[鐵膠獨遊][長氣多字]鐵膠chur爆北海道八日

490 回覆
47 Like 6 Dislike
樺太食堂好似係野寒布岬個邊?
係呀 不過同宗谷峽比 佢近好多
難得有得食靚海膽 好難忍得到
夜媽媽更一更新

食完牛舌就上車了,就係頭先泊係苗穗駅留置線既KIHA283系,去釧路既特急SUPER OZORA
車頭塊LED牌識郁的,模仿緊丹頂鶴既動作

側面既LED顯示牌轉左做多色LED,但有D重用緊三色LED

側面LOGO顯示佢重用緊車身傾斜裝置,過彎可以傾斜6度而提升過彎速度最多40KM/H

但因為沿線環境比較惡劣,令列車損耗得好快(特別對車輪同制動系統),間接導致2011年石勝線清風山信號場既出軌+火災意外,成抽車燒哂,亦間接令到當時JR北海道既社長自殺身亡....
所以為左減低對列車同路軌既損耗,就將營運極速降低(所有道內列車都由130KM/H降到120KM/H,SUPER OZORA降到110KM/H(設計極速145KM/H,有部份已經準備好行140KM/H)、停用車身傾斜裝置(針對KIHA261,新造既索性唔裝)

有行李架,重有得扣住,唔錯

要講電話可以係度講到飽
搭左成12個鐘頭 Pat pat痛未

位就同一般特急差唔多,同埋好多人坐,差唔多FULL哂
隔離坐左個呀婆又成個喼放係前面,又坐得衰,搞到我少左好多空間
加上曬+冷氣好細,焗到仆街,好彩件老野係帶廣落車

轉入根室本線後會有一段沿住海岸,對住太平洋行

準備到站個陣會有LED顯示

經過四個半鐘終於到釧路,終於明白點解當日新千歲機場駅綠色窗口識講廣東話位姐姐話坐JR去釧路好痛苦

人唔算多,但已經係道內人口第五多城市...........
無咁多,中間有段時間係札幌
坐左九個半鐘姐
忽必裂
早上一更,完埋呢一日

行五分鐘左右去到今晚住既東橫inn,但好似有接駁車的,見唔到
同埋咁既格局既房第一次住,廁所係正張床隔離

呢度既路牌反而無俄文,鐵道駅個logo

行返釧路駅,個廁所加d彩色玻璃又幾靚既

好hard sell既花咲線(釧路~根室既根室本線愛稱),聽日會坐

釧路濕原NOROKKO號,可惜遇唔到

尋晚係稚內收到個500YEN值1500YEN?

重有間鋪頭,好多鐵膠野
可惜已經關左門,第二朝又一早走,無機會入去睇下

繼續助養JR北海道

車站隔離有條行人隧道,加幾幅畫就叫地下步道美術館....

釧路駅另外一邊,有保線用車輛

行返酒店,釧路市有「霧城」之名,而家見識到

是日晚餐,唔錯

新聞剛剛講緊之前發生係池袋既車禍,一個87歲既政府前高官,懷疑油門當煞車,衝紅燈後以100KM/H衝上行人路撞死等緊過馬路既母女......(老野揸車真係馬路最大炸彈)
死者既老公係死者出殯之後開記者會講返自己感受......「只在一瞬間,我們的未來就被奪走了...」
同時撞死人個前高官竟然無畀警方拘捕,引起社會好大反彈
有「上級國民」有特權既質疑(極醜惡個句野啱用喇)

睇完就瞓,唉
求鐵膠舖頭位置

新聞剛剛講緊之前發生係池袋既車禍,一個87歲既政府前高官,懷疑油門當煞車,衝紅燈後以100KM/H衝上行人路撞死等緊過馬路既母女......(老野揸車真係馬路最大炸彈)
死者既老公係死者出殯之後開記者會講返自己感受......「只在一瞬間,我們的未來就被奪走了...」
同時撞死人個前高官竟然無畀警方拘捕,引起社會好大反彈
有「上級國民」有特權既質疑(極醜惡個句野啱用喇)

睇完就瞓,唉

我睇到呢個新聞都嚇咗一跳
條茂利咁都冇比人拉
其實我sure佢係咪鐵膠鋪頭,佢重放左好多其他野係門口
係釧路駅綠色窗口既另一邊行入去,接近廁所位置
睇到個老公出黎哭訴我都睇到眼濕濕
真係前高官有特權大撚哂咩
個POSTER唔係講緊佢本野賣緊千五羊咩?
原來係咁
DAY7
四點就醒左,執返個人就check out

渠蓋都有丹頂鶴,幾靚

「霧城」唔係浪得虛名

五點幾既釧路駅,又準備上車

行去月台既隧道有釧路四季既相,一定會再黎

今次坐根室本線釧路始發頭班車,去根室既快速HANASAKI,KIHA54 500番台
呢款車係國鐵解體前為北海道同四國而製造既氣動車(因為預計解體後既JR北海道同四國都會經營有困難,所以特登整款新車畀佢地,等佢地之後唔駛換車換得咁多),分酷寒地型(北海道用)同溫暖帶型(四國用),每架車配兩副250匹馬力既引擎,500匹馬力同部份特急用氣動車睇齊,可以講係高性能既一般型氣動車

係JR北海道手上已經改造過兩次,而係換過驅動零件同加左粒子過濾器之後,足足輕左一噸,極速可以上到110KM/H,但因應各路線既情況其實都只可以行到95KM/H

駕駛室

座位方面因應大部份路線都係長距離移動, 所以主要用BOX SEAT,亦有對住坐既位,亦都有LONG SEAT
有部份車用以前50系客車/KIHA183拆出黎既座位,又會坐得舒服d
講少左樣,坐中既呢架車係標準配置座位,亦可以low低黎坐(雖然幅度唔大),係一般型列車黎講算少有
CONT.

東釧路駅,日本最東端複數鐵道線接觸駅(釧網本線+根室本線)

特別塗裝既KIHA54-「地球探索鉄道花咲線」,一陣會再遇到

茶內駅,會係度等車6分鐘,快速列車由呢度開始會轉做各站停車,而雷朋三世作者係呢度附近出世,但佢好似最近離世,RIP

對面既列車到了,都係KIHA54,雷朋三世既特別塗裝

厚床駅,舊國鐵標津線(厚床支線)既分岐駅,以前可以由呢度直達中標津空港

途中有唔少學生上車.....去到呢度就落哂

就係日本最東端車站,東根室駅,瞓瞓下醒左見到左,急急影左兩張相

兩個半鐘車程到左日本最東有人駅,根室駅

原來去根室港駅既遺跡

日本最先見到日出既地方

非常疏車,而大部份班次可以係釧路接駁特急SUPER OZORA去札幌

日本最東端自動售票機

去到最東端都繼續助養JR北海道

買返張根室駅一般既入場券
今次到最東xxx
事實陳述

返overnight好眼瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞