自己一個去旅行遇到既難忘事

363 回覆
879 Like 50 Dislike
台灣背包客盞有一個同你差唔多既故事。

萍水相逢都去拜佢,你都算有心。
下次唔好再同佢去旅行,喺hk食下飯就算
搭飛機嗰陣,隔離個女仔瞓着咗艾左落我膊頭
係緬甸蒲甘一個地方既一間hostel咁岩坐埋一齊食早餐加左佢fb既一個大陸女仔
之後都無咩點傾過計
下一年既暑期竟然約得返一齊去印尼玩左兩星期
巴打大約用左幾錢??
危地馬拉
你知唔知自己講緊乜?
errrr...應該唔知,麻煩你解釋下
上年去花蓮
住左係七星潭個邊
膽粗粗借左架muji既單車踩出去市區
架單車係白色日本muji樣 冇避震
其實踩出去個陣我都有啲淆 驚架車散
因為個樣似係郊野先會踩 但我踩出馬路

咁到夜晚我要踩番入去七星潭
其中有條路 係一條大直路
朝早個陣都唔覺條路咁恐怖 但入黑之後完全唔同
佢係有啲工廠係兩邊 但完全冇車冇人經過
街燈又暗 已經好驚 但心諗向住google map指住個方向踩應該番到去既
踩踩下望到有兩隻狗趴低在係工廠門口
點知咁岩我輾過左個水氹

個兩隻狗即刻飛奔過黎追住我!
仲要一路跑一路吠

我驚到痴線 架車已經虧 我本身又唔係做開運動
仲要人在異地 個條路又一個人都冇
真係分分鐘死左都冇人知
咁我即刻加速喇 係用哂全身既氣力去踩
因為我直程見到個兩隻狗係我一左一右
我個一刻靜係諗 架車千析唔好炒 千析唔好有事
我唔想咁樣死 我仲有好多野未做

我諗我踩左五分鐘 聽到冇哂聲 踩出左條大直路先敢停落黎
之後條路終於有車經過 但好少車
我攰到係想求其截架車求佢車我番去
但問左兩架都唔肯 唯有自己繼續踩番去

我依家諗番都仲係會驚
因為個一次真係離死亡最近既一次經歷
各位要小心啲
開頭睇唔明你up乜

睇多次 笑出聲
唔算一個人去,不過都好難忘
原本失戀所以定左11月尾去台南散下心
但太懶淨係買咗平機票,其他咩都無整
結果10月中係連登識咗條友,
11月中兩個人傾傾下佢就話不如一齊去
跟住11月尾先嗱嗱臨再買機票酒店,12月頭出發
好好彩係大家成個旅程都好和睦
但覺得自己好癡線,同個識咗無耐嘅人去旅行,無俾人賣咗/隊冧咗真係算係咁
自己去古巴夏灣拿
去完革命博物館之後
好想去隔住一條河對面嘅哲古華拉博物館
因為過河一定要經隧道 唔可以自己行
於是焗住向一個電單車司機問價
果然一問佢就開天殺價話要收10蚊美金
我開佢5蚊美金佢又唔肯
嗌完一大輪
正當我想放棄轉身走之際
個司機竟然良心發現咁教我去搭巴士過河
佢好有耐心咁教我行去邊度搭
又叫我記實要搭411號巴士
同埋只需要俾1蚊美金車錢

其實古巴人普遍都好好
多謝你地
我旅途識過個台灣男仔
佢話佢去古巴,係Havana既酒店附近沙灘hea
有個靚到VS咁既拉丁美人問佢R煙
之後問佢扑唔扑野,開價50蚊美金
台仔第一時間拒絕,之後個VS叫左個FD過黎,又係另一個VS咁款既
一樣50蚊美金,雙飛,佢強調左幾次,係50蚊美金雙飛兩個VS
但台仔驚麻煩怕仙人跳之類有事上身冇制到
佢話係佢人生其中一樣最後悔既事
係智利沙丘地區諗住去映相
行行下蕩失路比個當地姐姐收落咗一晚
佢教我隊草之後好開心咗一晚
佢話我行入咗私人地區 佢話佢可以殺咗我 之後埋落地底
永遠冇人知 我驚咗一陣
佢話佢係當地藝術家 塊地係佢買 間屋係佢自己起
其實佢洗碗果時有小小似想引我 間屋得我同佢
佢又細細粒 又幾大波 隻眼綠色
但果時好愛自己條女 最後係梳化訓咗一晚佢就陪我走了 仲goodbye kiss咗 其實應該比佢笑9我

利申:佢果晚上身係紅色bra 下身係牛仔短褲 好掛住佢
認得你個名
唔會,好free
想去邊就去邊,食咩就食咩
完全唔洗同人商量,又唔洗互相遷就
果種孤獨感起碼要兩個星期以上先會出現
有時係要自己一個先容易識到人
個樂趣大好多
同唔同人傾計
認識人地背後既文化,分享自己旅遊故事,唔同地方既情報
得著大好多
係日本涉谷行行下街有個日本仔截停左我
話想搵人拍段片放上youtube
應該係YouTuber?

跟住我就話我唔係日本人喎唔係好識日文
佢就話唔緊要呀我段片唔使講嘢架
大概係好似外國果啲整蠱路人既片咁
放頂帽係你到睇你個驚訝反應果啲

跟住拍完之後交換左line
話搞掂之後比番段片我睇
極少日文,英文同埋body language

分享你既生活生活生活,強項,興趣等等。搵到共同點就發展到個話題架啦。結束話題之際放佢一個禮物仔,個日本妹會覺好驚喜(我ex表情係)然後下次見面一開頭又可以借份禮物仔去破冰,再開拓另一個話題⋯⋯
去旅行入錯廁所
係brighton過馬路見到成堆海𠥹低飛 有個路人係我隔離中左成大篤雀屎 忍唔住笑左出聲
2月尾去咗幾日東京
返香港個程飛機,隔離坐咗個休班空姐
佢一見到我就對我笑咗一笑
跟住又幫我搞個mon
個陣我以爲佢係日本人,第一句就同佢講英文
佢就用廣東話問返我係唔係香港人
跟住之後同佢傾下計
成程機見佢好病,係咁就鼻水,佢話係日本唔小心冷親
臨落機個陣想問佢fb,但佢reject咗我
最後唯有祝佢保重
唔知位空姐依家點呢?
6年前去倫敦, 係倫敦塔地下人有三急, 搵到個收費廁所, 拎散銀果陣後面有對夫婦用英文問我點用入錢機, 不過我聽到佢地用廣東話傾偈, 答返佢: "香港人呀! 講返中文啦!"
第二日睇阿仙奴比賽, 入到地鐵同班阿迷一齊唱歌, 入到球場坐我隔離對父子都係講廣東話, 睇樣似係馬拉人
過幾日去慕尼黑睇拜仁, 半場有個阿叔撩我同朋友影相, 原來佢鍾意搵世界各地既拜仁迷影相集郵, 問我地香港同強國有咩唔同

前年去大阪+東京, 出發前發現去到東京第一日有得去AV女優見面會, 果日晨早6點check out係大阪搭子彈火車過去, 永遠忘記唔到第一次見到AV女優真人果種核彈般既震撼
排到我果陣我用日文介紹自己係來自香港, 個女優勁surpise
之後溝通都係用google translate, 唔洗成碌木咁
自己係布拉格既時候
去到hostel先知成間三層得我一個住
D staff仲要只係去到夜晚六點就走
間hostel又大 真心驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞