[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
高松駅咋
又返到香港,一兩日後繼續
返到香港重要一兩日?
唔駛返工咩
快閃其實好攰
快閃開表示冇野
快閃完關西......好累
繼續返工前小更新

日本最北端既駅前公共交通交匯處

行去酒店,今晚住稚內Dormy Inn,頂樓有溫泉浸,
同之前係名古屋間APA一樣

早餐要另外加錢,但最特別係佢2130~2300會送免費拉麵一碗
如果過左時間都可以去reception問姐姐拎個杯麵

一入房,左手邊係廁所+沖涼房,右手邊係洗手盤,直入係間房,呢種設計非常之好

廁所同沖涼房正正常常,不過都無用過沖涼房

跟既野都正正常常

大廳,好闊落

床頭可以控制所有燈,btw得27%相對濕度

同東橫INN一樣有類似ECO-paln既野,連住唔需要執房會送杯麵(東橫INN就直接減房租,各有各好)

望到稚內市街,nice
瞓得差係真,明明已經七點幾八點先起身
應該因為普遍酒店枕頭都太淋太矮,自己瞓開硬d高d
我訓陌生床都好好訓
摺兩三件丅恤落枕頭底咪得囉。枕頭唔夠高我就咁做。
塌塌米可能較好
cont.

抖一抖又出去,今次坐宗谷BUS往音威子府駅既天北宗谷岬線,佢係JR北海道天北線取消之後既代替路線(天北線由音威子府~南稚內,另一條去稚內既鐵道線,有急行「天北」定期行駛,但佢係赤字地方路線之中最長既一條,亦係JR/國鐵第一條有定期優等列車而取消既路線)

日本最北端遇到既GTR

日本最北端既MISTER DONUT

由內陸開始駛往沿海,同本身天北線走線有唔同,係因為客量問題,所以索性將條巴士線拉上沿海相對地多人既地區+做埋去宗谷岬既遊客

基本上沿住國道238號行,日本最北既國道,由網走一直到稚內

鄂霍次克海,d海水都係幾截色

到了,日本最北端巴士站
宗谷岬
終於去到最北
又係返工前小更新,一直都好想去日本最北端,終於到左

間宮林藏像,佢係幕府末年既探險家,第一個橫渡宗谷海峽去到樺太(庫頁島)並確認庫頁島係一個島既探險家

日本最北端既紀念碑到著
膽粗粗搵左個外國人幫我影左張相,亦都幫返佢+一對日本老夫妻影相,幾有趣

宗谷海峽(拉彼魯茲海峽),能見度再好d望到對面庫頁島的
戰略上佢既位置都非常重要,海上自衛隊係稚內亦有駐軍,留意住俄羅斯既動態

真.日本最北端,辯天島,一個無人島,亦係日本國而家實際控制既最北端,海獅既棲息地

宗谷岬附近既環境,順帶一提間宮林藏就係發現間宮海峽(韃靼海峽)先確認庫頁島係一個島
輕力一推
再出未
繼續支持樓主出po
天北真係靜到
聽日又追更,小更新一篇

宗谷岬之歌既碑,又有歌仔聽,不過無聽到

有得行落d,但d水都幾污糟,同埋係淺灘黎

日本最北端既公廁,當然要屙篤日本最北端既尿

食堂最北端,不過休息

日本最北端既熊出沒注意

日本最北端手信鋪,同埋有到著證明書

隔離重有個流冰館,真係好凍

入面放左唔少動物標本,同埋真係好凍

鄂霍次克海浮冰既移動情況

之後行返出去,有日本最北端既旅館

日本最北端既郵筒,係度寄左兩張postcard

日本最北端自動售賣機,係度㩒左支日本最北端買既水
最北端郵筒會唔會有特別既郵chop
係…無既

鄂霍次克海浮冰既移動情況

唔怪得2月喺稚內海上見到浮冰啦
樓主幅圖解我疑團
咁好運聽講好難睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞