自己一個去旅行遇到既難忘事

363 回覆
879 Like 50 Dislike
係秘魯
嗰日同個朋友分開行 因為我想揾洗衫舖
嗰時已經夜晚6,7點 我係街係咁問人邊到有
有個啊婆見到我捉住同我講咁夜自己一個女仔好危險
所以佢陪我一齊問人邊到有
最後 佢陪我等返個朋友 直至見到佢佢先肯走
好感動
當年都係窮遊咋
由Moldova 經巴爾幹,波蘭,波羅的海三國,去莫斯科,全程都係搭火車同巴士

老實講趁後生真係要去多啲,以後點會攞到咁多假,又可能冇咗探險精神越嚟越保守
係印尼join D 2日一夜行火山tour
個團包埋一晚住宿, 到分房期間咁岩有個德國妹又係一個人
個導遊將我地編埋一間房, 仲要係張單人床
當年後生, 仲未發腹.
去台, 馬拉, 新架坡, 越南都有女食.
泰國, 識咗條女. 上到房, 佢話怕醜叫我唔好開燈. 又蓋住張被. 我突然一扯開張被, 仆街. 有JER 既.
自此, 我去泰國完全唔會昅女.
搭火車由波蘭去俄羅斯,經白俄,但唔記得申請過境簽,結果係白俄邊境俾海關請落車再叫我返波蘭。

喺車站呆等個陣,白俄海關問我「香港1997年發生咩事?」
一個人去旅行真係好好玩
有次去好耐旅行,試過係hostel 有個鬼仔見到我就好興奮咁,當我外星人,佢畀本筆記簿我,叫我寫低廣東話入面你好、我愛你、屌你老母呢幾句,我寫晒中文字加粵拼,佢又跟住讀
後來隔左成個月,又係第二度hostel 遇返佢同佢班朋友,大家雖然交換左facebook,不過已經無聯絡
lm

本身完全無諗過去呢個景點,因為要渣車,
無可能去到
咁呢個景點之前果個景點理論上係尾站,
之後搭巴士出返市區.
咁喺本身係尾站果個景點,
撞到一家三口香港年輕夫婦,
見佢地影緊相.
唔知點解心血來潮想幫佢地影相,
咁諗住過去幫佢影完就算.
點知影完問我去唔去円月島(圖),
對答唔太記得,
大概應該係我話唔係咁好既,阻住你地,
佢講左句,無所謂喇,大家香港人,
聽到其實有少少感動
咁就車左我去,岩岩好落車,就影到呢個角度.
仲車埋我出市佢.

其實去之前我唔鐘意一個人去旅行,
咁人一世物一世咪試下,
咁就算遇到呢啲好人好事,
我都係唔鐘意一個人去旅行.

仲有去旅行好奇怪,
岩通既話會同其他香港人搭到嗲,
教佢買野食野,
唔岩通會好似見到仇人咁.
就算其他人種同岩用,
上次去西班牙同加拿大人搭嗲,
當地人無喇喇教我地食當地節日食物.
我得178算唔算高
又肥又柒
不了
好少機會見到
好可惜
頂帽走左去結冰既湖面度
睇落個湖面d冰好厚,就落左去執,俾工作人員鬧
好似可以叫佢地寄嚟
一朝早五點係秘魯爬彩虹山
爬上海拔5千幾米
每行一步都覺得自己下一秒會斷氣
好在有堅持到最後 爬到上山頂
見到無盡既彩色山脈
真係好靚好靚好靚

有一次又係朝早係冰島
行山同爬冰川
D雪好厚 每行一步都要用雙倍力去行第二步
用冰鑿爬上冰川 個冰鑿好重 冰層好厚又好凍
爬到想喊 終於爬到上頂 見到一片無限白色
壯觀到覺得人生已經無憾

最後想講
大自然真係好靚好寶貴
希望大家去旅行飲食shopping 之餘
都用d時欣賞一下
幾年前sem break,去台北諗住去睇戲,去睇戲之前,見倒有台灣人喺街請願,走過去聽佢地讀請願信,隔離有個30歲左右既男人都係圍觀,然後同我搭訕,傾左陣香港政治,然後我話我走了要去睇戲,點知佢話佢放假好得閒,跟埋我去睇戲,睇完送我返hostel,交換左聯絡方法。

第二日我繼續自己行程,夜晚返到hostel發現佢放左份小禮物喺counter話放俾我。

第三日我返香港,喺Line多謝佢,返到香港之後果日,佢Line我,叫我陪佢去東京5日,仲send埋機票俾我...意思其實係佢想包起我
嚇到我即刻block左佢
係呀, 不過跟著紅日 驚趕唔切番香港
巴打屋企環境應該唔差
有次去新加坡,出發時香港打八號,delay左凌晨2點先落機,喺機場等的士時,同隔離個美國人吹左幾句水發現我地住同一條街既hostel,所以夾的士。

落車後分開去返自己間hostel啦,我去到我果間hostel門口已經3點幾,仆街間hostel落左閘...正當我喺門口打電話入間hostel同禁門鐘時,個美國人走返過黎,話佢去到佢果間hostel發現自己book少左一晚+間野已經full左冇得即刻加錢俾佢住,心諗係咪我同佢兩條友一齊訓街...

過左陣我果間hostel有人開門,原來個host果晚有野做出左去拉左閘,開門果兩個人都係住左成個月既住客,skip左check in帶左我入hostel,仲俾個美國人住左一晚,叫佢7點個host返黎前自己走,唔洗俾錢
令我諗番係日本蕩失路嘅經歷
自己1個去左東京川越
諗住行埋神社就走
差唔多5點幾左右,天開始黑哂咁濟
我亂行,點知穿過神社之後行左去住宅區
個住宅區好似冇人住咁,天黑哂咁濟間間屋都唔開燈
果啲路又九曲13灣,開Google map 都唔掂
周圍又一個人都冇,個心慌到仆街
點知咁岩有對夫婦放狗,即刻問路走返去大街
本身諗住唔問人,最後都係硬住頭皮問
一個人係台北等車過高雄,係個等候室度訓著左,果時無咩人。突然有個人搭左下我膊頭話車到左了,講國語,我成個人震醒左,跟住由低而上咁望住佢,見到佢咩樣。跟住我話喔好謝謝你。之後我行去meet飛條友度想話上車,條友先話架車未到跟住我坐返低,望一望部電視,播緊一單失蹤案一位中年呀叔,個呀叔就係啱啱叫醒我果個之後係咁周圍望,搵極都搵唔返,唔知撞鬼定真係見到佢
歐遊果陣食錯野屙左幾日wing wing地 買完飛就咁放左銀包係counter 之後行走左之後有個鬼佬追住我 因為slovenia英文唔太流通 唔知佢想點 以為係想呃我最後我係咁搖頭話nonono 點知佢死捉住我係咁指我個袋 我先發覺原來冇左個銀包 入面有千幾歐cash

最後搵返 請左佢同個仔食雪糕 原本諗住歐遊左咁多地方冇事自己好勁 點知差d奶野 之後每次比完錢//間唔中就會check銀包passport係唔係身 小心左好多
去苗栗,住既地方比較荒蕪,超少人,有朝去街市買野食,見倒一個好和藹既呀婆,諗買咩野食時佢同我講野,介紹d瓜瓜菜菜俾我聽。

講講下原來佢住喺我間airbnb同一條村,一齊行返去時佢邀講我去佢屋企食早餐,去到發現佢屋企一個人都冇,仔女同孫都搬走左,佢塞左袋糖俾我,話本來係買俾d孫,但d孫都唔返黎,聽到我眼濕濕
去日本有人幫我拎個20幾kg既行李上樓梯
利申 細粒絲
去東歐機票幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞