[露營拎] 淘寶露營裝備集中推介

1001 回覆
47 Like 8 Dislike
你地夏天會唔會用睡袋

拉開晒拉鍊當被冚

其實唔用都得 但係朝早會凍
順手問埋 冬天睡袋aegismax m1 同黑冰b400 邊個抵屌啲 本身比較怕凍
順手問埋 冬天睡袋aegismax m1 同黑冰b400 邊個抵屌啲 本身比較怕凍

2個都好保暖,fill power有600以上。我比較中意鴨絨多過鵝絨,因為易打理。

2個都好保暖,fill power有600以上。我比較中意鴨絨多過鵝絨,因為易打理。

自己有個天石羽
暖到仆街 媲美黑冰
夏天用咩睡袋好
夏天用咩睡袋好

夏天用咩睡袋好

Triton simple 600 經濟實惠
泡菜d露營用品其實都唔錯,有冇人係泡菜網買開野?去露營舖諗住買張snowline m3, 又話冇現貨賣要訂, 索性自己上網買都係差唔多價錢。除左kovea,snowline同helinox,仲有咩牌子有正嘢?
有冇人有reecho 6折買osprey 我想買個袋去backpacking
lm

自己有個天石羽
暖到仆街 媲美黑冰

天石應該係比黑冰高檔

其實係,黑冰吹大左
淘寶見到d帳篷外帳有分"硅膠"同"格子布"
其實有咩分別? 防水好d?

其實就類似210T 20D
你google下就知

自己有個天石羽
暖到仆街 媲美黑冰

天石應該係比黑冰高檔

其實係,黑冰吹大左

天石羽? 淘寶野?

呢個又係一個學問,詳細自己google。簡單講下,硅即係silicone ,係其中一種防水面料,特性係跣水能力較PU強,有分單硅(single silicone )同埋雙硅(Double silicone )。單硅即係一塊布得一面用左silicone ,另一面係PU,通常會係外層用silicone 內層用PU,最大原因係silcone防水好啲,唔會似Pu咁甩coating,同埋silcone易燃,價錢較平。而雙硅就係2面用哂silicone ,價錢貴而且被不少國家列為易燃品,禁止入境,買營時要留意。
順帶一提,防水面料同布料係2回事,什麼T什麼D等等,search下呢啲對平時買嘢有幫助

自己有個天石羽
暖到仆街 媲美黑冰

天石應該係比黑冰高檔

其實係,黑冰吹大左

天石羽? 淘寶野?

一般香港600fp已經夠用有突
留名

試下都會試下去露營
有無人玩ultra light 有gear 推薦?

淘寶營嚟講可以睇吓靜星/三峰啲雙硅金字塔

淘寶營嚟講可以睇吓靜星/三峰啲雙硅金字塔

直接買locus gear
咁多位巴打 我想問下你地用開邊隻萬用刀?
喺邊度買?
另外淘寶嘅o唔ok架? 運到落香港?
咁多位巴打 我想問下你地用開邊隻萬用刀?
喺邊度買?
另外淘寶嘅o唔ok架? 運到落香港?

唔好淘
一係買十字牌 如果唔係就買十字牌

唔洗買其他了

呢個又係一個學問,詳細自己google。簡單講下,硅即係silicone ,係其中一種防水面料,特性係跣水能力較PU強,有分單硅(single silicone )同埋雙硅(Double silicone )。單硅即係一塊布得一面用左silicone ,另一面係PU,通常會係外層用silicone 內層用PU,最大原因唔係silcone防水好啲,唔會似Pu咁甩coating,同埋silcone易燃,價錢較平。而雙硅就係2面用哂silicone ,價錢貴而且被不少國家列為易燃品,禁止入境,買營時要留意。
順帶一提,防水面料同布料係2回事,什麼T什麼D等等,search下呢啲對平時買嘢有幫助

唔該爸打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞