[露營拎] 淘寶露營裝備集中推介

1001 回覆
47 Like 8 Dislike

承上題,3點同4點我覺得冇乜大分別。主要係睇2點之間個angle幾大,計下受力幾多....但正常人都唔會走去計 。如果個營係有骨與骨之間嘅joint位嘅話,會形成一個weak point,大大減低左耐風能力,可以參考下msr hubba hubba (2個weak point),云尚自己有1個weak point 。仲要睇埋營柱用邊隻鋁合金,7075係普遍會用到,但大風會搖到撚到,7001硬淨但重啲。

咁新手用邊個營會比較好 小學童軍紮過營之後去到而家year3想玩返

筆直啊

budget 5-600 爬完文之後睇緊牧高笛冷山 T2 同埋nh 雲尚 p2 呢四款邊隻最抵屌 背囊準備買crosstop

我係唔會叫人買nh,己所不欲 勿施於人

咁我買nh薄睡袋算 但之前係咪有巴打話牧高笛冷山好焗 唔啱香港用?

咩為之「焗」 ,季節,天氣,設營位置,風向。。。

有個冷山3air 天幕 好正,唔局

不過而家可以買冷山2 有得自己加合拼天幕仲正仲flexible

同意,入帳式杆係用緊布料去承受力,快扣式無錯係快,但tension太大只會爆扣。。。

承上題,3點同4點我覺得冇乜大分別。主要係睇2點之間個angle幾大,計下受力幾多....但正常人都唔會走去計 。如果個營係有骨與骨之間嘅joint位嘅話,會形成一個weak point,大大減低左耐風能力,可以參考下msr hubba hubba (2個weak point),云尚自己有1個weak point 。仲要睇埋營柱用邊隻鋁合金,7075係普遍會用到,但大風會搖到撚到,7001硬淨但重啲。

咁新手用邊個營會比較好 小學童軍紮過營之後去到而家year3想玩返

筆直啊

budget 5-600 爬完文之後睇緊牧高笛冷山 T2 同埋nh 雲尚 p2 呢四款邊隻最抵屌 背囊準備買crosstop

咁我買nh薄睡袋算 但之前係咪有巴打話牧高笛冷山好焗 唔啱香港用?

之前睇話個營唔通風 不過既然上面有巴打話正 咁我買冷山2用來一條友訓 反正女神要同我分營訓

筆直啊

之前睇話個營唔通風 不過既然上面有巴打話正 咁我買冷山2用來一條友訓 反正女神要同我分營訓

屌,分營訓好on9

筆直啊

屌,分營訓好on9

有女。。。梗係一齊訓架啦。利申:試過

筆直啊

買個大d豪d嘅營引佢同你一齊瞓啦
用緊細果隻充氣泵 泵床。但係泵唔實。有無人用過隻蓄電泵?夠唔夠力?

筆直啊

屌直接冷山3air豪華營 到時佢唔好咁on9背囊擺中間就得
不過如果擺中間我諗我都冇乜機
用緊細果隻充氣泵 泵床。但係泵唔實。有無人用過隻蓄電泵?夠唔夠力?

我都有上面果隻 廢到嘔屎
最大原因係根本個接口都唔對

屌直接冷山3air豪華營 到時佢唔好咁on9背囊擺中間就得
不過如果擺中間我諗我都冇乜機

我都有上面果隻 廢到嘔屎
最大原因係根本個接口都唔對

蓄電果啲仲平啲。斷估大力啲添
呢隻pan我買左一隻,用過真心正,around 100hkd 內陶瓷外鋁,小心清洗就可以了。

有冇LIN睇下
爐頭都買支那野唔怕咩

有咩問題 買左兩個爐頭都係淘寶 去過三次CAMP 開心使用中 但係有一個個電子點火好似壞左

我買親都唔會買電子打火
還掂都會帶打火機

唔知個電子打火有冇得換呢

睇牌子,例如snowpeak有一隻爐頭可以換打火器。但老老實實,自動打火呢家嘢係會損耗,如果你帶打火機做後備的話,點解唔索性買個冇自動打火嘅爐頭,輕左又平啲(好似係)

新手 第一個爐黎9
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z10.1-b-s.w11422204-16332709702.3.Ov8Lbp&id=538007340969

呢個好似唔錯

冇人理

我有哩隻nh床 同 nh 普通蛋墊
張床老實講唔太舒服 我反而鐘意訓普通一張墊
但有機會係我個人喜好姐
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z10.1-b-s.w11422204-16332709702.3.Ov8Lbp&id=538007340969

呢個好似唔錯

冇人理

我有哩隻nh床 同 nh 普通蛋墊
張床老實講唔太舒服 我反而鐘意訓普通一張墊
但有機會係我個人喜好姐

但係好似幾輕
https://item.jd.com/10378222493.html
係咪T3好過呢隻

我有呢隻營
夏天太熱
係咪除咗用個風扇仔
仲有無其他野可以令到個營入面唔洗咁焗
夏天太熱
係咪除咗用個風扇仔

拉起個2邊門口,對流,淨低個蚊網,不過冇私隱
夏天太熱
係咪除咗用個風扇仔

剩用蚊帳,拉大天幕
https://item.jd.com/10378222493.html
係咪T3好過呢隻

我有呢隻營

如何呀巴打
你地夏天會唔會用睡袋
你地夏天會唔會用睡袋

拉開晒拉鍊當被冚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞