[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
LM先
自己出的KITACA竟然唔係全國有人站通用都死啦
暫時無一間公司可以做到呢樣嘢
你想講北海道內有人站?
係,道內
但其實ICOCA SUICA個d都唔係管內所有有人站都用得,都係有特定範圍
邊到可以知嗰個站用唔用都SUICA?
DAY3
新一日,0800起身,最遲起身既一日

去札幌駅上車,去小樽既普通列車,721系電車,普通自由席都用2+2 CROSS SEAT,唔錯喎

去到小樽總站就轉做快速AIRPORT即走

小樽駅既4號月台又稱為「裕次郎月台」,因為同1960-70年代著名演員石原裕次郎細個係小樽生活過有關係,而佢既紀念館亦係小樽市

盞燈、鐘同駅名標都好昭和feel
cont.

現代版既駅名標

4/5號月台都係快速AIRPORT主要停靠既月台,特別係5號月台

對面既733系電車,其實幾型

針對支那賤畜係朝里駅亂影相而出既告示,賤畜唔賤唔仆街就唔係賤畜

小樽駅既大堂,都幾西式

外面反而無咁西式,而佢亦係北海道內第一棟鋼筋水泥結構既駅舍
同埋行出D就係巴士總站,有去市內同道內其他地方

駅前直影出海
係咪去小樽博物館
呢個一定有架喇
北海道個天空特別闊
好天的話邊度都靚
因鐵車好多都好型

原來小樽駅咁靚
仲可以直望到海添
去過一次南小樽駅落車
好普通嘅一個細站
黎緊去北海道,想問個pass包埋新千歲出札幌果程?
JR北海道除左新幹線以外全包,爭在如果你想坐指定席要先去綠色窗口劃位
cont.

小樽都通商店街

行落d就係國鐵手宮線遺跡,手宮線係北海道第一條鐵道官營幌內鐵道既其中一段,最初係為左開採資源(特別係煤炭)而起,係1962年廢止旅客服務,到1985年正式廢線,而小樽市政府保留左一部份路線再改為散步道,係2016年正式落成

原來既踏切

唔少人係度影相,包括自拍既女仔

旁邊唔知有咩用既屋仔

其實條路KEEP住幾好
之後沿斜路繼續行,一陣會再見手宮線跡的

架消防車都型過人
cont.

到左小樽運河,運河係1923年開通,因為佢連住日本海,所以航運非常發達,兩邊倉庫林立,令小樽曾經係北海道既金融同物流中心,亦曾經係札幌市既玄關
當然運河已經沒落,亦有部份被填做馬路,剩低既就成為觀光勝地

舊倉庫,好多都變左鋪頭/餐廳

老實講唔係有標誌我都唔知佢係廁所

運河其中一邊有好多小販賣自己既手工作品、畫作、POSTCARD之類

飲水器,地方補助設施

遇到遊船河,諗起貢多拉
令和第一次更新

幫襯左呢個畫師既postcard同一幅畫仔,佢既畫風我幾鍾意

繼續沿運河行,越黎越少人,感覺更唔錯

真係被遺棄既倉庫

其中一個出海位

待賣既土地,針對東方人吧

行到運河公園,又一座如果無標誌都唔知係廁所既建築

中間有水池,後面係舊日本郵船小樽支店;
重見到一家三口香港人係度影跳起既相
無人睇

運河公園入面重有d搖搖椅,正

有人放狗,但其實好似唔畀放狗的....

舊日本郵船小樽支店,係國家重要文化財,不過而家大維修緊唔開放

好昭和feel既cafe

其中一隻烏鴉

再度重遇手宮線跡
巧令令
cont.

到左手宮線既終點,手宮駅跡,而家既小樽市總合博物館

300YEN入場費

轉車台

講開又講,決定今次去北海道好大原因係呢三個鐵達時廣告
https://www.youtube.com/watch?v=jLOm8xPpJqE
https://www.youtube.com/watch?v=ukr896gGZCE
https://www.youtube.com/watch?v=QA9DJqggWiA
三段廣告都係小樽市內同附近拍既,真係好吸引到我

其中一段廣告入面對新婚夫婦係一排車卡影相既地方就係呢度
cont.
呢個博物館本身係國鐵運營既北海道鐵道記念館,但去到1992年之後就轉左畀小樽市營運

C12形蒸氣車頭

ED75形電車頭

KIHA22形氣動車,為北海道而設既氣動車,同時做埋郵政列車

有一卡KIHA80形氣動車車廂,當年行急行CHITOSE(而家特急SUZURAN既前身)既GREEN CAR,亦係廣告入面出現過
不過因為重係冬季(5月先當夏天)關係,所有戶外擺放既車廂都係鎖左唔開放

DD13+DD16柴頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞