[露營拎] 淘寶露營裝備集中推介

1001 回覆
47 Like 8 Dislike
不如開個tg谷傾?

你開 可以加我

要入嘅留低id吧

id:nikeis
不如開個tg谷傾?

你開 可以加我

要入嘅留低id吧

id:nikeis

我唔識開group 原來我有message 過你

急不及待想試玩

https://www.youtube.com/watch?v=zdyPDhyXMhM
睇完,依類爐仲慢過普通爐。

其實夠唔夠力?

影片中jetboil 1.8L stove system 得1.75kW,要4分鐘先煲到1L水。快唔快係睇thermal conductivity ,contact area,輸出功率。好明顯右手邊pocket stove個輸出功率大過jetboil好多,而且啲熱力散布面積比jetboil大,雖則説鋁嘅thermal conductivity 比不銹鋼高好多,但有以上2個因素影響,結果係唔夠pocket stove鬥。但咁樣其實唔公平,有乜可能攞個pocket stove 同jetboil比,先俾一打

好奇一問,兩種用既GAS 一樣,咁jetboil同你msr個種好係邊?既然佢功率細咗,時間又用返多咗,拉上補下其實係唔係真係慳到GAS? 仲有佢其實只係變相將擋風板安係煲底咁,重量其實咪同帶個細啲既煲+擋風板差唔多? 香港其實用唔著?有錯請指正。

急不及待想試玩

https://www.youtube.com/watch?v=zdyPDhyXMhM
睇完,依類爐仲慢過普通爐。

其實夠唔夠力?

影片中jetboil 1.8L stove system 得1.75kW,要4分鐘先煲到1L水。快唔快係睇thermal conductivity ,contact area,輸出功率。好明顯右手邊pocket stove個輸出功率大過jetboil好多,而且啲熱力散布面積比jetboil大,雖則説鋁嘅thermal conductivity 比不銹鋼高好多,但有以上2個因素影響,結果係唔夠pocket stove鬥。但咁樣其實唔公平,有乜可能攞個pocket stove 同jetboil比,先俾一打

好奇一問,兩種用既GAS 一樣,咁jetboil同你msr個種好係邊?既然佢功率細咗,時間又用返多咗,拉上補下其實係唔係真係慳到GAS? 仲有佢其實只係變相將擋風板安係煲底咁,重量其實咪同帶個細啲既煲+擋風板差唔多? 香港其實用唔著?有錯請指正。

你問係咪真係慳到gas,我真係唔知架喎,我唔會無啦啦走去做實驗用水量下個gas到底邊罐剩得多啲 其實好複雜 不過我只覺得有左heat exchanger之後個energy loss少左,啲熱力大部分集中左係煲底,咁咪唔會好似其他咁熱力流失係空氣之中。heat exchanger同平時擋風板邊個重啲?第一我唔知你個擋風板係咩材料第二我真係唔會走去磅重 而且2者分別好大,heat exchanger可以減低大幅熱能流失提升效能外,又防到風(唔好問我擋到幾多級風)而又有空氣進入令到火繼續燒。一般擋風攞得個爐太埋都會令到個爐冇空氣,而且對熱能流失問題冇幫助。。。。唉我都講到1999 香港用唔用得著?點為之用得著同用唔著
泡菜d露營用品其實都唔錯,有冇人係泡菜網買開野?去露營舖諗住買張snowline m3, 又話冇現貨賣要訂, 索性自己上網買都係差唔多價錢。除左kovea,snowline同helinox,仲有咩牌子有正嘢?

ching!! 你直接係snowline 官網訂?

gmarket 買

香港訂m3唔係360蚊左右only?
我見gmarket訂+運黎香港都成400幾蚊

邊間?mimi姐?
泡菜d露營用品其實都唔錯,有冇人係泡菜網買開野?去露營舖諗住買張snowline m3, 又話冇現貨賣要訂, 索性自己上網買都係差唔多價錢。除左kovea,snowline同helinox,仲有咩牌子有正嘢?

gmarket 買

邊間?mimi姐?

同問

gmarket 買

邊間?mimi姐?

同問

係,我早一個月問就360 , 不過無問佢要訂幾耐
香港邊到買msr 野平?

啲友成日話香港潮濕,msr 營啲coating易甩,係咪真?

啲友成日話香港潮濕,msr 營啲coating易甩,係咪真?

識得maintain就可以用好耐

首先你要知道msr 營嘅coating 係咩,同埋點解coating會甩。每款營嘅coating不同,歡迎入tg grp瘋狂討論。
Snowline m3 到貨

想訂大一個size,L6!??

首先你要知道msr 營嘅coating 係咩,同埋點解coating會甩。每款營嘅coating不同,歡迎入tg grp瘋狂討論。

Tg: @lms0412
交流下

想訂大一個size,L6!??

有L4, 不過L4打後嘅全部中間有駁位又冇支撐,感覺唔穩陣,寧願買兩張m3駁埋好過
點解唔可以喺呢個post傾?
去完露營,呢兩日真係超多人。試完淘寶張充氣墊,其實前後都試左幾款,包括蛋巢,自動同埋手動充氣,結論係無隻瞓得舒服 。而家諗緊買外國大牌嘢,睇下係咪會好d
題外話,大家喜歡露營 應該會鐘意潛水

尋日去左 西貢 橋咀 第一次 潛 好正

但應該同露營一樣,會中毒買gear
題外話,大家喜歡露營 應該會鐘意潛水

尋日去左 西貢 橋咀 第一次 潛 好正

但應該同露營一樣,會中毒買gear

怕水...
去完露營,呢兩日真係超多人。試完淘寶張充氣墊,其實前後都試左幾款,包括蛋巢,自動同埋手動充氣,結論係無隻瞓得舒服 。而家諗緊買外國大牌嘢,睇下係咪會好d

巴打,要脱離cheap嘢苦海呀 sea to summit唔錯,或者klymit exped

巴打,要脱離cheap嘢苦海呀 sea to summit唔錯,或者klymit exped

巴打 有冇tg link

巴打 有冇tg link

有呀,kahoephotography

想入手sea to summit自動充氣,我125磅,5cm厚唔知夠唔夠?見淘寶好多地方有賣,唔知會唔會有假貨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞