[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
cont.

駅舍二樓係日本最北端地域交流中心

應該係日本最北端室內兒童遊樂場,有KIHA261,happy

日本最北端車站觀景台,其實只係好細既騎樓,可以望到稚內駅月台

日本最北端戲院

應該係日本最北端扭蛋機,無野好扭

日本最北端延誤特急列車
日本最北端xxx,日本最北端yyy
CONT.

稚內駅對面既市場,1922年已經開業

日本最北端市街,五點幾已經無乜人........

日本最北端模型鋪,人影都無隻,老細唔知係邊度彈出黎,嚇死人
之後就落雨,急急腳行返酒店算

好食既泡芙

開飯前浸一浸溫泉先,有埋露天風呂,正

浸完就出去開餐,VINS扒房,係酒店行一個路口就到,好方便
佢亦曾經拎過米芝蓮一星推介,係tabelog有3.5分
而呢度出名食宗谷黑牛,係安格斯牛同黑毛和牛混種,
再係宗谷岬既牧場放養既牛種,配以獨有既飼料、水飼養
年產一千隻左右,可以講係稚內專屬既牛

入到去安排坐bar枱,全鋪得我一個客,畀老闆娘同侍應姐姐兩對眼望到實,
好緊張好唔自然

份menu,好grand,食左B set,200g牛腰肉扒
事實喎
繼續開餐,去咁多次日本單一最貴一餐

好快就上個湯,似係牛肉湯,唔係好飲得出係咩,不過幾好味,清清地

飲完湯就上沙律,有少少辣

主菜,真係唔錯,成塊扒唔駛額外加調味料都夠味(佢枱前有豉油、胡椒個d)
重有杯紅酒同咖啡,其實我平時唔會飲呢兩樣野

間鋪用黃色燈光,所以睇落殘殘地,但其實幾唔錯

找錢個陣收到個「天皇陛下御在位30年記念」既500YEN
之後試過去買野係唔收的,都係KEEP住佢好了

食完返酒店瞓一瞓散散陣酒氣先,稚內市夜景都幾靚

瞓左陣起身浸多轉溫泉,浸完點少得飲返樽牛奶

飲完就落大堂開餐,碗拉麵一般質素,但有心送埋宵夜係好事

可以買返屋企自己煮
食埋就返上房瞓,聽日大移動日
DAY6
無人推,出多篇推下

六點幾就起身,晨早空氣清新開朗

又行去稚內駅,再見喇稚內,好想冬天黎多次

車站隔離既路口既係國道40號終點,亦係國道232號起點

上車,去旭川既特急SAROBETSU ,都係KIHA261基本番台

坐ROW 1,其實有D失策
live
終於到第6日
CONT.

車掌用既位

唔知有乜用既位(!?)

三個幾鐘到旭川,有十幾分鐘轉車時間,雖然只係行過對面

KIHA261基本番台同789系基本番台

隔離重有架去滝川既KIHA40

將會坐既特急LILAC,789系基本番台「空知」編成

呢隻色個人非常鍾意

車廂後面有擺行李既位
CONT.
789系基本番台以前用係津輕海峽線既特急SUPER白鳥,針對行走青函隧道潮濕又嘈既環境,所以係隔音防濕同氣密方面特別加強,坐落真係特別舒服同靜

返到札幌駅,有兩個幾三個鐘時間,放行李去COIN LOCKER之後又上車
竟然坐中得兩抽既735系電車,佢算係733系電車既試作型,用左鋁合金車身,不過基於種種原因而無用係733系電車(用返最普遍既不鏽鋼車身)

車廂都係用LONG SEAT

只係搭左一個站,係苗穗就落車

呢set月台+駅舍係2018年尾先正式啟用

已經停用既舊駅舍,離苗穗工場近d

札幌方向既路軌,真係好複雜

去苗穗駅除左影下列車通過之外,點少得影下隔離既苗穗工場

一大抽KIHA183

原來呢一大抽係KIHA183 400番台,以前特急TOKACHI用,係SUPER化(轉哂全KIHA261)左之後轉左去特急OKHOTSK/大雪,2018年6月30號已經退役

已經廢車既KIHA183 5000番台,NISEKO EXPRESS

已經退役既キロハ182,GREEN CAR同普通車放埋一齊,用係特急OKHOTSK
BUS TOUR會去多D地方,我就目標為本,所以就咁坐巴士就算
CONT.

包到實一實既一卡785系電車

貨櫃列車?

唔知係咪DE10喇

保留左既789系基本番台HE-301/302,重保留住當年特急SUPER白鳥既塗裝

遠處既C62蒸氣火車頭

影完一輪出返站,新落成既駅舍

重有商場
稚內dormy inn既溫泉係真溫泉水定熱水黎?
上次無浸到有啲後悔

三年前去自己選擇果難症唔知食咩好行左幾條街,行到VINS都好似收埋鋪
最後係dormy inn對面食左個海膽飯,唔知仲係唔係度

好想去多次稚內但太遠真係好難可以特登再去一次
講得溫泉就通常真係溫泉水,佢show左d水係邊度採集同入面有咩成份
咁我都係話你懶姐,冇話你假
無乜形容詞好用
熱到死更一更新

沿住行就見到JR北海道既苗穗工場,入邊有個北海道鐵道技術館,不過佢只係每個月第二同第四個星期六既1330-1600,好難就時間,所以係門口望下就算

水塔

附近既小學係每年鐵道之日都會係度畫幅畫

之後行返苗穗駅走人......肚餓

721系F-1009編成,731系既試作車,現存唯一一抽1000番台(其他改造哂),亦係唯一一抽先頭車係U-SEAT既721系,而家係快速AIRPORT既後備用車,不過都會單獨3輛編成咁行走普通列車

係留置線既KIHA283系,一陣就係坐佢去釧路

返到札幌駅,去對面地下街搵野食,見到呢個招牌就即刻入去開餐

利久牛舌,係仙台食過係唔錯,所以再試

厚切牛舌好正,雖然唔夠係仙台咁好食
789用哂係札幌至旭川?
基本番台係,1000番台有用係特急SUZURAN
我係Vin食又係畀侍應姐姐啤到實
食得好唔自在
由落單到食完廿分鐘就走了
另外樓主你唔記得買稚內牛乳飲呀
咁應該緊你就咁坐巴士了 跟團去唔到樺太食堂
Btw 架貨櫃車係用嚟試青函提速嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞