[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
留名支持飛膠鑊巴
樓主8日入面平均一日撘幾個鐘鐵路?
我諗最少都3-4個鐘
cont.
鵡川駅係日高本線入面比較多人用既車站,亦係而家鐵道可以去到既盡頭,往後要靠代行巴士開去靜內同樣似

列車代行巴士要出左站先有,呢段往後既路軌睇怕都無機會再用

而家得一個月台可用

代行巴士繼續開去靜內

代行巴士走埋個車站真係靜到..............

代行巴士有分唔同公司營運

都唔知重有無用既時刻表
cont.

等左陣又上車,會解結由一輛KIHA40開返去苫小牧

拎張整理券留念

又返到苫小牧駅

應該係經室蘭本線去岩見澤既KIHA143形

又上車,都係特急SUPER北斗

返到札幌去食松屋,新個隻網燒牛肉太乾,都係五花牛好食d

食完行返酒店,行行下見到隻咁既野,屌你嚇撚死

無人既札幌街頭

大通公園同札幌電視塔

平成年代最後既地方選舉
咁少?
最少嘛,今次係車程長但唔算好多程
代行巴士pass 包唔包?
pass包呀
正式廢線應該就唔包
正式廢線就轉應該做巴士,當然唔包喇
不過JR北海道張pass係包部份JR北海道營運既巴士,小樽到札幌既高速巴士都只能坐JR北海道既巴士
DAY4

又一日早起身,0630既札幌街頭

今次坐札沼線(學園都市線)既普通列車,721系電車6輛編成,全車自由席,坐指定席個卡舒服D

40分鐘到左終點石狩當別駅,算係札沼線既分界駅,由呢度以北除左部份以北海道醫療大學做總站之外,其他北行列車都係用氣動車+一人駕駛

班次算密,但九成都係去北海道醫療大學/札幌,重有始電既快速AIRPORT

主角已經等緊我地,一日對開一班往來新十津川既普通列車
都係KIHA40
cont.
札沼線又名「學園都市線」,因為佢連接北海道教北海道醫療大學(學園)同札幌(都市),加上鄰近札幌地區既開發,令到呢條線係數一數二客量高既地方交通線
而係北海道醫療大學以北既路線由於客量太少既關係,一日得幾班車行駛,甚至浦臼駅~新十津川駅一段一日得一班車
而醫療大學~新十津川呢段亦決定係2020年5月7日廢線

運轉士用既時間表

繼續送錢畀JR北

唔記得邊個站,但好多北海道既無人駅都係由客車改裝而成

石狩月形駅,札沼線最後一個可以做列車交換既車站,架車會係度停23分鐘,等對面方向去石狩當別既列車埋站
又沉底,慢慢更新

有廿分鐘係度當然四圍行下,駅舍都係殘殘舊舊架喇

叫班鐵道迷影相個陣要留意..........

一日班次大約6~7班,北海道黎講唔算少了

駅前街道都係無乜人

有巴士去岩見澤駅,重密過札沼線

靜靜既月台
cont.

對面既車到了

兩架KIHA40同場,一日一次

由於呢段札沼線重用緊STAFF閉塞式,所以都係用舊信物作為開往下一路段既憑證

助養JR北系列,不過佢賣既係豐岡駅既入場券

之後就開車了,不過佢係無任何提示既,我睇過有YOUTUBER掛住影相然後目送班車開走
https://www.youtube.com/watch?v=2uyrIQutiEY
10:02開始睇

豐岡駅既真身
走左班車可以聽日再嚟過
高質鐵路遊記,繼續留名支持
cont.
剛剛見到套日劇《我的裙子去哪裡了?》,幾有意思,可以一追

沿途既站,都係細細棟駅舍加個月台就算,典型地方鐵道線

浦臼駅,叫做最有規模既駅舍,同時由呢度開始到新十津川一日只有對開一班車

重未溶哂雪既山

於札內駅,其實舊個款駅名標重靚

駅舍都無既南下德富駅
cont.

終點站新十津川駅,呢度亦係日本最早開尾班車(1000)既車站,不過去到2020月5月後就會廢線

1972年之前由新十津川可以繼續搭到去留萌本線既石狩沼田駅(亦係札沼線「沼」既由來)

等緊回程既KIHA40

得一班車既發車時刻表

擺舊咁既野係度畀人打卡,0928到站到1000開車,得32分鐘畀人觀光(假設你搭回頭車)

每日到訪人次,其實唔多

繼續助養JR北行動

重有張到達證明書
cont.

一出新十津川駅就有間醫院

又係人影都無

有廢棄左既屋

亦有呢d新既西式平房

行到新十津川役場

係呢度有巴士往來函館本線滝川駅,比用札沼線方便得多同密車得多,盛惠230YEN

3個字就到滝川駅

有架小型飛機放左出黎的士站附近,應該同附近有個小型飛機場有關?

有架小型飛機放左出黎的士站附近,應該同附近有個小型飛機場有關?

滝川有個機場有得試飛Glider
7000円左右都算抵玩
再做fact check個陣見到原來係滑翔機公園,7000YEN有得玩又幾正喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞