嘅野
因為太多無人駅
記得以前高登有遊記由小幌駅行去海邊
可以行出去,但我得一個人真係唔敢
cont.

洞爺駅舍隔離係交流中心,不過都係當埋候車室架喇

BB床(!?)

繼續助養JR北

開車前10分鐘先放人入閘

又上車,都係特急SUPER北斗,都係KIHA261 1000番台

呢卡係2018年先落地,無裝振子的

重有買左兩張KIHA40既紀念品,其實四季彩館有齊哂........

返到札幌,個車頭好多蟲蟲既屍體
cont.

試左由札幌搭市營地下鐵去大通,其實行路都去到,重好似快d,不過試多樣野無壞
btw札幌地下鐵係用新交通系統,全線用ATO系統,同埋佢既列車係全日本除左新幹線列車以外最闊既

好出名既狸小路商業街,如果唔係幫人買野都唔會黎

返到酒店,剛剛NHK播緊有關福知山線出軌意外倖存者既經歷.......
又完一日,第二日又要早起
個HALL又翻新左
你指邊個hall?
メトロ
光猛左咁多既
DAY5
新一日,開始遠征

又返到札幌駅月台

特急宗谷號,用既係KIHA261基本番台,一日一班往來札幌同稚內,需時5小時10分鐘

黎緊五個鐘坐既位,舒服過LCC d位既

因為無自動售賣機+車內販賣+無站會長時間停車,所以買定一堆野上車食
坐261坐到悶未?
幾靜幾舒服呀,聽佢break release個下聲真心覺得正
係無KIHA187個陣搖搖下+推背快感姐
261起步加速唔快咩?
好快,快過部份電車,但唔知係咪佢避震問題定點,無KIHA187個隻推住咁去
直坐5小時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞