[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
唔計買pass助養咗幾多錢比JR北?
趁放假打多幾篇,反正無人回
cont.

滝川駅係滝川市既中心車站,除左係函館本線既中途站之外;亦係根室本線既起始駅;一日平均有6千幾人用,算好多架喇
同埋呢度亦係731/733/735系電車既定期運用最北端,係唔會上旭川的
(因為呢度都係JR北海道本社同旭川支社既分界,旭川運轉所係無配備電車的,所以滝川~旭川一段既普通列車通常都係用KIHA40的)

有個滝川駅開站120年既相片展

又係助養JR北既時候

根室本線既KIHA40
10張當地入場券、一張KITACA、加多幾多普通入場券,我諗大約4000YEN
有睇呀!~
走左車果個係上錯方向?
cont.

月台有d昭和feel.......

個站佔地都非常大

去岩見澤既普通列車

上車,今次係特急OKHOTSK,KIHA183形氣動車
亦係唯一一款用俄語命名既列車

都係2+2座位,無乜特別

昭和63年(1988年)製
cont.
性能上比新型氣動車有段距離架喇,不過都幾舒服幾靜,有D似台鐵堆柴聯自強號

一粒鐘返到札幌,即刻要轉車,今次係特急SUZURAN,785系電車
呢班特急去到東室蘭會轉做普通列車開去室蘭,全車自由席+唔駛特急費

785系電車係JR北海道第一款開發+JR第一款量產車用VVVF變頻器
2002年個陣曾經兩抽閒置既編成改造成畀789系0番台增結用,苗穂工場魔改造既列車之一

同樣得4號車係指定席U-SEAT,唔錯

同埋每個位都有插頭
cont.
785系行車個陣好靜,普遍北海道內既特急列車行車都偏靜,要讚下
講多樣,785系而家剩底兩抽,只會行特急SUZURAN,都唔容易遇到

個半鐘到東室蘭駅,特急SUZURAN同SUPER北斗最大分別在於SUZURAN停多D站
同埋係東室蘭駅見到有個講廣東話既中年大嬸對住鏡頭自言自語,可能係大嬸型YOUTUBER

係手信鋪見到呢SET野,即買

係車站便利店買埋LUNCH,係日本點可以唔食炸雞+飲牛奶!

原來東室蘭駅係無1番線的

食完個LUNCH就上車,去長萬部既普通列車,又係日高本線色既KIHA40
滝川-旭川應該都係721系多過Kiha 40
因鐵多謝你
函館本線唔係去到旭川咩
滝川-旭川呢段因為係由旭川運轉所派車行,而旭川運轉所係無電車的
無見過721系
早上小更新

黃金駅,個駅名標都黃黃地

室蘭本線大致都係沿噴火灣而行,大海呀

北舟岡駅,一個對住大海既車站,係度要待避特急列車

伊達紋別駅,因為伊達家(伊達政宗既家族)遷移過黎呢度而得名

因為千歲線火災,搞到特急SUPER北斗大幅延誤,結果搞到要係豐浦等左成三個字待避遲左既特急(本身停1分鐘)

就到喇就到喇

日本第一秘境駅到著,比原定遲左3個字
正,追緊
第一秘境
lm
套日劇幾好睇喎
你講邊套
你講咗一套咋嘛
まいやん
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞