[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
錯了,最貴唔係七千幾yen
到時再講

老實講我去親一係就幾個飯團搞掂,一係買便當上車食,一係索性唔食,所以真係最貴今次
要預約嗰個?
rich
我無食要預約個個
我都係食七千幾個個姐
唔好劇透太多
cont.
好繼續更新

JR北海道都落力sell U-SEAT,用埋projector賣廣告

換完飛就返上去國內線大樓,特登劃遲d班次係機場行下先,非常好

首先去Pokemon store朝下聖

其實最主要係幫女友扭蛋
係香港扭呃錢到傻,300yen $30

三樓有條Smile Road,有無咀賤畜+叮噹既主題樂園

又係最受歡迎角色選舉,令和年第一次
cont.

有好大間Royce既鋪頭,隻野係咪朱古力造?

重有成個朱古力製作過程

無咀賤畜既主題影相打卡樂園,要收錢的

叮噹主題鋪頭+有主題影相打卡樂園
我都想食vin
但係星期一去稚內
見tabelog話第一同第三個星期一先休息
其他網又話逢星期一
都唔知食唔食到
cont.

上多層重有機鋪

重有戲院

好型既超夢夢
香港應該都會上3D重製版既超夢夢反擊戰?

有間賣飛機週邊野

扭左個袋仔,LILAC+旭川駅名標
重有個NISEKO+駅名標

重有初音主題既唔知乜野,恕我0興趣
u-seat 真係幾好生意 幾次都坐滿晒

以呢個時間/距離 加多卡u-seat 好過 轉做特急
好多當地人都願意課金坐指定席,好過用特急搶錢
其實之前特急KAMUI/LILAC係直通新千歲空港,但取消左
應該問點解唔買GREEN PASS
cont.

行到差唔多時間就落返JR站上車

今次坐直通函館本線既快速AIRPORT,733系電車6輛編成,
平均15分鐘一班,同時係札幌市同千歲/小樽市之間通勤既主要列車
而呢段千歲線空港支線(新千歲空港-南千歲)係比其他路線收多140YEN的

CAR 4係指定席 U-SEAT,只需要加520YEN就坐得,用PASS當然唔駛加錢就劃到喇;而佢亦分左頭尾兩PART,方便人上車
另外車廂頭尾各有雙層行李架(CAR 4限定),不過無影到

座位同普通特急列車無乜分別,係有個放車飛既地方

其他車廂係自由席,long seat..........
救救小因鐵嘛
cont.

40分鐘鬆d到札幌駅

對札幌駅既第一眼印象係有d舊

隔離月台有準備回送既KIHA283系,SUPER OZORA個車頭LOGO好靚

行去酒店途中,得10度左右,加上大風,身上得件薄長袖+U記風褸,凍撚到........

呢幾日住既東橫INN西口北大前,典型東橫INN風格

少見既摺門設計

重有個露台仔,但出面乜都無

對面係北海道大學
cont.

諗諗下其實未食野,所以落左樓下間Seicomart買野食
一間以北海道為基地既便利店,亦係全國顧客滿意度最高既便利店
剩係道內已經有過千間分店,但好多都唔係24小時營業,不過無所謂喇,最重要係地廣人稀既北海道為居民服務姐

食完抖多陣就行返札幌駅,行7分鐘左右

主角出場了,快速NISEKO LINER,KIHA201 3+3輛編成,頭三卡去到小樽會解結繼續以函館本線普通列車開往俱知安,一日對開一班

KIHA201係少有既通勤形氣動車,為左兼顧直通非電化既函館本線路段(小樽~長萬部),同時要換老舊既711系電車,所以JR北海道就決定開發一款「同電車相同性能、能夠同電車相結運行」既高性能氣動車

為左追上電車既性能,KIHA201加入左列車傾斜裝置,透過空氣彈簧令列車可以最大傾斜2度,過彎可以比一般車快10~25KM

另外每架車搭載2台450匹馬力既引擎,一抽3輛編成既輸出有2700匹,係加速度同極速(130KM/H)都追得上新一代既電車,亦有日本唯一既電車氣動車並結而行既奇境
cont.

車內都係通勤列車既long seat

有類似關西圈通勤列車既輔助位

水牌,平成9年(1997)年造,而JR北海道都計劃幫有返咁上下年紀既KIHA201換引擎/變速器樣樣

講多樣,KIHA261基本番台既列車傾斜裝置都係吸收左KIHA201既經驗

錢函~小檸築港一段函館本線係沿海行駛,望住黃昏既日本海,加埋氣動車既引擎聲真係享受

去到小樽見證解結一刻

頭三卡會轉做普通列車繼續去俱知安
cont.

搭多20分鐘左右就到余市駅,呢度最出名係釀酒,余市威士忌

余市駅係特定時間先有駅員駐守,其餘時間都係無人駅,架車走左得返自己一個都有d恐怖

IC CARD係呢度用唔到,如果用IC CARD入閘過黎呢度要畀cash+搵駅員清除返IC CARD既記錄,如果唔係會出唔到閘

平均一粒鐘一班車,北海道黎講唔算疏架喇

出到站都係靜靜的.........
咁夜去余市

純做鐵膠遊車河
無錯,KIHA201
好正,終於追到Live
放心,睇飛膠鑊巴打既文好易追到live
cont.

行左陣又上車,去小樽既普通列車,今次係KIHA150氣動車,同JR東日本既KIHA110係結構同部件都非常相似,慳成本既好方法
同時呢款車係JR北海道第一款裝冷氣既一般形氣動車(之前得風扇無冷氣)
每架車馬力450匹,一般地方路線既氣動車黎講算高性能(其他通常得250~400匹左右)

都唔少人坐,但佢隻1+1對頭位有D奇怪

整備券

半個鐘返到小樽

落左車行去隔離月台又上車,去新千歲空港既普通列車,但去到札幌會轉做快速AIRPORT,又係733系電車

係行駛快速AIRPORT以外既班次,4號車U-SEAT會係自由席

又碌到返札幌

去埋POKEMON STORE朝聖

最後係Seicomart買左堆野食,一定要飲奶奶
重送左兩張免費換一支PEPSI既優惠券

重有呢支野...............幫腸胃郁多D
食完就瞓.......0430~2230好攞命
用suica又冇站員咁點
落車個陣入錢,之後應該去返個有駅員既站搞
下個月去,好彩睇到無lC。睇好多blog都無一個人寫呢樣野。多謝曬晒提醒
其實係車站都有提示,不過可能無人會留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞