[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
高質遊記,留名支持
儲左幾日, 一陣間就追晒
好瘋狂, 第一日特登咁樣入余市
果陣入余市威士忌廠, 入完下班車走個時間疏撚到呢
cont.

遠處有職員保養緊路軌

舊手宮機關庫,日本現存最古老既機關庫,亦係國家重要文化財

有度門開左,入面收埋左IRON HOURSE號,1909年美國製,用黎來回博物館戶外展品區,而係2017年曾經送去大阪大維修,一年後返黎
2019年4月27號開始行駛到10月,緣慳一面

重有兩部キ700形除雪車,曾經常駐岩見澤駅同滝川駅

キ550形除雪車,第一款複線用既除雪車,常駐係追分駅
乜你真係認得係乜型號架
cont.

行過D有蒸氣機關車資料館

出面有人整緊遙控車賽道

館入面唔算多野睇,都係蒸氣火車既零件同講解蒸氣火車既知識

應該係檢查路軌用既鐵道單車

又係除雪車,北海道鐵道必備,DD14柴頭

DD15柴頭,又係除雪車

放係角落殘到爛既五十鈴剷雪車
乜你真係認得係乜型號架

出文前會睇資料+自己通常影埋d資料牌
cont.

行到另一邊,KIHA82系氣動車,曾經係特急北海既主力用車(全程經函館本線(山線)來回札幌同函館,同北斗相對,因為北斗係長萬部會經室蘭本線同千歲線)

重有一卡救援車卡(簡單地講係擺放物資既車卡,但主要係事故發生後出場,但老實講用汽車效率高好多,所以被淘汰緊)

ソ30形起重車,用黎應付列車出軌/翻車事故,國鐵將呢款車分佈全國各地,不過而家都廢哂,而呢部係北海道唯一一部,常駐係岩見澤駅

ED76電車頭,九州鐵道博物館得返個頭,呢度完整KEEP左部
一嚟現場有介紹
二嚟事後寫遊記一定會做fact check

利申我係咁
cont.
入到室內展館.....

7100形蒸氣車頭SHIZUKA號,美國製造,北海道最初投入服務既列車之一

い1號客車,曾經接待過朝鮮王朝最後一任太子李垠

有一堆鐵道標識,其實我都唔知全部識哂

重有個小遊戲,揀好目的地就要控制下面D手柄裝「列車」送到目的地
cont.

有模型展示以前點樣開山劈石築橋起鐵路,真係好唔簡單......

北海道最早期有好多私鐵,大多數都係為左開採資源,亦有大量既人搬去北海道拓荒,當然絕大部份都被國有化/廢棄

北海道內曾經行駛既列車既名牌

以前既指定席券同green券

1984年宗谷本線既急行列車用既運轉仕用時間表
留名
cont.

宗谷本線既應援計劃

上一層有D同科學有關既野,似以前既科學館

等離子燈

重有個特展講有關石建築同小樽既展覽,有D舊樓拆落黎既石頭可以畀人敲下,唔同種類既石頭敲落去真係有唔同

余市~小樽既高速公路新通車,JR北海道既大敵
行完博物館就買左D野,都幾多鐵膠野賣
買左啲咩分享下
原來小樽有個咁大個博物館

有d乘車紀念證,同埋真係買左好多file
重有個鎖匙扣返四季彩館買重好,有得退埋稅又齊款
雖然唔係鐡膠,但係個博物館都好正,可以加埋入行程入面
你可以當係北海道既鐵道博物館

北海道 小樽市総合博物館
東日本 大宮鐵道鐵博物館
東海 磁浮鐵道館
西日本 京都鐵道博物館
四國 四國鐵道文化館
九州 九州鐵道記念館

每個地方都總有一間咁
咩車既乘車記念證
同埋我覺得乘車記念證唔係搭過架車就買好似好怪
右下角個三張
SL NISEKO號、SL冬之濕原號同上一代特急LILAC

無既當postcard咁收藏架咋
早上一篇

行完博物館經正門出返去(我係經側門入),見到一間應該係用舊客車改裝而成既餐廳,反正大把時間又好肚餓,開餐

雖然個人覺得入面都唔太似客車架喇,不過環境算唔錯喇

幾得意既鹽樽,但點解上面要整個波仔

間野係食意大利菜,個姨姨見到我望住份日文menu好迷惘,又係度用google translate,所以畀左份英文menu我

叫左塊小牛肉扒配波隆那肉醬(Bolognese sauce)加支可樂,重以為塊扒會有d配菜,點知無

食落幾嫩,但無乜牛味,似食豬扒多d
但睇返小牛肉係點黎又突然有點心寒......
cont.

食完出去影下水牌,佢係TR47形台車,國鐵既スハ43系客車,1950年代產物

係博物館對面既手宮洞窟保存館,係有人開採石礦個陣咁啱發現,入面保存左續繩文時代(大約係公元前3世紀~公元後7世紀)既壁畫,不過無開

行完博物館+有D熱,所以選擇搭巴士返小樽駅,有兩條路線,平均一個鐘3班

返到小樽駅當然要買佢當地既入場券,170YEN一張,幫補下JR北海道

之後劃位上車,都係快速AIRPORT,都係733系電車;
隔離坐左家支那人,成部BB車放埋個位度梗係窄到仆街,抱住個BB再放架BB車去行李架會唔會好D呢?
白酒青口560yen,加埋海鮮飯都唔使1500yen.好抵食呀
咁究竟小牛肉係點嚟
個時無留意,應該叫個前菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞