自己一個去旅行遇到既難忘事

363 回覆
879 Like 50 Dislike
[member]
去日本諗住同朋友last day 係千葉果邊去揀草莓
咁搵左人幫我地book左間
點知果日朋友叫佢起身落酒店食早餐又唔起,我食完番上去佢麵仲未起,講左話要去趕住搭車(因為半個鐘一班)要搭成個鐘
佢又係廁所話all唔出(日日都係咁)
行唔又勁慢
最後miss jor2班車

落左車後有草莓觀光所,咪入去問我地去果間點去先最快(因為google話行4個字),點知觀光所個人幫我打去,間鋪頭話冇人番工,所以今日唔開...........
跟住個觀光所係咁幫我地打電話問邊間仲開門
終於問到一有開,但勁遠(正常for人渣車去),個老闆仲渣車出黎接我地,問我地架車有d亂o唔ok.冇車牌又唔識踩單車既我更係ok(觀光所可以踩單車)

上到車老闆仲問我地之後去邊,可以車我地番去,我話唔洗我地去成田機場太遠,岩岩個車站就ok

咁食完之後入鋪問有冇得就咁買,點知話賣晒
跟住去到觀光所個staff又逐暗問邊間有得賣
呢次3個月全歐獨遊,
第一個目的地新西伯利亞,一入餐廳,就有一對老夫婦西伯利亞人用普通話搵我傾計,果個係科學家話學緊中文,另一日揸車就帶左我周圍去。

而家遊左2個月,仲有好多野講唔哂

自己一個去菲律賓玩,好多趣事發生

去北歐行行下冰湖,右腳踩爆咗,跌咗半個人咁制明明我瘦撚黎
有d景真係好難忘
撒哈拉沙漠自己一個睇星星,去北歐睇極光,去南法睇薰衣草、尼斯個蔚藍海岸,去西班牙睇鬥牛,巴塞聖家堂,瑞士少女峰個雪景,布拉格CK同奧地利hallstatt小鎮,全部都睇到我嘩嘩聲

中間都預過唔少好人,奧地利試過搭順風車,西班牙就鬼佬請我食飯,芬蘭就遇到香港人請我去佢間airbnb度一齊過聖誕節
歐國盃時期係布達佩斯個泳池全場人一齊睇提子對匈牙利,仲記得C朗飛機✈️d人勁開心,冇諗過泳池有波睇
上年英國睇英撚對哥倫比亞,酒吧班鬼痴撚曬線咁,好癲
太多不能盡錄
自己一個去旅行真係好開心
係德國擺檔賣自己影既相
有個人行過問我點解會有呢個念頭
我答完佢之後佢話好欣賞我既理念就交換左ig,佢話有咩事都可以搵佢幫手
第二日佢就同我講佢聽日會去睇賽車,問我跟唔跟佢一齊去
本身已經book左車飛去第二個城市
但諗諗下都係決定留低
就改車飛留多晚第二日跟佢去睇賽車
唔係果頭
去韓國遇到個埃及男人 係咁騷擾我 但我有少少心動 同佢法式完 返酒店做愛做的事
喺土耳其 selcuk 玩野搭單程機返 istanbul,明明架 van 仔係話會經機場,點知中途就俾個司機叫落車話去機場就喺度落,但嗰度明明好似係啲高速公路收費站黎
好彩同行有個英文好叻嘅土耳其女仔都係去機場,我地兩丁友就沿住高速公路咁行去機場
土耳其姐姐原來係飛去 istanbul 見工,佢想做空姐,佢話遇到我好開心,可以練英文
返到 istanbul 我朋友黎接我機,朋友話有個男仔捧住紮勁 leung 嘅花黎接機
點知個男仔就係接土耳其姐姐
幾個月後土耳其姐姐真係做得成空姐,之後仲結咗婚。但後來佢 fb close account,完全失去咗聯絡 我間唔中都諗起佢 我仲記得佢個名 (結咗婚後改咗姓)
No. 去到好遠

Baguio
你唔熟日本文化
唔係六七十果D啊巴打
係90+滿頭白髮企都企唔穩
去日本7-11買煙
同人whatapps錄緊音
之後個店員用廣東話同我講歡迎光臨
Kaliningrad?
Exchange個陣去瑞士旅行,搭火車上少女峰識左一對大陸夫婦,本身都係就咁吹下水,上到山互相幫大家影下相咁,好似一般旅行遇到既過客咁,到落山個陣,咁岩又係搭同一班車坐隔離,傾下陣間各自既行程,佢地話佢地自駕遊,諗住去interlaken 附近既一個小鎮,問我有kb 興趣,我本身都想去個到,於是痴佢地車一齊去。去到之後,都係係個到吹水,然後咁岩傾開政治,提下中港環境

:香港人普遍唔中意中國
:其實好多大陸人都唔中意中共政府,只係敢怒不敢言
:應該只有一場大型由民間發動既革命先有機會改變
:唔相信有,不過如果有會支持

結果半年後就發生左佔中,佢地都有關心事件,關心我安危

當日再傾左好多野,不過印象最深刻係呢一段對話。之後少不免都係再講下第二日各自行程,發現原來佢地都係會去日內瓦,見大家目的地一樣,於是唔知醜咁問佢地可唔可以車埋我,結果第二日就咁樣車埋我,途中仲係好多有興趣既去既城市停低行左陣,令一個學生可以慳左千幾火車飛錢去多好多地方,好感激識到對開明又nice 既大陸夫婦。

到日內瓦第二晚,係湖邊休息識左幾個黑人,佢地本身飲緊酒,邀請我join 埋飲埋一參,傾傾下愈傾愈開心於是一齊去酒吧再傾,都傾左好耐。之後有個美國女人同佢老公入左黎飲野,見我塊面紅紅地,又借左部單反比佢地影相/自拍,可能咁驚我比人呃/偷野,二話不說即刻拉走左我,問我住邊跟住親自送我番hostel,沿路一路係咁話黑人信唔過,好多黑人偷呃拐騙,回程20 分鐘講足咁耐。個刻親身體驗到美國人個種世界警察既心態,雖然心裡面好相信個幾個黑人真係當自己fd,但都感激有個三唔識七既外國人會咁關心自己。
我都有過差唔多既經歷 睇到眼濕濕
記得之前一個人係墨爾本,咁有一日係巿中心鳩行緊就突然有個韓妹走埋黎講一堆英文,大概就叫我聖誕節佢地教會有個活動之類一切去玩下咁

咁當日我都去左,全程唔知做乜鳩又多人,之後仲要分小組懺悔咁,屌佢一個個輪住講,我啲英文講到柒下柒下咁,好撚老尷。好彩佢地啲耶撚又真係好包容咁,點下頭好似真係知我Up乜咁

完左返去Yha條路見到一個鬼妹同一個鬼仔扶緊一個人行,俾人扶嗰個仲邊行邊痾尿返到Yha個廁所又撞返佢地,個鬼妹入埋男廁
係台北誠品,同朋友分開買書,睇睇下有兩個台妹走過黎同我講件衫好靚,問我係邊買跟住重交換埋line
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞