[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
聽講就係將出世無耐既牛仔餵勁高蛋白質既野食+限制佢地行動,之後拎去劏
我代你去食
余市小樽都唔係太多班次,冇所謂啦
一出左札幌圈/函館就疏車好多
推推
下星期出發 好奇樓主係岩見沢 做左乜野
15 16 買唔買pass 上稚内 釧路

見到架客車餐廳仲以為係食以前餐車料理
以前睇電視見北斗星啲洋食好吸引咁
為左游車河咋,無做d乜
大宮鐵博個間日本食堂就係
cont.

又係函館本線對住日本海一段,日頭睇又唔同D

返到札幌就返酒店放底D野抖一抖再出發,札幌駅有張特急列車到達時間表,方便人接車

即時劃位即時又上車,今次係特急SUPER TOKACHI,KIHA261 1000番台,堪稱係日本性能最強氣動車,一架車用兩副460匹引擎,設計最高時速140KM/H,不過而家限制左係120KM/H,車身傾斜裝置都停用,甚至由2015年開始新造既連傾斜裝置都唔加
而呢款車係KIHA285(本身係新一代既特急氣動車)胎死腹中之後,成為JR北海道最新既特急型氣動車,之後會陸續取代KIHA183、KIHA281同部份KIHA283

奇怪點解側面用LED面版而車頭個塊唔用LED

NHK晨間小說連續劇「夏空」既廣告,因為故事發生係北海道既十勝

指定席既位都係咁,唔錯

有埋行李架tim

順手買埋札幌駅張當地入場券

接近40分鐘到左南千歲駅
早上一推
岩岩先響去完北海道 返黎都無一星期
見到個post就好掛住果邊
btw樓主點解唔試下坐埋新幹線落東京既
因為之前已經坐過幾次北海道新幹線
oic
趁夏空肯定大力宣傳,仲要廣瀨鈴咁堅
真係唔識
行超級十勝嘅kiha261 係比較舊嗰批(ST11/1201-1206), 呢堆車整嗰陣因鐵車頭仲係用緊幕回,而行超級北斗嘅嘅kiha261新好多,全部都係用LED headmark
怪就怪因鐵轉色嘅時候無錢換
又追完啦。等冬天都想去
就係奇怪側面用LED前面又無
始終側面都係得三色LED, 同依家啲headmark係全彩LED差好遠,視覺上分別好大,整嗰時用幕回都合理嘅
三色LED 唯一靚應該真係得識郁嘅super ozora
SUPER OZORA個隻真係好靚
cont.

南千歲駅係石勝線既起始站,1981年先全線通車,成為道央同道東既主要幹線

南千歲駅以前叫千歲空港駅,亦係國鐵第一個連接機場既車站;但當地底化既新千歲空港駅伴隨新千歲機場新客運大樓係1992年啟用之後,舊既千歲空港駅改名做南千歲駅,基本上所有列車都會停站(除左一班特急SUPER北斗),都係好重要既車站

而當我諗到一陣去邊而想去綠色窗口既時候,駅員哥哥竟然指我去呢部機度,同姐姐遙距通話出飛

將指定席申請書放落去,然後放張PASS印左名個面落去畀姐姐望清楚,搞一輪就會要你確定劃既班次正唔正確,之後就出到飛,好神奇
cont.

之後入返新千歲機場駅,千歲線支線既盡頭

幫完女友買野就去戶外觀景台睇下飛機

剛好清一色JAL

好似會隨時收檔既香港航空+收過一次檔既AIR DO

食完風落返去,FOOD COURT個層另一邊有個天空MUSEUM,ANA有份的

波音787既轆,幾大個

737既轆相對地細d
cont.

原來D行李會咁樣放的

之後出返南千歲駅,而家有埋指示話你知邊個位上車,弱智都識睇喇?

又上車,特急SUPER北斗,又係KIHA261 1000番台

唔駛20分鐘就到苫小牧,苫小牧市係道內人口第四多城市(少過札幌、旭川同函館),亦係一個工業+港灣城市,而係苫小牧港亦有定期客輪去八戶、仙台、新潟、名古屋、秋田等港口

室蘭本線去長萬部方向同千歲線既班次都算密,而往來札幌函館既特急都係取道呢邊

反之去岩見澤同日高本線既班次就疏落好多
cont.

又上車,今次係全國重有大量既KIHA40形氣動車,日高本線既專屬塗裝,不過隨住日高本線係2015年頭既暴雨+大浪沖毀左唔少路段之後,而家只能坐火車由苫小牧去到鵡川,之後既路段要靠代行巴士

https://www.youtube.com/watch?v=_PHNVwJmAYI
https://www.youtube.com/watch?v=rvBoGT8uPWY
追開既日本仔YOUTUBR有去毀壞既路段睇過,基本上沖到咁全線再開無望架喇.............

坐位用紫色做主色,幾靚

重有JNR字樣既風扇

JR北海道請人,有無人想做?

半粒鐘到鵡川駅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞