自己一個去旅行遇到既難忘事

363 回覆
879 Like 50 Dislike
仲以為係甜故
雖然韓國人有時候係幾衰,但係佢地一知道你係遊客,跟住又好無助嘅時候,佢哋都會好熱情咁用佢哋有限嘅英文答你,仲要好肉緊咁捉住你隻手答你,呢個都令到我好難忘
好彩你係男人
去以色列環島踩單車
最後幾日踩完 上網搵左個host
本身驚驚地 事關遇過啲痴線host
之後去到見到兩公婆大約50歲到
間屋勁大有隻狗
咁岩佢個仔去左南非半年旅行 所以比左間房我訓
個日撞正安息日 佢地同我做左左猶太人最正宗既儀式
感受到個種宗教感覺
食飯同佢地傾左好多野 香港同中國關係點樣
做乜咁痴線夏天去以色列踩單車咁

夜晚帶左我地去行屋企出面個公園 勁靚望到成個 Tel Aviv
第日仲要帶我地去森林野餐
好死唔死個日我病到仆街又發燒又屙
佢地勁好人諗住帶我睇醫生
最後唔好好意思我食啲藥就算
最後個日早機 男host未醒走左
點知佢跑出黎同我地say goodbye
真係當正我地係仔咁 約左佢地之後黎香港玩
去環台旅行落到去墾丁,中午係沙灘撩個台妹吹水,吹左幾句,佢就俾fd拉走左,之後夜晚行大街又撞到,佢話不如一齊去pub飲野,飲左成晚,之後散時我拖住佢,佢d fd 都知咩事,咁我同佢返左bnb,搞到慶烚烚先記得無套,結果好攰,唔想出去搵地方買,就放棄左,大家攬住訓,訓醒大家笑一笑,就送左佢落樓
應該好難再有咁既機會
GG
依家 飛機起飛前6個鐘取消左 攪到我要cancel所有野
係澳洲, 同一日係唔同地方撞到同一個台妹6次, 最後交換咗電話.
之後?
我都試過
有次剛落機去酒店
明明我唔係唔識路樣
佢死都要帶我去,仲打哂電話問酒店職員點去
之後送到酒店門口佢再返去搭車
自己一個去布拉格旅行
係Christmas market識左個韓國女仔 因為佢叫我幫佢影相
之後哥兩日我地分別係3個唔同地點咁地不約而遇左3次
到最後係佢臨走前一日約左食飯
點知哥晚我比人偷左個銀包 咩錢都冇曬
然後個韓國女仔竟然借左大約港幣一千蚊比我
仲陪埋我去報警
如果唔係佢我應該要去領事館救命
最後我地做左朋友
而家仲有keep住聯絡

利申:絲打
你竟然輸左比個用筷子既鬼佬
咁慘 無下班機?
瑞士interlaken
求其搭左架巴士睇下出面啲景
完全唔知去邊 淨係知係圍住個湖
車到總站個陣六點搭一搭二 似係啲小鎮咁
想搭返原車返去 點知靚仔瑞士哥哥同我講呢架係尾班車 我睇車板尾班車明明係7點幾佢話今日係特別假期定點 即刻呆撚咗成個唔撚係掛樹熊
用google map睇行返去要兩粒幾鐘
最後佢係巴士站揾咗個屋企係巿區附近既司機 特登車我返去巿區 即刻覺得唔好意思搞到人地 佢話反正都係要返屋企 早少少無所謂啦
個陣個天都黑咗 架車啲燈黃黃地 前面個司機一邊揸車一邊哼歌 成個畫面好撚感動
落車個陣講左n次多謝 佢fingfing手 對我眨咗下眼 個刻真係好型呀!!!
一個人去西藏行山
朝早6點行到夜晚8點
果到5-6點已經黑曬
有9成時間都係得一個人,行到天黑曬迷路
天氣得返幾度,無水,能量條有一條,果晚差d以為會死係果到,學人在野都唔L掂
好彩見到當地人,跟佢地行左幾個鐘先去到下一個check point
當時行左12個鐘隻腳好似斷左咁
屌我都試過 啲海鷗好撚狼死
諗番一個人去旅行特別遇到好多難忘既人同事
一條友去旅行除左唔洗就人,中意想點就點最開心之外
就係沿途會認識好多世界各地唔同既人
而大家都知呢次見面好可能係人生中最後一次既見面
自然會show最好個面出黎,會特別多好人好事

人生若只如初見
我都試過hsbc食卡,係Istanbul, 最後好彩都搵到職員拎返張卡,再睇返張卡發現後面磁位黑哂
想知咩人開live買周邊冇得揀顏色
幾年前去意大利,同女朋友(依家係老婆)去火車站搭車去另一個站轉車入威尼斯。點知去到個站乜information都冇,顯示牌又熄晒,人都冇個,果時朝早十點韓夠。
最後好傍偟咁喺個站度鳩行搵人,喺個疑似control room搵到一個staff,佢話原來依家攪緊罷工,5分鐘後會有last一班車可以去到我地要去果個站,快d去月台等。
跟住我問佢咁點買飛?佢話:唔L洗啦,都罷晒工冇人check飛架喇
最後有驚無險搭到果日最後一班車,仲要免費
屋企無錢,公屋撚,手機仲用梗iphoe6
大學dayoff就返工,grad去左working holiday 幾個月
草草埋埋一袋洗左佢去盡人生要去既地方
當然我旅行好慳,盡量都係bus travel 咁
食同玩乜都要計一餐,而且一個人旅行比較方便
識左d朋友,可能travel既時候可以借宿一宵
因為唔去,我呢世都無機會去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞